vineri, 31 august 2012

În Alpii Elveţieni


Fie vară, fie iarnă, Elveţia e plină de turişti, iar una dintre atracţiile cheie ale ţării e dată de Alpi, munţii care acoperă nici mai mult, nici mai puţin de 65% din suprafaţa ţării. Elveţienii au ştiut însă cum să profite de relieful muntos şi au transformat Alpii într-o destinaţie tursitică de top, care e raiul alpiniştilor şi navigatorilor – pe timpul verii, al schiorilor şi pasionaţilor de bob – pe timpul iernii. Iar nume precum St. Moritz sau Davos sunt pe buzele tuturor, de la sportivi ce participă la Jocurile Olimpice, la vedete de cinema, politicieni şi oameni de afaceri.

miercuri, 29 august 2012

Interdicţie la divorţ!

"Cum să divorţaţi?! Dacă sunteţi absolut siguri, atunci trebuie să treceţi o încercare: pe cea din temniţa împăcării" – aşa se poate să le fi spus, în urmă cu câteva sute de ani, preoţii din Slimnic sau Biertan conaţionalilor lor saşi care vroiau să pună capăt căsniciei. Iar vorbele lor şi zilele petrecute la "carceră" de cuplurile cu probleme nu au rămas fără ecou, aşa că vreme de vreo patru sute de ani, divorţurile în rândul saşilor au fost puţine. Atât de puţine încât să le numeri pe degetele de la o mână, spun legendele locului.

luni, 27 august 2012

Jaisalmer, oraşul Soarelui din India

Nu, nu are faima unui Taj Mahal, dar merită să faci efortul de a–l vizita odată ce ai ajuns în India. Cel puţin asta susţin cei care au călcat pe pietrele sale, cei care s–au lăsat orbiţi de culoarea auriu–roşiatică a unui oraş ale cărui clădiri sunt sculptate toate din aceeaşi rocă. Vorbim de Jaisalmer, oraşul Soarelui din India.

sâmbătă, 25 august 2012

Cea mai veche mască din Europa, cea mai veche aşezare neolitică in situ şi cea mai mare colecţie ceramică in situ – toate descoperite la Cristian


Aproximativ 8.000 de ani are cea mai veche aşezare neolitică descoperită pe teritoriul României, în comuna sibiană Cristian. Dincolo de vechimea ei, aşezarea e importantă din alte două motive: a fost descoperită in situ şi în cele opt milenii ce au trecut nu a mai fost niciodată locuită. În cadrul acestei aşezări s–au descoperit, de asemenea, cea mai veche mască din Europa, una uimitoare prin artisticul ei, şi cea mai mare şi mai veche colecţie de ceramică din neolitic, ce are la bază peste 18.000 de fragmente ceramice.

vineri, 24 august 2012

Lawrence al Arabiei sau când omul devine mit...

Un mare aventurier al secolului al XX–lea, un bun soldat şi un bun strateg, un pasionat al civilizaţiei arabe, un îndrăgostit de motociclete, un scriitor prolific sau un profitor... despre toate acestea s–a discutat atunci când Lawrence al Arabiei a stat sub lupa cercetătorilor sau a oamenilor simpli, vrăjiţi de producţiile cinematografice care au încercat să–i zugrăvească sau să–i pună în discuţie viaţa.

miercuri, 22 august 2012

Eginald Schlattner: "În fiecare duminică ţin o slujbă la bănci goale"

Nu a plecat în Germania, atunci când co–etnicii săi au părăsit România în număr mare, după Revoluţia din 1989. În schimb, călătoreşte mult, cu trenul, în mai toate părţile Europei şi o face pentru a vorbi despre cărţile lui, despre experienţa din închisorile comuniste, despre Securitate şi despre biserica în care ţine slujbă pentru Dumnezeu şi pentru pereţi goi. În Roşia, abia mai sunt vreo cinci saşi şi toţi sunt bătrâni, aşa că fie duminică, fie Paşti, fie Crăciun, la slujbă nu mai vine nimeni, iar Eginald Schlattner, căci despre el vorbim, slujeşte în faţa băncilor goale.

luni, 20 august 2012

Chevrolet, de la omul Louis la maşinile de 180.000 dolari

Mult curaj i-a trebuit unui tânăr elveţian să părăsească Franţa în care a crescut şi să treacă oceanul, spre continentul american, pentru a-şi îndeplini visul de a construi şi de a conduce maşini. Da, avea microbul vitezei în sânge şi l-a hrănit cu multă pasiune pentru mecanică şi cu multă putere de a învăţa. Vorbim de Louis Chevrolet, cel care e astăzi cunoscut datorită maşinilor ce îi poartă numele, maşini ce zburdă cu 340 km/oră pe şoselele lumii.

sâmbătă, 18 august 2012

Acasă la regina Angliei: Palatul Buckingham

Aici poţi să mergi îmbrăcat în redingotă sau în blugi. Depinde de statutul pe care îl ai atunci când calci pragul casei Reginei Elisabeta a II-a a Angliei. Despre ce edificiu vorbim? Despre Palatul Buckingham, ansamblul unde capetele încoronate ale Angliei şi-au făcut casă încă din 1761. E doar unul din motivele pentru care cei care ajung la Londra, poposesc şi aici; frumuseţea palatului şi poveştile sale ar fi alte două motive.

joi, 16 august 2012

La Slimnic, în cetatea celor mândri


Regret că nu am un penel fermecat care să picteze în zeci sau sute de nuanţe cerul deasupra cetăţii Slimnic sau zidurile, când roşiatice, când alburii, când gri, când negre ale bătrânei cetăţi Stolzenburg, un uriaş animal mitic ce doarme acum liniştit pe vârful unui deal, după ce vreme de secole a vărsat foc. E un loc în care un clopot de vreo 2.500 kilograme spune povestea zidurilor pe care oameni de altădată şi–au scrijelit iniţialele la 1794, 1846 sau 1903, un loc în care arcadele au coloane groase cât să le cuprindă braţele a vreo cinci oameni.

miercuri, 15 august 2012

Apariţiile Fecioarei Maria



Dintotdeauna au avut oamenii nevoie să creadă în instanţe superioare, fie că au crezut în zei precum Zeus, Poseidon, Artemis, fie că acum cred în Dumnezeu sau Allah. Pentru mulţi credinţa în Dumnezeu sau în Allah a venit firesc, alţii au avut însă nevoie de dovezi, au avut nevoie de miracole sau apariţii miraculoase care să le demonstreze că Dumnezeu există. Astfel de apariţii miraculoase sunt cele ale Fecioarei Maria.

miercuri, 8 august 2012

Salonul de chihlimbar: cum a dispărut o comoară mai preţioasă decât aurul

A opta minune – aşa era considerat Salonul de chihlimbar, iniţiat odinioară de Sophia Charlotte de Hanovra, soţia regelui prusac Frederic I, dăruit apoi lui Petru cel Mare, construit în Sankt Petersburg, demontat şi dus în Germania, apoi dat dispărut de parcă nu ar fi fost vorba de mii de kilograme de piatră preţioasă, ci de vreo bijuterie miniaturală... Aşa se face că astăzi, când căutătorii de comori tânjesc încă după el, Salonul de chilimbar nu mai e doar cea de–a opta minune a lume, ci una dintre cele mai căutate minuni ale lumii.

luni, 6 august 2012

Povestea de Sibiu a Sf. Ioan de Nepomuk

În urmă cu 278 de ani, în Piaţa Mare din Sibiu era instalată o statuie, cea a Sf. Ioan de Nepomuk. A rezistat acolo mai bine de două secole, ca apoi să zacă "mutilată şi deteriorată" în curtea Bisericii franciscane. A fost restaurată şi instalată în curtea Muzeului Brukenthal, ca mai apoi să ajungă în locul unde o vedem şi astăzi: în curtea Bisericii Romano–Catolice din Sibiu. Vorbim de statuia Sf. Nepomuk, una dintre cele mai vechi statui ale Sibiului contemporan.

duminică, 5 august 2012

Asociația „Sibiul Azi” realizează primul ghid al minorităților din Sibiu



Asociația „Sibiul Azi” a obținut finanțare de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice pentru editarea primului Ghid al minorităților din Sibiu. Acesta va fi conceput sub forma unui DVD și va apărea în toamna acestui an.

Asociația „Sibiul Azi” realizează primul ghid al minorităților din Sibiu



Asociația „Sibiul Azi” a obținut finanțare de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice pentru editarea primului Ghid al minorităților din Sibiu. Acesta va fi conceput sub forma unui DVD și va apărea în toamna acestui an.

sâmbătă, 4 august 2012

Car de metal, unic în România, descoperit la Miercurea Sibiului


* Un tezaur cu 281 de monede romane şi greceşti, o aşezare care certifică primul nivel de colonizare – sunt descoperirile pe care arheologii sibieni le–au făcut la Miercurea Sibiului * "Cireaşa de pe tort" e însă un car din metal, car mortuar, unic în arealul celtic *

miercuri, 1 august 2012

Stejarul de 600 de ani

Are trupul brăzdat de răni adânci, de scrijelituri vechi de zeci de ani şi de kilograme de ciment, dar e falnic în ciuda celor şase veacuri pe care le poartă către cer, aşa că braţele unite a 5–6 oameni abia îl pot cuprinde... aşa se arată Stejarul multisecular din Grădina zoologică din Sibiu. Se bate în longevitate cu biserici falnice construite în piatră şi spune poveşti din alte vremuri, poveşti cu împăraţi care au venit să îl vadă pe fratele său, "Stejarul imperial”, de ani buni doborât.