vineri, 9 decembrie 2011

Un monument istoric în paragină naşte nemulţumiri în Consiliul Local


Consilierii PDL au propus să nu se aprobe proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate pentru clădirea din Piaţa Mică nr. 22, din cauza sumelor prea mari. Studiul de fezabilitate arată că ar fi nevoie de 14 milioane de lei pentru salvarea acestei clădiri monument istoric. Consilierii FDGR, PNL şi PSD au votat proiectul. Probabil Primăria va aloca o parte din bani pentru lucrări care să înceapă anul viitor. Trei ani ar dura consolidarea şi reabilitarea acestei clădiri.



Consiliul Local Sibiu a votat ieri proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru reabilita­rea clădirii din Piaţa Mică nr. 22, care arată că va fi nevoie de 14 milioane de lei pentru lucrări care ar salva clădirea monument istoric aflată acum într-o stare avansată de degradare.
Înainte de votarea pro­iectului, Livia Sava, consilier PDL, a propus respingerea acestui proiect din cauză că sumele la unele capitole ar fi exagerat de mari şi a propus reabilitarea acestei clădiri din fonduri europene. Sava a cerut să i se spună ce destinaţie va avea clădirea la finalul lucrărilor, pentru a vedea dacă se justifică investiţia.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a ignorat intervenţia consilierului PDL, iar majoritatea consiliului a votat proiectul.
După trecerea acestui proiect, cei patru consilieri PDL au votat împotrivă la toate celelalte proiecte aflate pe ordinea de zi.

În prag de prăbuşire

Clădirea monument istoric din Piaţa Mică 22 este în proprietatea Primăriei Sibiu şi se află în stare foarte gravă, unele părţi fiind în pericol de prăbuşire, după ce o porţiune dintr-un corp s-a prăbuşit anii trecuţi.
În perioada 2003 - 2004 au mai fost realizate lucrări de reabilitare la corpul A şi la corpul B, pentru amenajarea subsolului, parterului şi etajului celor două corpuri. În anul 2008 au urmat intervenţii de primă necesitate pentru punerea în siguranţă a porţiunii dintre corpul A şi B, după ce s-a prăbuşit zona de legătură dintre cele două.
Studiul de fezabilitate realizat acum prevede reabilitarea corpurilor A, B şi D, investiţie evaluată la 14 milioane lei, iar specialiştii estimează că va fi nevoie de trei ani pentru finalizarea lucrărilor şi propun trei etape.
În prima etapă ar urma să fie făcute lucrări provizorii, dar urgente, care ar împiedica degradarea în continuare, respectiv sprijiniri pentru susţinerea elementelor şi a subansamblurilor portante, repararea sprijinirilor exis­tente şi amplasarea unor protecţii pe şarpante pentru eliminarea apelor pluviale şi reabilitarea sistemului de canalizare pluvială.
În cea de-a doua etapă a proiectului sunt prevăzute realizarea unui perete de piloţi şi consolidarea zidului de sprijin pentru oprirea alunecărilor, consolidarea corpului D prin injectarea unor materiale speciale, drenuri, reparaţii la fisuri, şi grinzi de sprijin în special la corpul D.
Cea de-a treia etapă inclu­de şi consolidarea celorlalte corpuri de clădire şi recon­struirea părţii prăbuşite din corpul A.

Urmează lucrările

După ce Consiliul Local a aprobat studiul de feza­bilitate, probabil Primăria Sibiu va aloca o parte din suma necesară în bugetul pe anul viitor. Teoretic, după aceea, vor avea loc licitaţiile pentru execuţie şi abia apoi pot începe lucrările propriu-zise.
„Imobilul din Piaţa Mică, nr. 22 este clasificat ca mo­nument istoric, unele corpuri ale sale datând din secolele XV şi XVI. Intervenţia se înca­drează în eforturile noastre de conservare a patrimo­niului sibian, iar această clădire are un aport deosebit pentru aspectul general al Pieţei Mici. Din fericire putem realiza lucrările de reabilitare pentru că imobilul aparţine Primăriei Sibiu şi putem investi bani publici în acest obiectiv”, spunea primarul Iohannis, în luna mai, despre această clădire.

Text Sorana Maier
Sursa: www.tribuna.ro

Un comentariu:

  1. ah daca as castiga premiul cel mare la casino online, pe bune ca as investi in monumentele romaniei...sunt lasate izbelisteii..si e trist.sunt atat de frumoase!

    RăspundețiȘtergere