vineri, 12 aprilie 2013

Secrete pe două picioare: ce nu ştiai despre corpul tău...



Avem atâtea vase capilare într-un singur plămân cât să unim Parisul cu Bucureştiul, adică 2400 kilometri de vase capilare; producem atâta salivă în timpul vieţii cât să umplem nu una, ci două piscine olimpice; viteza cu care un semnal nervos circulă în organismul nostru ajunge la 200 kilometri pe oră, iar cu un singur os am putea susţine presiunea unui bloc de nouă tone... acestea sunt doar câteva dintre secretele corpului uman, altele vă invităm să descoperiţi în cele ce urmează.


Oamenii de ştiinţă spun că ultimii strămoşi comuni ai omului şi ai maimuţelor au început să evolueze diferit în urmă cu 4-8 milioane de ani. Şi tot oameni de ştiinţă au descoperit la sfârşitul anului 2010 cele mai vechi rămăşiţe aparţinând omului modern: acestea se găsesc într-o peşteră din Ţara Sfântă, iar vechimea dată de testele de laborator variază între 200.000 şi 400.000 ani. Ei bine, între cele două momente, corpul uman nu a încetat să fie o ecuaţie misterioasă, cu multe necunoscute, cu necunoscute ce trebuie rezolvate chiar de către om. Aşa se face că omul s-a „jucat” cu focul pentru a se proteja de inexplicabila senzaţie de frig, că a început să studieze stelele pentru a afla cum îi influenţează viaţa, iar mai târziu a inventat computere uriaşe care să-i scaneze întreg organismul şi să indice diferite afecţiuni. Între toate aceste momente şi dincolo de cuceririle vremurilor contemporane, omul a fost şi este un mister pentru el însuşi. Unele secrete ale organismului uman sunt cunoscute, dar doar câtorva dintre „iniţiaţi”, iar astfel de secrete aflăm şi noi astăzi.

Corpul uman în cifre
Un cap, două mâini, două picioare şi trunchiul corpului. Cea mai simplă descriere a corpului uman asunde însă multe mistere sub cei 1,90 metri pătraţi de piele. Aşa este, aţi citit bine, pielea unui om măsoară în jur de 1,90 metri pătraţi, iar această dimensiune o situează pe primul loc în topul celor mai mari organe ale corpului nostru. Pielea ne mai rezervă câteva „surprize” anatomice: în timpul vieţii, pierdem până la 18 kilograme de piele moartă, iar în fiecare centimetru pătrat de piele se găsesc vreo 32 de milioane de bacterii. Dinţii, limba, gingiile adună şi ele vreo 40.000 bacterii, aşa că ar fi bine să nu săriţi niciun periaj al dinţilor. Dar să nu trecem de piele fără să vă spunem că fiecare centimetru pătrat din pielea omului conţine şase metri de vase de sânge, 3,5 metri de nervi, 1.300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare şi 3 milioane de celule, arată descopera.ro.
De la piele ajungem la oase, mai ales că şi ele ne ascund destule secrete. Nu vorbim despre afecţiuni, ci de lucruri mult mai simple cum ar fi numărul oaselor. Un adult are 206 oase în organism, câtă vreme un copil are nu mai puţin de 350. Explicaţia? În timpul creşterii, unele oase se unesc. Secrete numerice mai există: avem oase care măsoară un milimetru (în ureche) şi oase care au în medie o jumătate de metru – femurul. Acesta este cel mai mare os din organismul nostru şi poate susţine o greutate de 30 de ori mai mare decât cea a unui om obişnuit. În cazul organismului femeilor, dimensiunile medii ale femurului sunt următoarele: 48 cm lungime şi 2,84 metri diametru. În ceea ce priveşte rezistenţa oaselor, să ştiţi că ele sunt mai ceva decât granitul. Specialiştii spun că un os de mărimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de nouă tone şi totuşi iarnă de iarnă gheaţa pune probleme serioase oamenilor, iar numărul fracturilor tot creşte.
2400 kilometri -  nu e vorba de distanţa dintre două oraşe (cea dintre Bucureşti şi Paris e de vreo 2365 kilometri), ci de lungimea tuturor vaselor capilare dintr-un plămân.
O altă cifră impresionantă vine de la inimă, care bate de vreo 3 miliarde de ori în timpul vieţii, aşa că nici nu e de mirare că oamenii au născocit mii de versuri despre inimă, fie că e albastră, fie că nu vrea să îmbătrânească. Sângele e la fel de năvalnic, nu doar când e vorba de sentimente, ci şi de funcţionarea organismului: o picătură de sânge face un tur complet al corpului uman în doar... 30 de secunde. Extrem de harnici sunt şi nervii din corpul nostru, aşa că atunci când atingem un obiect, semnalul nervos circulă cu o viteză invidiată de orice vitezoman: peste 200 de kilometri pe oră. Şi creierul mai are o surpriză:  e foarte harnic atunci când vine vorba de nou-născuţi. În primele treizeci de zile de viaţă, sinapsele din creierul bebeluşului cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion, adică deşi noi, adulţii, nu o realizăm, copilul învaţă mai ceva decât pentru un examen. Acelaşi creier uman e mai activ decât mult utilizatele telefoane mobile pentru că impulsurile electrice generate de el într-o zi le depăşesc pe cele ale telefoanelor mobile.

Ce putem face?
De la picioare nervi şi sinapse la muşchi şi articulaţii nu e decât un pas, suficient să vă spunem că muşchii unui ochi se mişcă de nu mai puţin de 100.000 de ori pe zi, iar într-o viaţă ne îndoim degetele de 25 de milioane de ori, fie că ne jucăm nervos cu ele, fie că tastăm la calculator sau răsfoim ziarul, fie că folosim tacâmurile. Şi pentru că am pomenit de muşchi, avem şi o mică atenţionare, mai ales dacă vă faceţi griji pentru riduri: atunci când ne încruntăm, 43 de muşchi ai feţei lucrează pentru noi, iar un zâmbet pune în funcţiune doar 17 muşchi. Fie că ne bucurăm, fie că ne întristăm, respirăm. De câte ori? Numărul expiraţiilor şi inspiraţiilor dintr-o singură zi se ridică la 23.000.
Ne întoarcem la ochi şi la simţuri pentru o mică adăugire: ochiul ne permite să distingem un milion de culori diferite, iar nasul... nasul ne permite să percepem vreo 50.000 de mirosuri diferite. Mai rămâne doar să găsim şi cuvintele potrivite prin care să le descriem.
Şi acum două curiozităţi ce ţin de viteză şi de...bucătărie: când strănutăm aerul expirat are o viteză de cel puţin 160 de kilometri pe oră, iar într-o jumătate de oră, corpul uman degajă atâta căldură încât 3,5 litri de apă ar fierbe fără nicio problemă. Dacă nu sunteţi mulţumit de înălţimea dumneavostră, să ştiţi că aceasta variază şi nu doar de la vârstă la alta, ci de la o oră la alta. De pildă, în timpul somnului creştem cu opt milimetri, iar dimineaţa revenim la lungimea anterioară, iar totul se datorează forţei gravitaţionale care acţionează asupra cartilagiilor.
Vă întrebaţi cum se susţin toate aceste secrete ale corpului? Prin tone de mâncare. Nu vorbim la figurat, pentru că specialiştii susţin că o persoană consumă, de-a lungul vieţii, 50 de tone de mâncare şi vreo 50.000 de litri de lichide. Nici nu e  de mirare, ţinând cont de faptul că stomacul unei persoane adulte are o capacitate de 1,5 litri de hrană. Cum de reuşim să transformăm atât mâncare? Pă acizii din stomac au proprietăţi incredibile şi ar putea dizolva zincul.

* Circumferinţa craniului ne poate da un prim indiciu în privinţa inteligenţei noastre. Cu cât craniul e mai mare, cu atât persoana e mai inteligentă, susţin unii specialişti şi vin şi cu cifre: un volum al capului de 1,360 cm cubi indică un coeficient de inteligenţă de 110, iar un volum de 1.600  cm – un coeficient de inteligenţă de 125.
* Femeile cu talie mică şi şolduri late se pot considera norocoase din cel puţin două motive. Primul: sunt mai inteligente decât tovaraşele cu forme băieţeşti, iar copiii pe care îi nasc sunt şi ei foarte inteligenţi. Explicaţia? Acizii graşi depozitaţi în jurul şoldurilor favorizează dezvoltarea creierului fătului. Al doilea motiv: bărbaţii le consideră mai atrăgătoare. La această concluzie au ajuns specialiştii Universităţii din Gdansk în urma unui studiu realizat pe finalistele concursului Miss Polonia 2008. S-a constat astfel că femeile cu şolduri late şi cele cu o înălţime de peste 170 cm au primit mai multe aprecieri din partea bărbaţilor decât tovarăşele cu siluete filiforme şi de înălţime mai mică.


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu