vineri, 19 octombrie 2012

Cristianul are cea mai veche fortificaţie din România

În jur de 7.400 de ani are cea mai veche fortificaţie din România. A fost descoperită în comuna sibiană Cristian. Ea pare să fi avut formă ovală şi a fost ridicată într–o perioadă când conflictele din Balcani erau numeroase.


Autostrada Sibiu-Orăştie le-a mai purtat odată noroc arheologilor de la Muzeul Naţional "Brukenthal", care au descoperit cea mai veche fortificaţie din România. Aceasta se găseşte pe raza comunei sibiene Cristian, iar existenţa ei era bănuită de ani buni; abia acum a putut fi certificată, după şantierul arheologic ce s-a întins pe o suprafaţă de 380 metri X 70 metri.

Fortificaţie de mari dimensiuni

Cea mai veche mască din Europa, cea mai veche aşe­zare neolitică in situ şi cea mai mare colecţie ceramică in situ - cu toate se "laudă" comuna sibiană Cristian. Im­portanţa sa arheologică şi istorică e sporită de încă o descoperire: a celui mai vechi sistem de fortificaţii cunoscut până acum pe teritoriul României.  "E o împrejmuire intenţionată a unei zone de locuit; a fost făcută cu elemente puter­nice, cu palisadă cu stâlpi masivi, aşezaţi în gropi. Forti­ficaţia are porţi de intrare şi drumuri de rond pentru a se putea observa exteriorul. Această împrejmuire datea­ză din jurul anului 5.400 î. Hr. Se bănuia că există o astfel de fortificaţie, căci, în timpul cercetărilor anterioare s-au descoperit resturi de palisade. Dar când sapi pe doi metri nu ai cum să dovedeşti acest fapt. Noi am găsit această fortificaţie: e pentru prima dată când putem demonstra existenţa unei fortificaţii intenţionate, atât de timpurii, pe teritoriul Româ­niei", a declarat Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal".
Descoperirea fortificaţiei s-a făcut în timpul lucrărilor de descărcare arheologică de pe Autostrada Sibiu - Orăştie, iar săpăturile au scos la iveală un sistem defensiv ce se întinde pe 150 metri lun­gime şi 50-60 metri lăţime. "Fortificaţia putea fi ovală sau rotundă; dacă era ovală, aşa cum cred eu, atunci am scos la iveală cam 50% din siste­mul fortificat. Am făcut o recon­stituire a ei; nu e un lucru extrem de complicat să ne închipuim modul de lo­cui­re din acele vremuri, deoarece avem o mulţime de analogii care arată că anumite civilizaţii, aflate în Epoca Pietrei şi azi, practică acest mod de fortificaţie", adaugă Sabin Adrian Luca.
Existenţa fortificaţiei la Cristian nu trebuie privită cu uimire, mai ales că timpurile în care au fost construite nu au fost unele de linişte, spune Sabin Adrian Luca: "S-a demonstrat că în acel timp existau foarte multe conflicte în Orient şi Balcani din cauza venirii unei noi civilizaţii. Aşa apar primele fortificaţii simple. Asta se întâmpla într-o vreme când 70 % din Europa era locuită de vânători şi pescari, iar Sud-Estul Euro­pei şi partea estică a Europei Centrale erau neolitizate, adică erau la nivelul civiliza­ţiei din Orient, cea mai avan­sată pe atunci", .

Cristian -  mină de aur pentru arheologi

Şi mai veche decât siste­mul de forticaţii e aşezarea neolitică ce numără nu mai puţin de 8 milenii. Aceasta a fost descoperită tot la Cristian şi aduce în prim-plan tehnologii de supravieţuire formate în Orient: "Bănuim că atunci a fost o schimbare majoră a climei, a vegetaţiei, a vieţii animalelor, iar oa­menii au sesizat această schimbare şi au venit din Orient, din Anatolia - cea mai apropiată zonă de noi - spre Europa. Au început să colo­nizeze acest spaţiu euro­pean şi s-au aşezat peste o populaţie de vânători şi pes­cari. Aceşti oameni au venit cu tehnologii de supra­vieţuire gata formate din Orient: ştiu să îşi ridice case la suprafaţa solului, vin cu o tehnologie de îngropare şi constituie primele necro­pole, primele cimitire. Aceşti oameni cunosc ceramica, aceşti oameni cunosc unel­tele din piatră şlefuită, pe care vânătorii locali nu le cunoşteau, aceşti oameni au o plastică în lut, de la altăraşe la figurine, pe care vânătorii locali nu o cunoşteau", preciza Sabin Adrian Luca, în urmă cu aproape o lună.
Cristianul le-a mai rezervat câteva surprize arheologilor. În primul rând e vorba de o mască, unică în Europa, mas­că ce uimeşte prin tră­săturile chipului uman, ce sunt foarte precis reliefate. Apoi, tot la Cristian au fost des­­coperite aproximativ 18.000 de fragmente ceramice, care se constituie în cea mai mare şi cea mai veche colec­ţie din Europa din această fază timpurie a Neoliticului..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu