miercuri, 23 mai 2012

Marea Piramidă din Giza, minunea de 4500 de ani

Au peste patru milenii şi nasc în continuare întrebări şi curiozităţi: cum au fost construite? De cine au fost construite? Sunt printre cele mai mari construcţii din lume şi sunt minuni ale lumii. Piramidele. Una dintre ele este singura dintre cele şapte minuni ale lumii antice vizibilă încă: Piramida lui Cheops.


În Antichitate, egiptenii credeau că anumite ritualuri de înmormântare şi anumite morminte le vor permite să trăiască şi viaţa de după. Aşa că cei bogaţi cheltuiau destui bani în acest scop,iar faraonii îşi construiau piramide drept morminte. Forma construcţiilor amintea de Benben, o piatră descoperită în cele mai vechi temple, iar imensitatea lor sugera puterea faraonului şi gloria ţării.
Numărul piramidelor din Egipt se situează undeva între 81 şi 112, iar lipsa de precizie a acestei cifre este dată de faptul că multe dintre piramidele mici sunt în stare proastă de conservare şi sunt cercetate abia acum. Oricum cele mai multe piramide sunt grupate pe zone sau situri, iar una dintre cele mai populare zone este fără îndoială cea de Giza, unde se găseşte Marea Piramidă a lui Khufu (Cheops), una dintre cele şapte minuni ale lumii, singura încă existentă în zilele noastre. Lângă Piramida lui Cheops se găsesc alte două piramide mari – a lui Kefren şi Mikerinos – precum şi Marele Sfinx, sculptat de egipteni în mileniul III î.Hr.

Gigantul de piatră
Marea Piramidă din Giza a fost construită de faraonul Khufu, în jurul anului 2.560 î. Hr. pentru a-i servi drept mormânt. A fost mult timp cea mai înaltă construcţie din lume: la început măsura 146,6 metri, înălţime ce i-a asigurat supremaţia până când a fost construită Lincoln Cathedral (160 metri), în jurul anului 1300. Gigantul se mai lauda cu laturi de aproximativ 231 metri fiecare, cu un volum de peste 2.600.000 metri cubi de piatră, o greutate de 5,9 milioane tone şi o suprafaţă acoperită de vreo 53.000 metri pătraţi. În timp, piramida a pierdut vreo nouă metri din înălţime şi a mai pierdut şi ceva din lungimea fiecărei laturi. La vremea construcţiei ei, între lungimile celor patru laturi existau diferenţe de doar 58 milimetri.

Construcţia, sub semnul întrebării
Cum au fost aşezate blocurile de piatră e o întrebare ce naşte încă felurite teorii. Una dintre ele susţine că pentru construcţia piramidei s-a realizat o rampă, dreaptă sau în spirală, ce era înălţată pe măsură ce se ridica piramida. Rampă, îmbrăcată cu noroi şi apă, uşura transportarea blocurilor împinse (sau trase) la locul lor. O altă teorie susţine că ridicarea blocurilor s-a făcut cu ajutorul unor pârghii lungi.
Herodot scria că pentru construcţia piramidei au fost necesari peste douăzeci de ani şi munca a 100.000 de oameni, dar teoriile diferă mult în timp, aşa că alţii au avansat cifre precum: 300.000 muncitori, plus alţi 60.000 oameni necesari pentru transportul blocurilor de la locul extracţiei până la platoul piramidelor. În final, egiptologii au decis: 2,400,000 blocuri de piatră folosite (fiecare dintre aceste blocuri cântărind între 2 tone, cele de la vârf, şi 80 de tone, cele de la baza piramidelor), aproximativ 20 de ani de construcţie, un bloc de piatră aşezat la fiecare două minute. Oricum, ecuaţia nu ia în considerare munca, timpul şi forţa de lucru necesare pentru proiectare, supraveghere sau chiar nivelarea terenului. Şi tot recent a mai fost avansată o teorie: cei care au lucrat la construcţia piramidei nu erau sclavi, ci muncitori plătiţi.

În interior
Marea Piramidă uimeşte şi prin aranjamentul interior, foarte diferit de cel al suratelor ei: are un număr mult mai mare de pasaje şi camere, toate foarte precis construite. Un singur exemplu e suficient: cel mai lung dintre pasaje, 107 metri, are o deviaţie de doar 6 mm care îl împiedică să fie perfect drept.
În inima piramidei se găseşte Camera Regelui: sarcofagul de aici este făcut din granit roşu, la fel ca şi pereţii interiori ai camerei. Atrage atenţia piatra de deasupra intrării: are laturi foarte fin şlefuite, e lungă de peste 3 m, înaltă de 2,4 m şi groasă de 1,3 m.
Două "guri de aerisire" pornesc din Camera Regelui şi ies din piramidă, ţintind două stele din constelaţia Orion. La fel se întâmplă cu alte două guri de aerisire ce pornesc din camera Reginei. La început se presupunea ca acestea erau utilizate numai pentru ventilaţie, dar recent egiptologii au avansat ideea că, în credinţele egiptenilor, acestea erau necesare pentru ca spiritul faraonului să se ridice la stele.
Dincolo de întrebări şi enigme, în final trebuie amintit un vechi proverb arab, elocvent pentru importanţa piramidelor: “Omul se teme de Timp, iar Timpul se teme de Piramide.”

* Aproximativ 2,4 milioane blocuri de piatră au fost folosite la construcţie: calcar de calitate a fost adus de la Tura, de pe malul celălalt al Nilului, de  la o distanţă de vreo 14  kilometri, iar blocurile de granit, cântărind 60-80 tone, fost transportate aproape 800 de kilometri de la Aswan.
* Încă sunt mulţi cei care cred că piramidele de la Giza sunt în deşert. De fapt, acestea se găsesc la marginea oraşului Cairo şi nu sunt scutite de expansiunea omului, aşa că în anii `90 vizavi de piramide a apărut şi un fast-food
* În prezent, avioanele nu voie să survoleze zona deaspura piramidelor şi nici oamenilor nu li se permite să urce Marea Piramidă. Acest sport, al escaladării piramidei, era foarte popular în trecut, iar unii vizitatori nu au ezitat să-şi scrijelească numele pe pietrele din vârful construcţiei..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu