Am început această campanie cu gândul la monumente şi la starea disperată în care se află multe dintre edificiile judeţului Sibiu. Acum, după ce am colindat vreo cinci sate, îmi dau seama că uitasem de oamenii pe care îi vom întâlni în aceste locuri. Şi în Săsuş, şi în Ţichindeal, şi în Colun am avut bucuria să întâlnim oameni cărora le pasă de monumente, oameni pentru care noţiunea de acasă şi cea de patriotism nu sunt vorbe goale. Am întâlnit oameni care au plecat din satul lor în căutarea arhitectului pregătit să le salveze monumentul şi să îi înveţe ce au de făcut.
Sunt oameni simpli, fără studii de istoria artei sau de arhitectură, dar sunt oameni care ştiu să-ţi spună că biserica în care se roagă datează din secolul al XVIII-lea, sunt oameni care preţuiesc fiecare piatră şi fiecare chip de sfânt pictat în interiorul bisericii. Sunt oameni care nu ar fi cerut ajutorul nimănui, dar sunt nevoiţi să o facă pentru că satul lor abia mai este locuit de 20-30-50 de familii şi acelea mai toate formate din vârstnici. Într-un astfel de sat poposim joi, în cadrul campaniei "Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!". E vorba de Săsăuş, satul a cărui biserică-monument istoric datează din 1782. Turnul ei se înclină ameninţător, iar pictura interioară, realizată de fraţii Grecu, este deteriorată.
Exista uneori multa dorinta din partea oamenilor din teritoriu sa-si salveze monumentele. Unii preoti se chinuie de pe timpul lui Ceausescu sa-si salveze biserica, iar faptul ca e pe lista monumentelor istorice nu face decat sa-i puna in imposibilitatea de a face ceva fara "sprijinul" autoritatilor, ceea ce duce in final la distrugere.
RăspundețiȘtergereAveti dreptate: exista multi oameni care incearca sa-si salveze monumentele/bisericile. In ceea ce priveste efectele nefaste ale faptului ca o biserica se afla pe Lista monumentelor istorice, cred ca nu aveti dreptate, cel putin nu intru totul. Au existat oameni bine intentionati care au incercat sa restaureze monumente si au facut/o gresit, distrugand autenticitatea arhitecturii. Din pacate, avem astfel de exemple si la Sibiu. Chiar una dintre bisericile pictate de fratii Grecu a fost incorect restaurata sau, daca e sa dam crezare unor afirmatii, in loc de restaurare a picturii s-a facut o (re)pictare...
RăspundețiȘtergereE randul meu sa va dau dreptate...Fireste ca o restaurare neprofesionista este mai nociva uneori decat chiar abandonul, insa trebuie sa recunoastem ca de foarte multe ori mecanismul de protectie asigurat de LMI nu functioneaza sau functioneaza deficitar. Fiind din zona Moldovei am sa dau exemplul bisericii lui Dragos Voda din Putna - cea mai veche biserica din lemn din Romania care asteapta de ani de zile interventia restauratorilor. Preotul incearca de ani buni sa intreprinda ceva dar nu reuseste, tocmai fiindca e vorba de un monument istoric asupra caruia nu poate interveni ...iar cei in drept nu fac nimic concret.
RăspundețiȘtergere