vineri, 6 iulie 2012

Din eră–n eră, printre ţestoase şi peşti–arici

Turul în spaţiu şi timp începe cu protozoarele, vieţuitoarele apărute pe Terra în urmă cu sute de milioane de ani, şi după ce asculţi cucul, valurile mării şi după ce vezi corali, pitoni, peşti-ferestrău, bufniţe şi pelicani, te întorci din nou în timp şi închei turul cu un rinocer lânos, dispărut în urmă cu 10-12 milioane ani. Totul se petrece în Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Muzeul de Istorie Naturală a fost reamenajat în urmă cu câțiva ani, iar expoziţiile - înnoite, aşa că acum, din diorame, te privesc animale felurite, iar vizualul e însoţit şi de triluri de păsări sau de răgete de animale. Un tur prin muzeu e sinonim cu o călătorie pe glob.  

Mamut de Guşteriţa
De cum urci scările Muzeului spre spaţiul expoziţional, privirea ţi se loveşte de un schelet imens: aparţine unui bizon de stepă şi a fost descoperit în 1900 la Sighişoara. Dar nu doar scheletul îţi atrage atenţia, ci colţii unui mamut. Aceştia au fost găsiţi în Guşteriţa, iar mamutul de Guşteriţa se arată a fi fost la fel impresionat ca şi confraţii lui şi a cântărit peste şapte tone. Dacă privirile îşi sunt subjugate de schletele şi de colţii uriaşilor demult dispăruţi, urechile ţi se ciulesc la auzul muzicii naturii ce răzbate din spaţiul expoziţional. Aşa că mânat de curiozitate, iei urma altor vieţuitoare ale Terrei.

 Pacificul şi Atlanticul se întâlnesc în Muzeu
  Terra acvatică e prima care te întâmpină, aşa că odată ce ai trecut de protozoare, poţi să te pregăteşti de o excursie prin... apă. În spatele unei vitrine e recreat un mediu acvatic, iar "vedetele" sunt coralii şi bureţii de mare. Într-o altă vitrină tridimensională, pătrunzi în lumea scoicilor şi nu sunt deloc unele obişnuite, aşa că exponatele îţi atrag atenţia prin lungimi de vreo 50 cm. Pe măsură ce colinzi de la o vitrină expoziţională la alta, te obişnuieşti şi cu sunetele ce recrează şi auditiv mediul acvatic. Din Pacific sau din Atlantic a poposit în muzeu şi un peşte ferestrău, iar peştii-arici - tot de pe acolo au sosit.  Tovarăş de călătorie s-a prins şi un piton, venit tocmai din India. Struţul a sosit din Australia şi dacă vi se pare că nici imensul ou care-l însoţeşte nu-l face mai interesant decât alte exponate, atunci să ştiţi că struţul australian vă tentează şi cu câteva sunete specifice.

 Excursie prin Delta Dunării
Dacă nu aţi ajuns încă în Delta Dunării, Muzeul de Istorie Naturală vă tentează să faceţi o excursie aici, pentru că vă prezintă câteva dintre numeroasele specii de floră şi faună ale deltei, aşa că vulturi pleşuvi, pelicani şi lebede cântătoare recrează o părticică a acestui spaţiu. Şi tot despre acasă ne "vorbesc" şi animalele de climă temperat-continentală, aşa că pentru cei mai mici vizitatori ai muzeului, lupii, urşii, vulpile nu mai sunt doar simple imagini văzute la televizor sau în cărţi. Cu flora şi fauna de acasă închei turul pe mapamond, iar la final, în timp ce cobori scările spre ieşire, îţi faci timp să arunci o privire la minerale: calciţi, sulfuri, de forme şi culori diferite, îţi delecteză privirile. Exponatele vechi ale muzeului au case noi, aşa că dacă vreţi să vedeţi noua expoziţie a Muzeului de Istorie, o puteţi vizita de miercuri până duminică, orele 10-18.

 Bazele muzeului au fost puse în 1849, prin înfiinţarea Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale din care au făcut parte personalităţi marcante ale vieţii ştiinţifice şi culturale interne şi internaţionale. Colecţiile muzeului însumează peste 1.000.000 piese. Clădirea în care funcţionează în prezent muzeul a fost inaugurată în anul 1895..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu