Ziduri roşii, mirodenii, târguieli – sunt doar trei dintre lucrurile care pot sta la baza unei săptămâni de vis la Marrakesh. Sau, cel puţin, asta spun cei care au vizitat "oraşul roşu” din Maroc. Aşezarea a fascinat şi fascinează: se spune că, prin 1060–1070, descoperind ţinutul de vis, Abu–Bakr Ibn–Umar l–a vrut capitală, iar după 900 de ani, vechea citadelă exercită aceeaşi putere şi s–a transformat în Saint Tropez–ul African.
La poalele Munţilor Atlas se întinde Marrakesh, al doilea oraş ca mărime din Maroc şi fostă capitală imperială. Două supranume are aşezarea: “oraşul roşu”, datorită zidurilor sale, şi ”pământul lui Dumnezeu”, sintagmă ce reprezintă de fapt traducerea numelui din berberă: mur (n) akush, adică ”pământul lui Dumnezeu”. Un astfel de nume nu mai miră atunci când ajungi să vezi Marrakesh: de o parte, oraşul se învecinează cu Munţii Atlas, de altă parte cu nisipurile Saharei, iar aşezarea e o adevărată oază cu 130.000 hectare de verdeaţă şi 180.000 de palmieri, cu portocali, măslini, cu plante locale sau aduse de la mii de kilometri distanţă. Nici nu e de mirare astfel că aici şi-au stabilit reşedinţa scriitorii Juan Goytisolo şi Elias Canetti sau designerii francezi Yves Saint-Laurent şi Jean-Paul Gaultier.
O mie de ani
Povestea Marrakeshului începe înainte de secolul al XI-lea, pe când zona era administrată de Aghmat, un oraş ce devenea tot mai aglomerat. Bakr Ibn-Umar, conducătorul Almoravid, a decis că e nevoie de o nouă capitală şi a ales un teritoriu neutru pentru triburile din zonă: aşa s-a ridicat Marrakesh. Lucrările au început în 1071, dar date fiind luptele dintre triburi, Bakr Ibn-Umar nu a apucat să vadă oraşul gata. În timpul domniei lui Yaqub al-Mansur (1160 – 1199), Marrakeshul a înflorit nesperat, atingând cea mai intensă perioadă de dezvoltare; bunăstarea s-a văzut şi în cultură, aşa că poeţi şi înţelepţi s-au stabilit în oraş şi tot atunci a început construcţia Moscheiei Koutoubia. Apoi, oraşul a devenit faimos pentru cei şapte sfinţi ai săi şi pentru festivalul ce le-a fost dedicat încă din secolul al XVII-lea.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfpHBVcKThjIKey_ecv7FUsaNnOJ7ZdCftf2OUN1-1CSMTbJMvnKVDvkPeISlWc1dqwNTeLS01QBHN4x1z5mWNbclhMULYjThSPg3PzaIMOud3Th7DY3huU1oah4URdm283J-h25eX5zkV/s320/Koutoubia_Mosque%252CMarrakech%252CMorocco.jpg)
Piaţa Djemaa el Fna, monument UNESCO
Piaţa se găseşte în partea istorică a oraşului, iar oferta e extrem de bogată: în prima parte a zilei, locul e dominat de comercianţi care vând de toate, de la apă şi portocale la genţi din piele; după-amiaza îşi fac apariţia îmblânzitorii de şerpi, iar seara locul le aparţine băieţilor care dansează Chleuh, magicienilor şi practicienilor de medicină tradiţională. Noapea se deschid standurile cu mâncare. Originea numelui pieţei este incertă: Jemaa vine de la termenul moschee şi probabil se referă la o moschee distrusă ce ar fi existat odinioară aici. Fna poate însemna moarte sau curte, aşa că numele pieţei poate fi tradus ca moscheea morţii sau curtea moscheiei. În luna aprilie a acestui an o explozie a avut loc în cafeneaua Argana, situată în centrul celebrei pieţe Djamaa el Fna. Explozia a provocat moartea a 14 persoane şi rănirea altor 20, dintre care numeroşi turişti.
Moschei şi morminte
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXMOi1PwrPDblhmCmmw1jV7jKsD38_q2ZRjSGDvPW2JV_pPGYcqh3I251_bR62kmDQAFmdqwhRJ-K7cg3q1uJBtGYswdnutpLJg8wMtV9Aa0rgrBms_6jAYHg10bOSB6RGXK5cBPD6TLWc/s320/Jardins_de_la_M%25C3%25A9nara.jpg)
Din secolul al XII-lea datează şi grădinile Menara, loc preferat al Sultanului Abderrahhmane care a şi dispus reabilitarea lor în anul 1869. Mult mai tânără e istoria la Majorelle, grădina datorată pictorului francez Jacques Majorelle. S-a stabilit la Marrakesh în 1919 şi şi-a construit o casă inspirată de arhitectura Palatului Bahia şi de stilul Corbusier. A pregătit el însuşi culoarea pentru faţadă: un albastru unic ce poartă acum numele de albastru majorelle. Şi nu s-a oprit aici şi a creat un mic eden cu peste 300 de plante înconjurate de zeci de fântâni. În 1980, Yves Saint Laurent şi partenerul său, omul de afaceri Pierre Bergé, au achiziţionat proprietatea, au reabilitat-o şi astăzi ea poate fi vizitată de oricine. Urna cu cenuşa lui Yves Saint Laurent a fost depusă în Gradinile Majorelle.
*** Cu astfel de frumuseţi nu e de mirare că Marrakesh atrage mulţimi de turişti, dar şi persoane gata sa investească în proprietăţi imobiliare. De fapt, Marrakesh a devenit Saint Tropez-ul African. Totul a început în 1999, când la o emisiune foarte populară în Franţa s-a vorbit despre palatele din Marrakesh care pot fi achiziţionate la preţuri mici. Şi uite aşa, cumpărătorii au dat năvală gata să achiziţioneze un riad, adică o casă tradiţională marocană, fie pentru uz personal, fie pentru a deschide pensiuni.Şi Marrakeshul a înflorit turistic, aşa că în Maroc vin peste 7 milioane de turişti anual, iar ţara le oferă de toate, de la autentic la “glamour”. De pildă, recent s-a redeschis complexul hotelier Mamounia, renovat cu 176 milioane de dolari, iar la inaugurare au participat acrobaţii de la Cirque du Soleil, Jennifer Aniston, Orlando Bloom şi Gwyneth Paltrow.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu