vineri, 29 iulie 2011

Mitropolitul Şaguna–canonizat. "Vila mitropolitului" – dărăpănată

Da, este o realitate. Mitropolitul Ardealului, Andrei, baron de Şaguna, a fost canonizat la 21 iulie anul acesta şi va fi sărbătorit pe 30 noiembrie. Un prilej de bucurie şi mândrie pentru credincioşii ortodocşi sibieni, că nu orice oraş dă un om al cărui nume va ap[rea în calendar. O altă realitate care, din păcate, continuă să fie şi... reală, şi tristă este şi faptul că „Vila mitropolitului” de pe bulevardul Victoriei colţ cu strada Transilvaniei a rămas aceeaşi mare dărăpănătură despre care am scris de mai multe ori. De data aceasta însă cu vegetaţie ceva mai bogată.

joi, 28 iulie 2011

Biserică fără slujbă religioasă de peste 40 de ani




Departe, între colinele ce întrepătrund Valea Târnavelor cu Valea Hârtibaciului, e ascuns Nou Săsesc, un sat care îşi trăieşte cei peste 700 de ani oficiali mult mai frumos decât te–ai aştepta. Drumul asfaltat şi casele îngrijite sunt cele două mari surprize pe care aşezarea „de la capătul pământului” ţi le rezervă. Puţini sunt cei care străbat mulţimea de kilometri pentru a ajunge în Nou Săsesc o aşezare departe de orice, dar nu de civilizaţie. Noi am ajuns acolo, datorită Campaniei "Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul!" şi datorită Bisericii din cimitir, cum îi spun localnicii. O biserică ce bate jumătatea de secol şi în care nu s–a mai slujit de vreo 40 de ani. Şi nici nu e de mirare: doar zidurile au mai rămas din biserica veche a satului.

luni, 25 iulie 2011

S-a dat startul la CONCURS!

Eşti pasionat de fotografie şi de arhitectură? Înscrie–te atunci la concursul "Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul!" şi poţi câştiga marele premiu: un curs gratuit de fotografie.

Detalii - AiCI.

sâmbătă, 23 iulie 2011

Reacţiile voastre, pe site-ul www.tribuna.ro

Am trecut de jumătatea campaniei noastre: am prezentat 20 din cele 35 de monumente! Aşa că şi astăzi şi în zilele următoare vom prezenta câteva dintre reacţiile pe care dumneavostră, cititorii noştri, le-aţi avut pe site-ul www.tribuna.ro, vizavi de aceste monumente.

1. Biserica de lemn din Broşteni, biserica păsărilor

 pacat de biserica.bravo ca va ganditi si la asa ceva
corina in 31.05.2011 06:36 ( 188.24.195.232 )

joi, 21 iulie 2011

Concurs: „Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul!” sau fotografia care te premiază

Eşti pasionat de fotografie şi de arhitectură? Înscrie–te atunci la concursul "Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul!" şi poţi câştiga marele premiu: un curs gratuit de fotografie

„Mânăstirea Cîndeştilor”: pe Gruiul Săliştei de 300 de ani

Trei fraţi au ctitorit Biserica din Grui a săliştenilor, iar unul dintre ei s-a şi împotrivit armatelor imperiale  şi preoţilor uniţi care îi împiedicau pe români să-şi ţină legea. Se întâmpla în urmă cu vreo două secole şi jumătate, iar astăzi biserica este unul dintre cele mai vechi locaşuri de cult ortodox ce dăinuie încă. În plus, păstrează încă fragmentele unei picturi exterioare vechi de peste 200 de ani, a cărei restaurare este necesară.

joi, 14 iulie 2011

La Topârcea, biserica e închisă

    Drum bun ai până la Topârcea, mai bun decât te-ai aştepta, aşa că de la Ocna Sibiului până în satul ascuns de dealuri distanţa-i prea scurtă, mai ales dacă vrei să-ţi iei răgazul de a te bucura de peisaj. Puţini sunt însă cei care străbat acest drum, aşa că pe cei 10 kilometri ce leagă oraşul de sat nu am întâlnit nici măcar o maşină. E drept că şi cât timp ne-am învârtit prin sat tot o maşină am văzut trecând. Da, Topârcea e unul din satele uitate ale Sibiului, dacă e să te iei după numărul de locuitori (vreo 200), după autobuzul care vine în sat o dată pe săptămână (vinerea), după şcoala în care nu mai învaţă nimeni şi după uşa închisă a bisericii. Şi totuşi, ar avea Topârcea ce să ofere: de la biserica de secol XVIII sau XVII la multă linişte, la plimbări pe urmele Lucreţiei Ciobanu şi ale părintelui Teofil Părăian  la poveşti despre Boul înstruţat şi despre uriaşii de altădată.


duminică, 10 iulie 2011

sâmbătă, 9 iulie 2011

Mocanita, la Anita - VIDEO

Aici gasiti un link, cu Mocanita la Agnita. Filmuletul a fost realizat anul trecut, la aniversarea a 100 de ani de la darea in folosinta a liniei ferate inguste Sibiu- Agnita.

http://www.youtube.com/watch?v=GGXtU6SNaAk

joi, 7 iulie 2011

Mocăniţa: linii furate, cantoane dărăpănate şi mult drag

     De patru ani au fost incluse linia ferată îngustă Sibiu-Agnita -Brădeni, cu ramificaţia Cornăţel-Vurpăr, cantoanele de odinioară, remiza pentru locomotive de cale ferată îngustă din Sibiu, podeţele pe care aceasta le traversează, haltele; altfel spus Mocăniţa şi cam tot ce ţinea de ea odinioară sunt monumente istorice. Dar asta nu opreşte nici furtul de şine înguste, că tot sunt bune de dus la fier vechi, nici betonarea liniilor şi nici furtul de materiale din clădiri. Noroc că o mână de oameni s-a ambiţionat de câţiva ani să salveze Mocăniţa: aceşti oameni – reuniţi în Asociaţia "Prietenii Mocăniţei" – au curăţat liniile ferate înguste, au reparat cantoane, au recondiţionat vagoane şi au strâns bani pentru ca bătrânele doamne ce legau odată Sibiul de Agnita şi de Sighişoara să prindă din nou viaţă. Acelaşi motiv ne-a determinat să includem Mocăniţa în Campania Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!