duminică, 30 iunie 2013

O viaţă sănătoasă, din satul de altădată

Aveau un stil de viaţa mai sănătos bunicii şi străbunicii noştri? Da, ar răspunde unii, pentru că hrana lor era una naturală, fără aditivi sau coloranţi chimici; da, pentru că exerciţiul fizic era o constantă a vieţii lor şi nu se rezuma la câteva ore petrecute în sala de fitness; da, pentru că a socializa nu însemna o viaţă trăită online, ci întâlniri şi discuţii faţă în faţă.

Pornind de la astfel de exemple, peste 300 de persoane din Europa, Asia, America de Nord şi Africa s-au arătat interesate să descopere un stil de viaţă sănătos în cultura tradiţională română. Zece dintre ei vor avea această oportunitate, graţie atelierului “Descoperă un stil de viaţă sănătos prin intermediul tradiţiilor româneşti. Aceasta se desfăşoară la Sibiu, în perioada 1-8 iulie 2013, fiind organizat de Asociaţia „Sibiul Azi”, cu finanţare de la Comisia Europeană, prin programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Atelierul se deschide oficial marţi, 1 iulie, şi timp de şase zile, zece străini şi doi români vor analiza conceptul de viaţă sănătoasă din trei perspective:  hrană/obiceiuri culinare, comunicare şi obiceiuri sociale. Se va vorbi astfel despre şezătorile şi jocul duminical de altădata, despre claca organizată pe conceptul de într-ajutorare, despre hrana produsă în gospodărie etc. De asemenea, satul românesc va fi descoperit în timpul vizitelor in-situ şi al întâlnirilor cu meşterii populari.
Asociaţia “Sibiul Azi” a fost înfiinţată la sfârşitul anului 2011 cu scopul de a iniţia şi derula proiecte interculturale, educaţionale şi axate pe protecţia mediului. Obiectivele asociaţiei sunt următoarele: elaborarea şi implementarea de proiecte culturale, educaţionale, de proiecte axate pe protecţia mediului şi promovarea protecţiei mediului, de proiecte vizând promovarea bunelor relaţii între etniile conlocuitoare în România, elaborarea şi implementarea de proiecte editoriale şi online (editare, tipărire, realizare de traduceri, realizarea de website-uri).
 Anul trecut, Asociaţia “Sibiul Azi” a derulat un alt proiect cu finanţare nerambursabilă: „Ghidul minorităţilor din Sibiu”, proiect editorial sprijinit de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.
 
SURSA>  http://discover-a-healthy-way-of-life.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu