joi, 21 iunie 2012

Cum se transformă un pirat, negustor de sclavi în nobil şi primar...

Sir Francis Drake – dacă îi auzi doar numele şi nu ştii nimic despre istoria lumii, ai putea crede că a făcut parte din elita nobiliară a Angliei. Adevărat, doar că nu a avut sânge albastru, iar reţeta succesului a fost alta decât cea obişnuită: a fost fiu de fermier, s–a făcut marinar, apoi pirat, a făcut negoţ cu sclavi, a furat de la temuţii spanioli 26 tone de argint şi monede cât 9 miliarde de dolari, a dat şi ţării sale şi a ajuns şi nobil, şi primar, şi adjunctul comandantului suprem al flotei militare englezeşti. Şi tot el, Francis Drake este cel de–al doilea om care a făcut înconjurul lumii pe ape, e cel căruia Anglia îi datorează în mare parte înfrângerea Armadei spaniole.


Cu siguranţă multă ambiţie i-a trebuit unui fiu de fermier ca să ajungă să fie înnobilat de regina Angliei... dar nu-i ambiţia suficientă, iar Francis Drake a ştiut-o, aşa că a adăugat multă determinare, inteligenţă, curaj şi a reuşit. E de înţeles aşadar cum de un fiul unui om obişnuit avea să joace un rol fundamental în istoria lumii.

Marinar la 14 ani, bogătaş la 33 de ani

Când Francis Drake s-a născut, în 1540, în numeroasa familie a unui fermier englez nimeni nu putea să bănuiască destinul băiatului. Şi nici când la 13 ani a fost trimis să lucreze ca marinar pe un vas. Dar aici, pe vas, destinul i s-a schimbat: fiindu-i recunoscute intelegenţa şi meritele, la 20 de ani era deja căpitan de vas. Şi nu s-a mulţumit cu atât, aşa că la 22 de ani pornea într-o alt aventură: cea a comerţului cu sclavi. Începutul nu a fost cu noroc şi tânărul a fost întemniţat în portul mexican San Juan de Ulua. A evadat şi a ripostat prin atacuri concentrate asupra Istmului Panama,  locul de unde colonialiştii spanioli îşi transportau prada spre Europa. Gustul aurului şi argintului l-a simţit şi Drake, aşa că şi-a mutat atacurile de pe mare în junglă, iar anul 1573 i-a adus noroc: după un jaf asupra unui convoi de catâri, englezul şi oamenii săi capturează 20 de tone de lingouri din aur şi argint. Cam greu de transportat prin junglă, aşa că, după 40 kilometri străbătuţi cu preţioasa comoară în spate, Drake decide să îngroape o mare parte din comoară şi să meargă după ajutor la corabia sa.  Şi planul reuşeşte aşa că Drake se întoarce victorios acasă, în Anglia. Şi, cum îşi împarte prada cu autorităţile vremii, intră în graţiile Reginei Elisabeta I care îl deleagă să aducă şi mai multe comori acasă. Zis şi făcut, aşa că Drake o porneşte din nou la drum şi vasele sale se îngreunează sub povara capturilor: lingouri în valoare de 9 miliarde de dolari, 36  kilograme de aur, 13 cufere pline cu ducaţi spanioli şi 26 tone de argint sunt doar câteva dintre capturile cu greutate ale lui Drake.
Dar misiunea sa nu se opreşte aici şi, continuând jafurile împotriva corăbiilor spaniole, Francis Drake ajunge să dea ocol Pământului, să construiască prima biserică protestantă de pe continentul american, să cartografieze coasta de vest a Americii de Nord. Iar eforturile îi sunt răsplătite, aşa că, în 1581, este înnobilat de Regina Elisabeta I, chiar la bordul navei cu care a colindat lumea: Golden Hind. Mai mult, devine primar al oraşului Plymouth şi membru al Parlamentului. Dar să nu credeţi că asta a însemnat retragerea lupului de mare... Nu! A pornit-o din nou la drum, a ocupat Cadizul, a ordonat incendierea a 31 de vase spaniole şi capturarea altor 6... toate îl conduc spre rangul de vice-amiral al flotei militare engleze şi unul dintre actorii principali ai victoriei asupra Armadei spaniole.
După atâta urcuş, destinului lui Sir Francis Drake a început să–şi arate şi coborâşurile, aşa că rare au fost victoriile pe care englezul le-a mai trecut la catastif în ultimii ani ai vieţii sale. A murit la 55 de ani, din cauza dezinteriei şi nu în luptă cu duşmanul, aşa cum şi-ar fi dorit. Dar se odihneşte în locul pe care el l-a ales: în mare. Trupul său a fost aşezat într-un coşciug de plumb şi a fost lăsat să cadă în mare în ianuarie 1956, conform tradiţiei marinăreşti.

