luni, 29 octombrie 2012

Biserică 2 în 1: şi catolică şi reformată


* Jumătate de biserică e catolică, iar cealaltă jumătate e reformată. Se întâmplă la Micăsasa în cadrul aceluiaşi edificiu. Unul datând in secolul al XIII–lea *

Biserică a călugărilor dominicani şi mai apoi a enoriaşilor lutherani. E vorba de Biserica Ursulinelor din Sibiu. Edificiu în stil gotic şi baroc - Biserica Franciscanilor din Sibiu. Nu e nimic deosebit, veţi spune, ca într-o biserică să se fi oficiat servicii religioase ale unor confesiuni diferite. Nu e nimic deosebit ca în acelaşi edificiu să se întâlnească influenţe arhitecturale din două stiluri. Dar e mai puţin obişnuit ca jumătate din biserică să fie romano-catolică şi cealaltă jumătate să fie reformată. De această curiozitate aveţi parte la Micăsasa.
Biserica poartă hramul "Sfânta Treime" şi este monument istoric.

Două clădiri şi un zid

Nu departe de Castelul Brukenthal se găseşte biserica reformată şi romano-catolică din Micăsasa. Construcţia te uimeşte încă de la prima întâlnire: în partea centrală privirea urmăreşte arcade gotice, în stânga - sobrietate. Cărămizi şi pietre se întrepătrund în zidurile groase, vechi. Edificiul pare să fie alcătuit din trei părţi: mai precis din două construcţii laterale unite printr-un zid. Şi încă un amănunt: fiecare clădire are propria ei intrare.
Printr-o portiţă mică din zidul central intri în curtea bisericii sau mai bine zis în nava clădirii. 
Şi acum să dezlegăm misterul: nava centrală s-a prăbuşit demult, iar singurul zid care mai dăinuie face legătura între cele două corpuri de clădire. Şi dezlegarea misterului continuă pentru că o placă de pe monument dă indicii suplimentare: "Începând cu anul 1322 avem date sigure despre trecutul bisericii romano-catolice. În decursul anilor, biserica a fost trecută la lutherani. În anul 1792 în ziua de 4 septembrie, Iosif al II-lea Împeratul a redat biserica catolicilor. Contele Banffy Gheorghe a restaurat biserica în anul 1797."


Ce spun specialiştii....

În Lista monumentelor istorice din anul 2004, biserica este datată în secolul al XIII-lea cu menţiunea că edificiul a fost refăcut în veacurile XIV-XV şi transformat în secolul al XVIII-lea.
În "Repertoriul arheologic al judeţului Sibiu", se menţionează că în secolul al XIV-lea s-a ridicat o bazilică gotică. "În cor se păstrează bolta gotică pe nervuri, o nişă sacramentară şi o sedilia, ce trădează caracteristici ale goticului târziu. În secolul XVII biserica este deja parţial în ruină, iar în secolul XVIII, din nava centrală nu mai stă în picioare decât zidul de sud. În 1796, când comunitatea luterană se stinge, patrimoniul bisericii este împărţit între comunităţile catolică şi reformată. Astfel, în anul 1877 se constată că în corul vechii biserici se celebrează liturghia catolică, iar în partea de vest a vechiului edificiu se ţine slujba calvină", arată Sabin Adrian Luca, Zeno Karl Pinter şi Adrian Georgescu..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu