vineri, 31 mai 2013

Pinguinii, păsările cu frac

Sunt păsările care ies din multe tipare cunoscute nouă. Aşa că nu e de mirare că, de când omul a păşit în Antarctica, de când Adelie, soţia unui explorator francez, descoperea o nouă specie de pinguini, aceste păsări au incitat curiozitatea oamenilor. Nunţile lor pe gheaţă, creşele pe care ei le întemeiează, faptul că masculii clocesc ouăle sau faptul că aceste păsări nu zboară sunt motive pentru ca oamenii să–şi îndrepte privirea spre o societate bine pusă la punct pe tărâmuri îndepărtate.

miercuri, 29 mai 2013

Piraţii

Din cărţi şi din filme îi cunoaştem cu toţii: piraţi care arborau drapelul cu cap de mort, atacau vasele de pe apele lumii, furau comori şi le îngropau. Mulţi au plecat în căutarea acestor comori, mulţi au scris istorii reale sau ficţionale despre piraţi. Cum erau piraţii de acum 400 sau 200 de ani? Cum sunt piraţii de acum? Sunt întrebări la care încercăm să răspundem azi.

luni, 27 mai 2013

Gladiatorii

În Roma Antică scriau istorie. Sute de ani au urcat în amfiteatrele antice şi au luptat, adeseori, pe viaţă şi pe moarte, aducându–le romanilor doza de pâine şi circ. După două mii de ani, povestea lor îi inspiră încă pe scriitori, pe realizatorii de film sau de jocuri video. Gladiatorii.

vineri, 24 mai 2013

Greşeala baronului Brukenthal, câştigul nostru

A crezut că achiziţionează o lucrare de Albrecht Dürer şi tocmai de asta a şi plătit bani buni. În schimb, a achiziţionat o pictură de Jan Van Eyck. Adevărul nu l–a aflat niciodată Samuel von Brukenthal, căci "Omul cu tichia albastră " şi–a păstrat bine secretul timp de vreo 500 de ani. Aşa a începutul drumul de Sibiu al celei mai scumpe lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional "Brukenthal".

miercuri, 22 mai 2013

Stiri de pe Terra

* Sângele de rechin e o adevărată armă în lupta anticancer. Vestea cea bună a fost dată de specialişti din cadrul Universităţii La Trobe din Melbourne: ei au descoperit că anticorpii produşi de rechini sunt foarte eficienţi în lupta cu diverse forme de cancer. Australienii au optat pentru cercetarea amănunţită a anticorpilor de rechini ştiut fiind faptul că rechinii nu suferă niciodată de infecţii. În plus, era dovedit deja că anticorpii lor stopează dezvoltarea cancerului de sân.
* Playerele portabile dăunează grav auzului. Muzica ascultată prea des şi prea tare pe playerele portabile are efecte pe care nimeni nu şi le doreşte asupra celor care utilizează asemenea aparate. Persoanele în cauză riscă să rămână surde, avertizează specialiştii. Un studiu recent efectuat arată că zilnic, între 50 şi 100 de milioane de persoane ascultă muzică având căştile bine înfipte în urechi. 5-10% dintre aceştia preferă volumul la cote maxime şi utilizează playerele mai mult de o oră pe zi, în fiecare zi din săptămână, timp de cel puţin cinci ani. Ei sunt cei care îşi asumă cele mai mari riscuri în ceea ce priveşte auzul. Uniunea Europene va organiza o conferinţă pentru a stabili măsurile ce se impun pentru a-i proteja pe împătimiţii playerelor.

luni, 20 mai 2013

La Săsăuş, Camil Petrescu a oprit timpul în loc

Vreo 95 de ani au trecut de la lupta pe care Camil Petrescu o evoca în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” şi unde pomenea de Săsăuş. Nu ştiu cum arăta satul, sub gloanţe, în urmă cu 95 de ani. Ştiu însă cum arată acum: ca unul din locurile în care secolul al XXI–lea a ajuns prea puţin. Şi e şi bine, şi e şi rău în asta. E bine pentru că farmecul lumii de altădată îl regăseşti aici, în ciuda unor case ce stau să se prăbuşească, e şi rău pentru că săsăujenii merită mai puţin noroi pe uliţe.

vineri, 17 mai 2013

Stiri de pe Terra




* O veste proastă pentru cei care vin vor să arate tineri cât mai mult timp: dietele şi produsele cosmetice nu au eficacitatea care se credea în combaterea îmbătrânirii. Aceasta este concluzia la care au ajuns câţiva cercetători britanici, în urma unui studiu efectuat pe viermi din familia Nematode. Aceştia au multe gene comune cu oamenii, fapt ce face ca studiile făcute pe ei să se verifice şi în cazul oamenilor. Viermii au fost hrăniţi cu alimente bogate în antioxidanţi, substanţe care previn îmbătrânirea ţesuturilor. Rezultatul? Procesul de îmbătrânire nu a fost încetinit. Totodată, cercetătorii au explicat că o dietă echilibrată este importantă pentru diminuarea riscului de apariţie a bolilor cauzate de bătrâneţe, dar totuşi nu poate să împiedice îmbătrânirea organismului uman.
 * Chinezii vor să aibă una dintre cele mai înalte construcţii din lume. Construcţia ei a început pe 29 noiembrie 2008 şi se aşteaptă ca la finalizare, în 2014, aceasta să măsoare 632 de metri înălţime. Şi la capitolul costuri, clădirea va fi tot la înălţime, acestea fiind estimate la aproximativ 2,17 miliarde dolari americani.  Clădirea va fi ridicată în Shanghai şi va rivaliza cu alţi doi zgârie-nori: unul de 420,5 metri, şi altul de 492 de metri. Turnul va fi format din noua cilindri suprapuşi şi va fi înconjurat de un imens perete circular de sticlă. Inedit e faptul că între aceşi cilindri vor exista nouă grădini, iar în interiorul turnului va fi deschis un parc public. Shanghai Center se va situa însă după  Burj Dubai, construcţie care măsoară deja 688 metri şi se va înălţa până la 707 metri..

miercuri, 15 mai 2013

Cu multe zerouri

Banii n–aduc fericirea, spune o zicală, dar o întreţin, adaugă înţelepciunea secolului al XXI–lea. Aşa că astăzi încercăm să aflăm în ce au căutat fericirea bogaţii lumi: în maşini de 24 milioane de dolari, în case de un miliard de dolari sau în rochii de 5 milioane de dolari.