Cadou de la Regina Elisabeta I: portretul ei

Cum a ajuns un negustor de sclavi şi un pirat să fie înnobilat? Răspunsul este simplu: piraţii care îşi împărţeau prada cu autorităţile deveneau corsari, adică acţionau sub pavăza unei ţări. La fel s-a întâmplat şi cu Drake, corsarul plecat la drum cu binecuvântarea reginei Anglia. Iar recunoştinţa regală nu a întârziat să apară atunci când Francis Drake şi oamenii săi s-au întors cu corăbiile pline: jumătate din încărcătura de pe nava Golden Hind depăşea venitul coroanei de pe un an întreg. Şi Drake a mai avut o surpriză pentru regina sa: o bijuterie menită să amintească de înconjurul Pământului pe care el, marinarul, tocmai îl realizase în premieră pentru Anglia. Bijuteria era făcută din aur, avea un diamant african şi abanos tăiat în formă de corabie. Ca răsplată, Francis Drake a primit din partea reginei o bijuterie cu portretul ei în miniatură, adică un dar neobişnuit pentru un om de rând. Aceasta este bijuteria pe care marinarul o poartă mândru în celebrul portret pe care Marcus Gheeraerts i l-a făcut în 1591. Bijuteria Drake, cum e cunoscută azi, e una dintre puţinele piese de gen care a supravieţuit din secolul al XVI-lea şi se găseşte la Muzeul Naţional Maritim din Greenwich.
Cum se vede Francis Drake în vremurile noastre? Bine: în 1961 şi în 2009 au existat seriale TV dedicate lui, iar în Statele Unite ale Americii există mai multe locuri ce îi poartă numele: Golful Drake, Bulevardul Sir Francis Drake, Liceul California Sir Francis Drake, un hotel din San Francisco. La fel şi în Marea Britanie.
De mare interes în secolul trecut a fost averea lui Francis Drake. Consecinţa? În anii 1920-1930, Oscar Hartzell  a reuşit să convingă mai multe persoane (mai ales americani) care purtau numele Drake, că Guvernul Britanic are în posesie imensa avere ce îi aparţinuse odinioară lui Sir Francis şi că el le putea ajuta să capete o parte din această moştenire. Nu puţini au fost cei care au dat crezare vorbelor lui Hartzell, doar că o copie a testamentului a fost adusă la procesul ce i s-a intentat inventivului om, iar Oscar Hartzell  a fost condamnat şi închis.

* Anul naşterii sale a fost supus multor discuţii şi, deşi 1540 este anul acceptat în mod oficial, există voci care susţin că Drake s-a putut naşte oricând între 1535-1544.
* „El Draque” este supranumele pe care spaniolii i l-au dat lui Francis Drake. Regele Filip II a pus chiar o recompensă de 20.000 ducaţi, adică vreo 4 milioane de dolari, pentru cel care avea să îl ucidă pe Drake.
* Francis Drake a fost căsătorit de două ori şi nu a avut copii..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu