luni, 14 mai 2012

Despre bogaţii lumii sau cum să devii miliardar

342,2 miliarde de dolari. Vă vine să credeţi sau nu aceasta este suma pe care o deţin, împreună, cei mai bogaţi zece oameni ai lumii. Petrolul, telecomunicaţiile, oţelul, aluminiul sau domeniul financiar i–au transformat pe fiecare dintre ei într–un Cresus al secolului nostru. Dar nu uimesc doar prin asta, uimesc şi prin faptul că au pornit la drum fără un ban în buzunar, uimesc prin faptul că unii locuiesc în case ce nu costă mai mult de 30.000 dolari sau prin faptul că huzuresc în palate de 9 milioane de dolari.

1.011 miliardari numără Terra în acest prezent, iar SUA îi dă pe cei mai mulţi dintre ei: 403. Şi totuşi cel mai bogat om al planetei, Carlos Slim, vine din Mexic şi a reuşit să-l detroneze pe Bill Gates. Pe locul 3 ne întâlnim cu un alt american, Warren Buffett, iar următoarele două poziţii sunt ocupate de indienii Mukesh Ambani şi Lakshmi Mittal. Europa se află abia în a doua jumătate a Top 10, aşa că de pe locul 7 zâmbeşte francezul Bernard Arnault.

Mexicanul de 53,5 miliarde de dolari

La 26 de ani avea deja o avere de 40 milioane de dolari. Este vorba de Carlos Slim Helu, cel mai bogat om al planetei. A avut începuturi destul de modeste, într-o familie de emigranţi, dar s-a descurcat bine. Tatăl său Julián Slim Haddad, libanez la origine, a ajuns în Mexico City singur pe când avea doar 14 ani. Perseverenţa şi curajul l-au determinat ca după ani să intre în comerţ.
Fiul său, Carlos, a mers mai departe şi a folosit cunoştiinţele dobândite la Facultatea de Inginerie pentru a-şi clădi un imperiu  financiar. Marea lovitură a dat-o pe timpul recesiunii economice din Mexic, în 1982. Aşa se face că astăzi, Carlos Slim controlează mai tot ce înseamnă telecomunicaţii în Mexic: el deţine compania Telmex care operează pe 90% dintre liniile telefonice mexicane, iar o altă companie a sa, Telcel, controlează 80% din piaţa telefoniei mobile. Afacerile lui Carlos Slim s-au extins şi în America de Sud, acolo unde companiile sale totalizează peste 100 milioane de utilizatori. Astăzi, la 70 de ani, Carlos Slim şi-a lăsat afacerile în mâna fiilor şi ginerilor.
În asemenea condiţii financiare nu e de mirare, că Slim a fost vicepreşedinte al Bursei Mexicane şi preşedinte al Asociaţiei Mexicane a Caselor de Brokeraj. Paleta de interese a mexicanului se pare că este însă mult mai diversă, iar Slim s-a arătat interesat să achiziţioneze echipa Honda Formula 1, precum şi  o importantă franciza pentru a face o echipă de fotbal la New York. De asemenea, în ianuarie 2009, Slim a împrumutat celebrul New York Times cu nu mai puţin de 250 milioane dolari.
Vă întrebaţi poate cum trăieşte un Cresus contemporan? Într-o casă mai degrabă modestă, cu şase dormitoare şi o piscină de mici dimensiuni, dar o casă din plin decorată cu lucrări de Renoir, Van Gogh, Rivera şi Rodin. Traiul modest al miliardarului se vede şi în companiile pe care le deţine; una dintre ele îşi are sediul într-o fostă fabrică de anvelope, iar austeritatea este cuvântul de ordine. Şi pentru că vorbeam de trai modest, trebuie spus că Slim a fost criticat de presă, de-al lungul anilor, pentru prea puţinele fapte filantropice. În ultimii ani, Slim a mai recuperate donând 6 miliarde de dolari pentru trei fundaţii. Şi totuşi mai are mulţi bani de dat, până să-l ajungă din urmă la capitolul filantropie pe Bill Gates, cel căruia i-a furat titlul de cel mai bogat om al lumii. Pasiunea pentru artă l-a determinat să doneze Muzeului Soumaya lucrări de Rodin şi Dali şi să pună bazele unei fundaţii al cărui scop este să revitalizez centrul istoric din Mexico City.
Ce-i place să facă celui mai bogat om al planetei? Să citească despre Ghinghis Han şi să gătească pentru copiii lui şi familiile acestora în fiecare luni.

Microsoft de la Gates. Bill Gates

Trebuia să ducă mai departe tradiţia familiei şi să fie avocat, dar pasiunea pentru computere şi-a spus cuvântul încă din studenţie, când alături de cofondatorul Microsoft, Paul Allen, a fost prins că intervenea în reţelele de computere pentru a avea mai mult timp de lucru la dispoziţie. Şi cum tot răul e spre bine, cei doi au fost angajaţi de Computer Center Corporation. Aceasta a fost primul pas în clădirea imperiului Microsoft, nume cu care lumea s-a întâlnit în premieră în 1975. Ce a urmat vedem în fiecare zi când deschidem computerul de acasă sau de la serviciu sau chiar când citim acest articol on-line.
Din 1994,Bill Gates e căsătorit cu Melinda, iar împreună au trei copii şi o fundaţie recunoscută în toată lumea pentru operele de binefacere. De critici nu a scăpat BiIl Gates, nici în ceea ce priveşti fundaţia şi nici la capitolul afaceri. S-a vorbit astfel de practici anti-concurenţiale sau de faptul că bani ai fundaţiei au fost investiţi în afaceri care duc la poluare. În 2007, fundaţia familiei Gates s-a situat pe locul II în plan mondial prin cele 28 de miliarde de dolari donate.
La capitolul stil de viaţă, Bill Gates e opusul lui Carlos Slim: familia Gates trăieşte pe o proprietate evaluată la 147,5 milioane de dolari. Piscina are o lungime de 60 de picioare şi un sistem audio acvatic, iar sufrageria măsoară 1000 de picioare pătrate. Temperatura, lumina şi muzica din fiecare cameră se reglează după preferinţele locatarilor printr-un sistem computerizat. Casa e săpată pe un deal din apropierea Lacului Washington şi poate fi vizitată contra sumei de 35 dolari/persoană. Toţi banii strânşi din bilete merg pe acţiuni caritabile. Bill Gates se numără printre cei mai influenţi 100 de oameni ai secolului XX, conform Times, şi printre Eroii timpurilor noastre, conform Sunday Times.

Warren Edward Buffett a donat 30 miliarde dolari

Fără îndoială, Warren Edward Buffet ar fi fost azi cel mai bogat om al Terrei (titulatură pe care a şi deţinut-o de altfel în trecut), dar actele caritabile în valoare de peste 30 miliarde de dolari îşi spun cuvântul. În consecinţă, Buffet e pe locul III al bogaţilor planetei. Şi nu regretă, dacă e să ne luăm după traiul său modest.
Deşi s-a născut în familia unui politician şi nu era nevoit să muncească, Warren Buffet a făcut-o încă de când era copil. A vândut gumă de mestecat, suc, reviste, iar în liceu a investit bani în diverse automate pe care le plasa în magazine percepând chirie. Din aceste mici afaceri, la terminarea colegiului, Buffet economisise deja 90.000 dolari şi, urmându-şi chemarea spre afaceri, a făcut şi studii în domeniul finanţelor.
 A lucrat în diferite companii, iar în anii *50 şi-a deschis propria firmă, a încheiat parteneriate peste parteneriate, a făcut achiziţii, a vândut, iar în 1979 a intrat în topul celor mai bogaţi 400 de oameni cu 620 milioane. Şi totuşi, Warren Buffet şi familia sa au trăit doar din salariul său anual de 50.000. Mai mult, investitorul american locuieşte şi astăzi în casa pe care a achiziţionat-o în 1957 cu 31.500 dolari. Dar, mai are o proprietate de 4 milioane dolari în Laguna Beach, California, iar în 1989 a cheltuit 10 milioane de dolari pentru a achiziţiona un avion. Viziunea lui despre criza economică? Este o “justitiţie poetică”.
În ceea ce priveşte impresionanta moştenire, Buffet e foarte tranşant: copiii lui “vor moşteni într-atât încât să ştie că pot să facă ce vor, dar nu atât de mult încât să simtă că nu trebuie să facă nimic”. Cu atari convingeri, nu e de mirare, că Buffet e unul dintre marii filantropi ai lumii. În 2006 a anunţat că doreşte să dea 85% din averea lui Fundaţiei Bill & Melinda Gates. Buffet este supranumit Oracolul din Oklahoma sau Înţeleptul din Oklahoma.
*** Şi pentru că am vorbit despre casele în care trăiesc cei mai bogaţi oameni ai planetei, vă spunem câte ceva şi despre cele mai scumpe locuinţe de pe Terra. Acestea se află în posesia ocupanţilor locurilor 4 şi 5 din topul celor mai bogaţi. Astfel, Lakshmi Mittal şi-a cumpărat o casă de 114,89 milioane dolari în Kensington. Mukesh Ambani îl depăşeşte însă cu a sa Antilla, o reşedinţă de un miliard de dolari. Aceasta va avea o înălţime de 173 metri (cât o clădire de 60 de etaje) şi va dispune, printre altele, de şase niveluri pentru parcare, de un teatru de 150 locuri, şi un heliport.

Top 10 al miliardarilor în dolari: 1. Carlos Slim Helu – 53,5 miliarde, 2. Bill Gates – 53 de miliarde, 3. Warren Buffett – 47 de miliarde, 4. Mukesh Ambani – 29 de miliarde, 5. Lakshmi Mittal – 28,7 de miliarde, 6. Lawrence Ellison – 28 de miliarde, 7. Bernard Arnault – 27,5 miliarde, 8. Eike Batista – 27 de miliarde, 9. Amancio Ortega – 25 de miliarde, 10. Karl Albrecht – 23,5 de miliarde..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu