luni, 5 septembrie 2011

Cimitirul Eroilor din Avrig a dispărut



De puţin timp, Asociaţia Naţională "Cultul Eroilor” (filiala Sibiu) a demarat o acţiune prin care îşi propune să identifice toate cimitirele eroilor aflate pe teritoriul judeţului şi să evalueze situaţia acestora. Zilele trecute, colonelul (r) Avram Bojan, preşedintele filialei sibiene a asociaţiei, a ajuns şi la Avrig, unde, din nefericire a dat peste o situaţie cu totul specială: un cimitir al eroilor care nu mai există.



Avrigenii mai în vârstă cunosc faptul că, în urmă cu zeci de ani, în incinta Cimitirului Orăşenesc exista o parcelă, unde, în anii de după Primul Război Mondial, a fost amenajat Cimitirul Eroilor. Aici, în locul unde au fost îngropaţi mai mulţi soldaţi, români sau străini, cunoscuţi sau necunoscuţi, a fost construit un gard împrejmuitor (un zid de piatră), a fost montată o poartă şi au fost plantaţi brazi.
Odată cu trecerea timpului, locul a ieşit, probabil, de sub atenţia autorităţilor vremii, a ajuns să se degradeze, iar în anii 70 ai secolului trecut, pe vremea când în cimitirul public a început să se simtă o oarecare criză a locurilor de veci, foştii administratori au decis să dezafecteze cimitirul eroilor, să-l parceleze şi să-l împartă diverşilor solicitanţi (aici au deja loc de veci câteva familii importante din Avrig, precum şi câţiva dintre preoţii ortodocşi ai localităţii).
Situaţia n-a mai fost schimbată din acea perioadă, astfel că şi în zilele noastre, pe locul Cimitirului Eroilor din Avrig, este o parcelă ocupată de oameni ai localităţii, cu nimic diferită faţă de restul imobilului. Doar trei morminte ale unor soldaţi (se spune că şi acest loc ar fi fost atribuit unei familii importante din Avrig dar membrii acesteia nu au acceptat “oferta” ce le-a fost făcută) şi câteva pietre funerare sprijinite pe zidul vechi de piatră, mai amintesc de Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial de la Avrig.
Aceasta fiind situaţia actuală, reprezentantul Asociaţiei “Cultul Eroilor” a dorit să afle care este opinia actualului administrator al cimitirului, SC Gospodărire Orăşenească Avrig SA (societatea Consiliului Local Avrig). Reprezentanţii societăţii au menţionat că locul este administrat de aceasta doar de câteva săptămâni, în baza unei hotărâri a legislativului local avrigean.
“În momentul preluarii în administrare a Cimitirului Orăşenesc Avrig (imobilul a fost administrat, până în vara acestui an, de cele patru parohii ortodoxe din oraş), parcela unde a fost Cimitirul Eroilor se afla în aceeaşi situaţie. Am igienizat puţin locul (aici bălăriile erau mari, iar aleile greu de străbătut), am făcut puţină curăţenie şi atât. Indiferent ce se va decide în legătură cu această parcelă, noi suntem pregătiţi să respectăm decizia luată.”, au declarat responsabilii SC GOA SA.
Mâhnit de situaţia găsită (chiar dacă, încă din urmă cu mai bine de patruzeci de ani,  există mai multe rapoarte în care a fost consemnată această stare de fapt), col. (r) Avram Bojan spunea că va întocmi o adresă, în care va expune situaţia actuală a fostului Cimitir al Eroilor din Avrig, pe care o va trimite superiorilor săi, aceştia urmând a decide care va fi calea de urmat în legătură cu acest aspect. În funcţie de decizia ce va fi luată, responsabilul Asociaţiei “Cultul Eroilor” este decis să solicite şi ajutorul autorităţilor administraţiei publice locale.

Text şi  foto: Dan Frâncu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu