1.014 monumente istorice se află în judeţul Sibiu. O treime dintre acestea sunt în stare de degradare şi o sută de monumente riscă să se prăbuşească. Sunt temelii care au nevoie urgentă de consolidări, sunt acoperişuri prin care ploaia răzbate, sunt picturi vechi de trei secole iremediabil deteriorate, sunt ziduri din care vremurile şi oamenii tot „smulg” câte o piatră... Cotidianul Tribuna, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală Anthropoesis spun STOP distrugerii monumentelor istorice ale Sibiului şi vă cheamă să salvaţi monumentele. Cum? Alăturându-vă campaniei „SALVEAZĂ-ŢI TRECUTUL! SALVEAZĂ MONUMENTUL!”
Ori de câte ori în paginile Tribunei au fost prezentate monumente istorice aflate în stare de degradare, dumneavoastră, cititorii noştri, aţi reacţionat: aţi deplâns soarta monumentelor, aţi vorbit despre cum se distruge trecutul, aţi spus că autorităţile şi comunităţile trebuie să ia măsuri şi de multe ori chiar ne-aţi atras atenţia asupra altor edificii aflate în aceeaşi stare. Sunt reacţii fireşti ale oricărui om pentru care o clădire nu e o simplă construcţie cu pereţi, geamuri şi uşi, ci o clădire care spune o poveste: a unui stil arhitectural, a zecilor de oameni care au construit-o, a miilor de oameni care s-au rugat în ea sau, poate, povestea unui mare voievod. Şi pentru ca toate aceste poveşti să poată fi ascultate şi de copii, şi de nepoţi, şi de strănepoţii noştri e necesar ca monumentele să existe, e necesar ca ele să nu fie doar simple imagini precum Biserica de altădată a minoriţilor.
Un prim pas îl facem astăzi, dând startul unei campanii de restaurare şi conştientizare a importanţei monumentelor istorice. "Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!” e campania pe care noi, cotidianul Tribuna şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu, alături de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală Anthropoesis, v-o propunem pentru următoarele opt luni. În fiecare săptămână, veţi cunoaşte, în paginile Tribunei, povestea unui monument sibian aflat în stare de degradare, iar la final îl veţi vota pe cel care doriţi să fie restaurat.
Monumentele sunt ale urmaşilor urmaşilor voştri...
Campania „Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!” e construită după un concept simplu, pe care l-aţi văzut în urmă cu câţiva ani, în plan naţional, într-un program promovat de TVR şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. De ce am ales să urmăm, în linii mari, acest model? Pentru că am considerat că răspunde ideii că patrimoniul ne priveşte pe toţi, că toate aceste clădiri, acum monumente istorice, nu au fost ridicate pentru a servi unei singure generaţii, că ele sunt ale noastre, ale celor ce trăim în secolul al XXI-lea la fel de mult pe cât au fost ale străbunicilor care au trăit în secolele XVI sau XVII. Parafrazând un domnitor – pe Ştefan cel Mare, şi un scriitor- pe Barbu Ştefănescu Delavrancea, am spune că „Monumentele n-au fost ale strămoşilor, n-au fost ale noastre, ci ale urmaşilor noştri ş-ale urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor...” În consecinţă, începând de astăzi, vă chemăm să punem toţi umărul şi să restaurăm măcar un monument.
Care sunt scopurile acestei campanii? Să strângem cât mai multe fonduri pentru restaurarea monumentului câştigător, să mediatizăm valorile patrimoniale de pe raza localităţilor unde se află monumentele, să conştientizăm membrii comunităţilor locale cu privire la existenţa unor valori culturale, istorice şi arhitecturale pe raza localităţii lor, valori care, gestionate corespunzător, pot aduce beneficii atât de imagine, cât şi financiare.
Din mulţimea celor peste o mie de monumente istorice existente în judeţul Sibiu am fost nevoiţi să alegem un număr limitat - 35 - pentru a le include în campania „Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!”. Selecţia nu a fost simplă, dar a fost bazată pe câteva criterii cu rigurozitate urmărite : vizibilitate/ accesibilitate, interes istoric şi arhitectural, existenţa unui proiect sau a unor intenţii clare de restaurare, lipsa unor surse de finanţare sau lipsa posibilităţii de finanţare din partea comunităţii/ proprietarului, posibilităţi de valorificare turistică, amploarea intervenţiilor de restaurare şi conservare, intervenţii neadecvate şi reprezentarea tuturor funcţiunilor.
Dumneavoastră alegeţi monumentul!
În lunile martie-octombrie 2011, în paginile cotidianului Tribuna, pe www.tribuna.ro, pe blogul campaniei http://salveazamonumentul.blogspot.com şi pe www.sibiu.djc.ro vor fi prezentate 35 de monumente istorice din judeţul Sibiu, toate aflate în stare avansată de degradare. La finalul perioadei de prezentare a monumentelor, veţi avea posibilitatea să votaţi monumentul care va fi restaurat. Sistemul de votare va include taloane publicate în ziar, taloane disponibile în spaţii publice, votări online pe pagina de blog dedicată acestui proiect şi pe paginile oficiale ale instituţiilor implicate. Monumentul ”câştigător” va fi stabilit în funcţie de numărul de voturi primite de fiecare monument din partea publicului şi a unei comisii de specialitate din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu şi va fi anunţat în luna noiembrie a.c.
Fondurile obţinute din donaţii vor intra în contul special creat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală Anthropoesis - RO46BRDE410SV06606534100, iar după desemnarea monumentului câştigător vor fi puse la dispoziţia autorităţii în grija căreia se află monumentul. Astfel, proprietarul monumentului va primi suma strânsă din donaţii şi sprijin financiar de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu pentru demararea lucrărilor de conservare şi restaurare. Proprietarul îşi va lua angajamentul să restaureze monumentul în acord cu normele legislative şi indicaţiile specialiştilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu.
Concursuri
Dincolo de votare, mai avem două provocări pentru dumneavoastră: două concursuri. Primul dintre ele se adresează tuturor elevilor din judeţul Sibiu şi va fi organizat în perioada 15 aprilie - 23 mai 2011. Sub genericul „Povestea monumentului”, elevii sunt provocaţi să scrie un eseu, o poezie sau o povestire despre monumentul istoric favorit sau să deseneze monumentul preferat. Un juriu va alege lucrările câştigătoare, lucrări ce vor fi publicate de cotidianul Tribuna şi pe blogul campaniei. Premierea câştigătorilor va avea loc în data de 1 iunie 2011.
Un al doilea concurs se adresează fotografilor. Din aprilie până în septembrie, aşteptăm imaginile pe care voi le-aţi realizat şi care reprezintă monumentele istorice prezentate în cadrul campaniei. Cele mai bune fotografii vor fi premiate şi prezentate în cadrul unei expoziţii.
Şi pentru că pomeneam de expoziţii, la vară vom aduce monumentele judeţului în centrul municipiului Sibiu. Cum? Prin intermediul expoziţiei „Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!” care va reuni imagini şi date despre monumentele prezentate în cadrul campaniei.
***
Săptămâna viitoare vom "vizita" primul monument prezentat în cadrul campaniei. Este o clădire familiară sibienilor: imobilul din Piaţa Mică nr. 22. Datează din secolele XV-XVI şi este imaginea antagonismelor: o faţadă, o frescă şi un corp de clădire - toate bine restaurate - sunt umbrite de ruine ale unor ziduri şi acoprişuri sprijinite în proptele ca să nu se prăbuşească.
"Este de datoria noastră, a Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu, să gestionăm protejarea şi restaurarea monumentelor istorice şi simţim nevoia să contribuim la protejarea patrimoniului şi prin proiecte de acest gen, care să aducă un plus de bani. Campania Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul! vine în completarea fondurilor foarte limitate de care Direcţia dispune. Mi-aş dori, de asemenea, să generăm un entuziasm general printre noi, cetăţenii judeţului, iar acest entuziasm să se concretizeze prin restaurarea unui monument." Călin Trufaşiu, director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu
"Campania Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul! e o încercare temerară a Tribunei, având în vedere vremurile extrem de complicate pe care le traversăm. Dar orice zi, orice săptămână care trece ne-ar îngreuna şi mai mult misiunea de a restaura un monument, pentru că starea acestor clădiri se deteriorează în fiecare zi. Suntem convinşi că sibienii, cititorii Tribunei, vor aprecia la adevarată valoare această iniţiativă, iar cei cărora le stă în putere să sprijine financiar acest demers vor întinde o mână. Avem obligaţia să lăsăm aceste monumente generaţiilor viitoare." Mircea Biţu, director general Casa de Presă şi Editură Tribuna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu