miercuri, 15 mai 2013

Cu multe zerouri

Banii n–aduc fericirea, spune o zicală, dar o întreţin, adaugă înţelepciunea secolului al XXI–lea. Aşa că astăzi încercăm să aflăm în ce au căutat fericirea bogaţii lumi: în maşini de 24 milioane de dolari, în case de un miliard de dolari sau în rochii de 5 milioane de dolari.


Pentru bărbaţi

Bolizii şi kilometri viteză îi fascinează pe mulţi dintre ei. Alţii preferă ceva mai liniştit, dar tot scump. Este vorba de maşinile de colecţie, pentru care unii dintre bărbaţii bogaţi ai lumii au plătit bani grei. Pe ultimul loc din Top 10 stă Ferrari 860 Monza: au fost produse doar 3 exemplare la un preţ estimativ de 2,5 milioane de dolari fiecare. Puţin mai scumpă este Alfa Romeo 8C 2300 Spider Corsa. A câştigat destule competiţii, aşa că şi preţul a fost pe măsură: a fost evaluată la 2,53 milioane de dolari în 2002. Ambele sume sunt mici dacă e să le comparăm cu fruntaşele clasamentului. Ferrari 250 GTO- combinaţia Ferrari între o maşină de oraş şi una de curse - a fost evaluată la 16,6 milioane de dolari. Recordul absolut este însă deţinuit de un model Mercedes W 196, care a fost achiziţionat la 24 milioane dolari în 1990.
Şi vinul se poate vinde la preţuri mai mult decât piperate, iar pentru cea mai scumpă sticlă cu vin cineva a plătit 156.450 dolari. Prin ce a fost motivat acest preţ? Poate prin faptul că este vorba de un Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787. În plus, pe preţioasa sticlă sunt inscripţionate iniţialele Th. J., adică ea a aparţinut celui de-al treilea preşedinte al SUA, Thomas Jefferson. Se pare că acesta era un pasionat al vinurilor şi nu a ocolit podgoriile şi cramele din Bordeaux şi Burgundia. Cele mai ieftine vinuri din top? Romanee Conti 2003 (4.650 dolari/sticla) şi Chateau Petrus 2005- 3.176 dolari, sticla.

Pentru femei

Şi gusturile doamnelor se plătesc adeseori cu bani buni. 30 de milioane de dolari, cam atât ar costa capriciul unei doamne. Nu e vorba de vreun castel, de vreun hotel sau de vreo firmă, ci de un costum de plajă. A fost creat de Susan Rosen şi Steinmetz Diamonds, care l-au încrustat cu diamante de 150 de carate, cu un smarald de 30 de carate, cu două diamante rotunde de 15 carate fiecare, plus alte două diamante mai mici de 8 carate. O rochie e mult mai ieftină: “doar” 5 milioane de dolari. Este şi ea bine garnisită cu 3.000 de diamante şi a fost îmbrăcată de Samantha Mumba la premiera Spiderman II.
Rochii, bijuterii…şi ojă. Una de 55.000 dolari sticluţa. Gramajul este cel obişnuit dar oja “I Do” a fost îmbuteliată în sticluţe platinate. La aşa ojă şi parfumul trebuie să fie pe măsură, pe măsura a 250.000 dolari. La acest preţ a achiziţionat Elton John parfumul Clive Christian No. 1, cu sticla în formă de pian.
Ţinuta unei doamne poate fi completată de geanta Fendi B (din piele de crocodile), dar pentru ea e musai să aveţi 27.700 dolari. Pe măsură trebuie să fie şi pantofii: adică tot cu diamante, 565 la număr, şi să coste 2 milioane de dolari.

Pentru ei şi ele

Probabil o noapte într-un apartament de vis ar satisface visele multora. Cei cu punga largă plătesc 14.658 dolari pentru o noapte petrecută în The Lanesborough Hotel din Londra. Şi nu doar ca să doarmă, ci ca să se bucure de vederea spre Palatul Buckingham, de baia pictată manual, de bucătăria particulară unde personalul e gata să îndeplinească orice fantezier culinară. Un apartament din hotelul Burj al Arab din Dubai e doar puţin mai scump, iar în costul celor 14.976 dolari/noapte intră şi admirarea mobilei de mahon, a marmurei, şi savurarea unui film în cinematograful particular. Şi dacă aceste preţuri vă par mari, vă spunem că ele sunt doar pe locul 10 şi 9 în top, că pentru apartamentul prezidenţial din hotelul Playa din New York scoate din buzunarul clientului 20.000 dolari/noapte, că 25.000 dolari/noapte costă cel mai luxos apartament din hotelul The Palms din Las Vegas. Orice preţ este însă surclasat de Villa Cupola din hotelul Westin Excelsior din Roma. O noapte petrecută aici costă 29.254 dolari şi în schimbul acestor bani vă puteţi spune în avans preferinţele în materie de flori, ţigări, vă puteţi bucura de fresce, de o bucătărie, de un cabinet de vinuri cu peste 150 de tipuri de vin, de sala particulară de fitness, de cinematograful particular şi el şi… lista ar putea continua.
Şi dacă e vorba tot de confort, la acelaşi capitol se înscriu şi cele mai scumpe case din lume. Pe locul 10 stă nimeni altul decât Donald Trump cu a lui Maison del’Amitie pe care a cumpărat-o în anul 2004 cu 41,25 milioane dolari, iar suma derivă din 15 băi amenajate în stil baroc, sală de bal, teren de tenis, 15 dormitoare, bazin olimpic şi din apropierea la doar 150 de metri de valurile oceanului. Cu 130 milioane dolari a vândut familia lui Aaron Spielberg Complexul din Holmby Hills: 123 de camere, ring indoor de skating, 6 piscine, un teren de tenis, o sala de bowling, un muzeu al păpuşilor şi trei bucatarii. Ambele sunt însă mult în urma Antillei, cea mai scumpă reşedinţă particulară din lume. Este casa trilionarului indian Mukesh Ambani şi a fost achizionată la preţul de 1 miliard dolari. Fabuloasa reşedinţă e construită pe 27 etaje şi are printre altele un cinema ultramodern, un centru complet de sănătate, o parcare pentru 168 de masini, un heliport. Şi la asemenea casă şi mobilierul trebuie să fie pe măsură, aşa că melomanii bogaţi pot achiziţiona un pian. Nu unul oarecare. Aşa şi-a spus şi George Michael care a cumpărat pianul lui John Lennon pentru 2,1 milioane dolari.

De prin topuri
Lista scumpeturilor care au uimit lumea poate continua încă, dar noi vă mai dăm doar câteva exemple pe scurt: cafea – 600 dolari pe mai puţin de 500 grame boabe, televizorul Yalos Diamond-100.000 euro, The Diamond Crypto Smartphone - 1.300.000 dolari, ceas Vacheron Constantin – 1,5 milioane dolari, bluejeans Levi Strauss din anul 1880 – 46.532 dolari, stiloul Mystery Masterpiece - 750.000 dolari, plăcintă – 15.900 dolari, caviar Beluga – 48.750 dolari, cercei cu diamante Harry Winston – 8.5 milioane de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu