vineri, 26 octombrie 2012

Transylvania de România? Nu. De SUA!

Putea să fie unul dintre statele ce formează astăzi SUA, în schimb e o diviziune a statului Carolina de Nord şi e cunoscut sub numele de "Pământul cascadelor”, că tot afişează cu mândrie 250 de căderi de apă. Vorbim de Transilvania americanilor, un fel de "judeţ” românesc, ce tocmai a împlinit 150 de ani şi îi sărbătoreşte cu mare fast.


    Transylvania County, Transylvania University, Transylvania Colony – vă gândiţi poate că aceste substantive proprii au vreo legătură cu Transilvania noastră... Nu, nici una. Toate se leagă de pământ american, pentru că Transylvania County face parte din statul american Carolina de Nord, pentru că Transylvania University nu se găseşte la Braşov, ci în Lexington, Kentucky şi primeşte anual 1100 de studenţi, pentru că Transylvania Colony a existat ca entitate de sine stătoare pe teritoriul american pentru vreo 18 luni, în anii 1775- 1776. Povestea Transilvaniei din SUA o aflăm astăzi.

Colonia de altădată

     Aşa cum bine am remarcat deja, una e Transylvania de altădată, colonia, şi alta e Transylvania de astăzi, diviziune a statului Carolina de Nord. În ordine cronologică, începem cu colonia ce ar fi putut deveni unul din statele înluse în SUA de azi.
     Povestea coloniei americane Transylvania începe cu Richard Henderson, un specialist în drept originar din Virginia. Între 1768-1773 a deţinut funcţia de judecător la curtea de apel a Carolinei de Nord, iar când mandatul a încetat, a trecut la afaceri: a fondat compania Louisa, cu scopul de a cumpăra de la triburile indiene un teritoriu mare pe care să poată întemeia o colonie proprie. Se întâmpla în 1774, iar un an mai târziu, pe 6 ianuarie 1775, Richard Henderson schimba numele companiei în Transylvania Company. Negocierile cu triburile Cherokee din zonă au avut succes şi, pe data de 17 martie 1775, cele două părţi au semnat un tratat la Sycamore Shoals. Indienii Cherokee cedau o întindere de 81.000 de kilometri pătraţi şi primeau, în schimb, aur, argint şi bunuri în valoare de 10.000 de lire sterline. Aşa s-a născut colonia Transylvania, pe un teritoriu alocat azi în bună măsură statelor Kentucky şi Tennessee.
     Planurile lui Henderson nu s-au oprit aici şi pe 23 de martie 1775 au început demersurile pentru colonizarea noului teritoriu. Pentru asta a ţinut prima adunare generală în noua capitală Boonesborough (numită după Daniel Boone, cel care a negociat cu indienii Cherokee cedarea teritoriului). Scopul adunării? Elaborarea de legi care să faciliteze colonizarea şi conturarea unui sistem de conducere democratic, care să ducă la recunoaşterea noii structuri administrative de către Congres. Imaginea Transilvaniei de America urma să fie astfel cea de “imperiu al libertăţii”.
      Argumentele celor care întemeiaseră Transylvania Colony nu au convins, iar Congresul a refuzat să recunoască Transylvania ca 14-a colonie americană, atâta timp cât alte colonii  aveau pretenţii asupra unor părţi din teritoriul său.  Consecinţa? Acordul de la Sycamore Shoals a fost anulat, iar Transylvania Colony a dispărut de pe hartă.
De atenţie s-a bucurat însă demersul lui Henderson: în octombrie 1775, John Adams, cel care avea să devină al doilea preşedinte al SUA, nota în jurnalul său că proprietarii Transylvaniei au noţiuni republicane şi scheme utopice, deţinând acel teritoriu fără acordul Coroanei sau al vreunei colonii.
    Şi acum vă întrebaţi poate dacă numele fostei colonii americane are vreo legătură cu ţinutul din România? Nu prea. Henderson a vrut acest nume dată fiind semnificaţia lui în limba latină: “peste pădure”.
     Transylvania de altădată este “reînviată” în fiecare an pentru că localnicii reeditează tranzacţia lui Henderson cu indienii Cherokee. Astfel, aceştia se costumează în ţinute specifice secolului al XVII-lea şi pornesc negocierile. “Prin aceste puneri în scenă facem oamenii să vorbească despre istoria noastră, asigurându-ne astfel că lumea nu o va uita. Ne bucurăm să vedem copii la aceste evenimente, pentru că ei vor duce mai departe povestea acestui loc generaţiilor viitoare", a declarat într-un ziar local Chad Bogart, unul dintre organizatorii acestei ceremonii.

Transylvania County   

     Cam 155.000 de locuitori permanenţi are municipiul Sibiu, iar Transylvania din SUA de azi abia numără vreo 33.000 de persoane. Suprafaţa diviziunii este de 986 kilometri pătraţi. Transylvania County se găseşte în statul Carolina de Nord, iar cel mai important oraş este Brevard. Cu se se mândreşte Transylvania County? Cu cele 250 de cascade care se găsesc aici, cu panoramele spectaculoase aupra munţilor Apalaşi, cu Chestnut Knob (cel mai înalt punct al său) care atinge 1836 metri.
      Transylvania County e în mare sărbătoare în acest an pentru că împlineşte 150 de ani de când există cu acte. Deşi aniversarea a avut loc pe 15 februarie, petrecerea continuă şi nu e zi în care americanii să nu marcheze cumva cei 150 de ani. De pildă, la Transylvania Heritage Museum poate fi vizitată o sală de clasă amenajată ca la 1861, pasionaţii de grădinărit şi de artă culinară pot afla cum îşi cultivau strămoşii lor plantele necesare în bucătărie, elevii le vorbesc părinţilor despre istoricul zonei, iar un grup de doamne vor scoate la vânzare broderii ce au în prim-plan momente semnificative din istoria locului. Ce fel de momente rememorează locuitorii din Transylvania County? Cel al întemeierii primelor ferme, din butuci de lemn şi piei de animale, cel al transportului cu canoe, cel al primelor mori pe apă, cel al primelor şcoli întemeiate de învăţători ce munceau pentru o farfurie cu mâncare şi un loc unde să doarmă sau cel al taberelor de altădată când sute de copii veneau să-şi petreacă vacanţa în pădurile din Transylvania. Bineînţeles că în topul momentelor se află semnarea actului prin care Transylvania County s-a născut oficial. Pe 15 februarie 1861 a fost înfiinţat Transylvania County, guvernator fiind John Willis Ellis. Pe 20 mai s-a deschis şi tribunalul Transylvania County în casa lui B. C. Lankford. Întemeietorii noii diviziuni administrative au decis atunci ca stabilirea capitalei să fie în locul cel mai accesibil tuturor şi noul oraş să se numească Brevard, în onoarea col. Ephraim Brevard, revoluţionar şi patriot. Terenul necesar întemeierii capitalei a fost donat de B. C. Lankford, L. S. Gash şi Alex English, iar loturile din oraş au fost vândute la licitaţie.
      Astăzi, Transylvania County este promovat turistic ca ţinutul celor 250 de cascade. High, Hooker, Bridal Veil, Wintergreen, Triple, Key, Turley, Lookong Glass, Cedar Rock, Daniel Ridge, Log Hollow ş.a.m.d sunt mai toate cascade - puncte de atracţie pentru localnici şi turişti, mai ales că fiecare are o legendă. Despre cascada Connestee se spune că ar purta numele unei prinţese aparţinând populaţiei native americane, iar denumirea cascadei ar fi fost dată de Dr. F. A. Miles, în anul 1882. Povestea legăturii dintre prinţesă şi cascadă e destul de încurcată: unii localnici spun că prinţesa şi-ar fi pierdut viaţa în cascadă, alţii – că accidentul ar fi fost „aranjat” din cauza legăturii pe care fata o avea cu un englez. La Cascada Bridal Veil („Vălul Miresei”) vin cei care vor să vadă unul din locurile unde s-a filmat „Ultimul dintre mohicani”, precum şi cei care vor să descopere o cascadă mai puţin obişnuită.
      "Numele nostru poate evoca imagini cu vampiri şi lilieci, însă Transylvania nu vine de la regiunea din România cunoscută datorită contelui Dracula, ci de la numele dat acestei regiuni de pionierii care au fondat-o în secolul al XVIII-lea" – astfel se promovează, pe prima pagină a site-ului oficial, Universitatea Transylvania din statul Kentucky. Şi prezentarea instituţiei continuă cu date despre întemeierea ei la 1780 şi despre cei 1100 de studenţi înmatriculaţi anual. Altfel spus, Transilvania se găseşte de câteva ori pe harta SUA..

Un comentariu: