luni, 29 octombrie 2012

Biserică 2 în 1: şi catolică şi reformată


* Jumătate de biserică e catolică, iar cealaltă jumătate e reformată. Se întâmplă la Micăsasa în cadrul aceluiaşi edificiu. Unul datând in secolul al XIII–lea *

duminică, 28 octombrie 2012

State minuscule

Unele nu au suprafaţă nici cât un oraş sau cât un sat, iar uneori numărul locuitorilor lor e tot ca de aşezare rurală. Şi totuşi sunt state. E vorba de câteva ţări care concurează la titlul de cele mai mici state ale lumii. Cu o suprafaţă de 0.44 km pătraţi şi 770 locuitori, Vaticanul conduce detaşat acest top; îl urmează alte două ţări europene şi două state–insulare din Oceanul Pacific.

vineri, 26 octombrie 2012

Transylvania de România? Nu. De SUA!

Putea să fie unul dintre statele ce formează astăzi SUA, în schimb e o diviziune a statului Carolina de Nord şi e cunoscut sub numele de "Pământul cascadelor”, că tot afişează cu mândrie 250 de căderi de apă. Vorbim de Transilvania americanilor, un fel de "judeţ” românesc, ce tocmai a împlinit 150 de ani şi îi sărbătoreşte cu mare fast.

miercuri, 24 octombrie 2012

Comoara ascunsă de la Tilişca

Sus pe Dealul Căţânaş a ajuns mult din argintul dacilor, că doar aici era una dintre vestitele monetării dacice din secolul I. Iar preţiosul metal se transforma în monede, ce erau trimise spre cetatea de scaun a Daciei. Cu o asemenea bogăţie, precum cea adăpostită de Dealul Căţânaş, nu e de mirare că romanii au căutat luni în şir comoara Regelui Decebal, comoară despre care se presupunea că ar fi fost ascunsă aici. Dar nu a fost nimeni îndeajuns de norocos încât să o găsească şi poate tocmai de aceea povestea ei se tot spune de două milenii încoace în legendele locului.

luni, 22 octombrie 2012

Primul oraş din Transilvania e mai vechi decât piramidele egiptenilor

* Oraşul a fost descoperit în zona Turdaş, judeţul Hunedoara, de către arheologii sibieni * Situl uimeşte prin dimensiuni, estimate la peste 100 hectare, prin sistemul complex de fortificaţii cu 11 palisade, prin sistemul de împărţire interioară în cartiere şi prin mulţimea statuetelor descoperite, unele dintre ele întruchipând regi aşezaţi pe tron *

vineri, 19 octombrie 2012

Cristianul are cea mai veche fortificaţie din România

În jur de 7.400 de ani are cea mai veche fortificaţie din România. A fost descoperită în comuna sibiană Cristian. Ea pare să fi avut formă ovală şi a fost ridicată într–o perioadă când conflictele din Balcani erau numeroase.

luni, 15 octombrie 2012

Zorro. De la realitate la mit


Bandit sau patriot, negustor sau hoţ de cai – sunt toate cuvinte care s–au spus despre un singur om: Joaquin Carrillo Murrieta. Şi dacă numele lui nu vă spune prea multe, atunci vă amintim de Zorro, personajul ficţional care a aprins imaginaţia scriitorilor, actorilor, regizorilor şi compozitorilor. Iar motivul pentru care îl pomenim pe misteriosul spadasin cu mască neagră e simplu: se pare că în crearea acestui personaj, „tatăl” lui Zorro s–ar fi inspirat mai ales din povestea lui Joaquin Carrillo Murrieta.

vineri, 12 octombrie 2012

Sadu I – hidrocentrala de 116 ani


Sa deschizi lumina, sa deschizi televizorul, sa petreci câteva ore în fata calculatorului… sunt gesturi care ne-au intrat în reflex si le facem ca si cum am avea o practica de sute de ani. Si totusi nu e chiar asa… nu ne bucuram de electricitate de prea mult timp. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi fost într-o  hidrocentrală şi mai ales în una care funcţionează neîntrerupt de mai bine de 110 ani, aşa că vă invităm noi azi să vizitaţi una… cea de la Sadu, care produce energie electrică din 1896, pe când era prima hidrocentrală din România şi a treia din lume, utilizând tehnologia de transport la distanţă a energiei electrice. Mulţumim conducerii Hidroelectrica Sibiu, directorului Mircea Dordea, pentru sprijinul acordat în realizarea materialului.

luni, 8 octombrie 2012

Meteoriţii. Vizitatori din alte lumi





Se spune despre ei că sunt responsabili de extincţia în masă a dinozaurilor sau că pot dovedi că pe Marte a existat viaţă. Cântăresc câteva sute de grame sau mii de kilograme. Sunt meteoriţii, vizitatorii din alte lumi, care de peste două sute de ani incită curiozitatea oamenilor.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Un om pe acoperisul lumii


"Mi–a fost frică de multe ori, dar am transformat frica într–un factor stimulator și nu am lăsat–o să mă paralizeze. Capacitățile mele nu au fost ieșite din comun, dar am avut suficientă putere și hotărâre ca să îmi înving temerile și să reușesc.” Un om ca toți oamenii pare a fi Sir Edmund Hillary; în memoria colectivă el este însă primul om care a pășit pe cel mai înalt pisc al Everestului, e apicultorul devenit explorator, e adolescentul care și–a învins timiditatea atunci când a dat piept cu muntele.

joi, 4 octombrie 2012

Poveşti din Piaţa Mare

I se spunea Grosser Ring sau Grosser Platz, în perioada interbelică a  fost numită Piaţa Regele Ferdinand, iar în cea comunistă - Piaţa Republicii. Aici bate inima Sibiului, aici e locul unde se întâlnesc sibienii, pe o suprafaţă de 142 metri lungime şi 93 metri lăţime. E Piaţa Mare, un spaţiu emblematic pentru Sibiu, un spaţiu din ale cărui poveşti vă invităm să gustaţi astăzi.

marți, 2 octombrie 2012

Cascada Victoria, fumul care tună


E „cea mai frumoasă privelişte pe care am văzut–o în Africa”, scria exploratorul David Livingstone în urmă cu mai bine de 155 de ani, când a descoperit Cascada Victoria. A fost doar unul dintre oamenii ce s–au declarat fascinaţi de revărsarea a 550 milioane de litri pe minut, de la o înălţime de 108 metri. Victoria este una dintre „bijuteriile” Africii şi una dintre minunile naturii care încă mai dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă.