miercuri, 20 martie 2013

Pasiunea de vânător a lui Ceauşescu se vede în primul Muzeu al Silviculturii din România, la Ocolul Silvic "Valea Cibinului" Sălişte

Staţii de emisie–recepţie folosite în timpul vânătorii din 1986 a fostului dictator comunist, diplome ce poartă semnătura lui Nicu Ceauşescu, condici şi cronici ale ocolului silvic, toate vechi de o jumătate de secol, costume de pădurar de prin anii '60 – toate se regăsesc în Muzeul Silviculturii de la Ocolul Silvic "Valea Cibinului" Sălişte, primul de acest tip deschis în România


ASTRA şi Brukenthal sunt cele două nume care ne vin în minte atunci când vine vorba de muzeele Sibiului. În localităţile judeţului există însă expoziţii sau muzee ce au devenit realitate datorită pasiunii unui om sau a unei mâini de oameni. Şi astfel de muzee sau expoziţii merită vizitate. La fel se întâmplă la Sălişte, acolo unde în urmă cu aproape un an, mai precis pe 1 Decembrie 2011, a fost deschis Muzeul Silviculturii. E primul muzeu de acest fel din ţară, spune Ovidiu Teşa, şef Ocolul Silvic "Valea Cibinului" Sălişte, iar acum se lucrează la autorizarea lui.

Nu, nu e mare spaţiul în care silvicii şi-au deschis un mu­zeu în care să se vadă pasiunea pentru natură şi în care natura să fie la o fotografie distanţă. Dar fiecare metru pătrat al muzeului e bine fructificat, aşa că aici se regăsesc şi fotografii, şi instrumente de cercetare, şi unelte folosite în prote­jarea faunei din pădurile Sibi­ului. Toate provin din donaţii şi toate alcătuiesc o colecţie eclectică, dar reprezentativă pentru silvicultură.
De prin anii ‘35 citire

Din prima jumătate a se­colului trecut provine cel mai vechi exponat al Mu­zeului Silviculturii: fotografia promo­ţiei 1935-1937 a "Şcoa­lei de Brigadieri Silvici". Şi tot despre alte vremuri, dar mai apropiate, vorbesc unifor­mele de silvici - uniforme cu chipiu aşa cum se purtau pe la 1960, sau condicile vechi, cronicile ocoalelor silvice, indicatorii de plan, schiţele de mână ale terenurilor degra­date, ordinele de serviciu, toate datând din perioada 1960-1970.
Şi mai vechi sunt unele dintre instrumentele folosite odinioară în munca de silvic, de la maşina de calcul ma­nual la cea de scris, de la balanţe de la 1955 la palete de control al materialului lemnos.
Dincolo de mulţimea de in­strumente folosite în cerce­tare, există câteva exponate care atrag, cu siguranţă, atenţia novicelui în ale silviculturii: sunt animalele împăiate şi craniile de la 1958 ale unor pisici sălbatice Şi tot la capitolul curiozităţi trebuie menţionat şi mugu­rarul, o adevărată lecţie de botanică pentru că pinul, go­runul, molidul, salcâmul pot fi recunoscuţi atât prin muguri cât şi prin fragmentele de material lemnos.
Dintr-un muzeu deschis în incinta Ocolul Silvic "Valea Cibinului" Sălişte nu puteau lipsi imaginile sugestive pen­tru activitatea acestei insti­tuţii, aşa că acţiunile de împă­durire, cele de silvoturism sau de protecţie a naturii - toate se regăsesc în fotografii color.

Pe urmele familiei Ceauşescu

Un tur la primul Muzeu al Silviculturii din România nu se poate încheia fără a menţiona patru exponate de care silvicii nu s-au despărţit uşor: o diplomă şi trei staţii de emisie-recepţie. Nimic deosebit, veţi spune. Atât doar că ele sunt direct legate de familia Cea­uşescu. Diploma a fost acor­dată Inspecto­ratului Silvic Judeţean Sibiu pentru pre­zenţa la Expoziţia agrozoo­tehnică Sibiu-Sălişte din 1988. De cine e sem­na­tă? De Nicu Ceauşescu, pre­şedin­tele Comitetului Exe­­­cutiv al Con­siliului Popular al Jude­ţului Sibiu.
Şi cele trei staţii de emisie-recepţie spun o poveste din perioada comunistă: toate au fost folosite la o vânătoare pe care Nicolae Ceauşescu a iniţiat-o prin 1986 sau 1988.
Muzeul Silviculturii se gă­seşte în incinta Ocolul Silvic "Valea Cibinului" Sălişte şi poate fi vizitat gratis..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu