Şi dacă Robin Hood nu a fost decât un hoţ notoriu? Şi dacă povestea de dragoste dintre el şi Marian a existat doar în filmele marca Hollywood? Şi dacă nu a existat nicio legătură între celebrul personaj şi Richard Inimă de Leu? Şi dacă Robin Hood şi tot misterul şi toată poezia care îl înconjoară sunt doar poveşti, fantasme frumos ţesute în versuri? Nu–i nimic. Povestea lui tot va fi spusă copiilor şi nepoţilor, chiar dacă e doar atât – o simplă poveste, pentru că dintotdeauna a avut omul nevoie să creadă în eroi.
Este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale folclorului englez şi a devenit celebru datorită îndemânării cu care mânuia arcul şi sabia, precum şi datorită faptului că, împreună cu trupa sa de Merry Men, lua de la bogaţi ca să dea celor săraci. Nu ne sunt străine nici faptele vitejie făcute pentru a-l ajuta pe Regele Richard Inimă de Leu sau pentru a o salva pe frumoasa Marian. Toate aceste „întâmplări” se petreceau în Anglia medievală şi toate fac parte din imaginea lui Robin Hood, aşa cum ne este astăzi întipărită în minte. Şi totuşi, documentele arată că Robin Hood nu ar fi fost chiar „pita lui Dumnezeu”, aşa cum ne-au făcut să credem producţiile cinematografice, ba mai mult istoricilor le este cam greu să găsească dovezi care să ateste fără nicio îndoială că Robin Hood a trăit într-adevăr.
Baladele lui Robin Hood
Înainte de a fi văzută pe marile ecrane, povestea lui Robin Hood s-a spus în balade şi poezii. Astfel se povesteşte că eroul englezilor trăia în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire, alături de banda sa, sau în zona Barnsdale, aflată în vecinătate de Nottinghamshire. De fapt, astfel de inadvertenţe sunt multe în povestea lui Robin Hood şi ele privesc ba statutul său social, ba faptul că era sau nu un hoţ comun.
Prima referire clară la baladele lui Robin Hood se găsește în „Piers Plowman”, o poezie din secolul al XIV-lea, dar cele mai vechi copii ale baladelor provin abia de la sfârșitul secolului al XV-lea, începutul secolului al XVI-lea. Este vorba de: „Un gest al lui Robyn Hode”, “Robin Hood şi călugărul”, “Robin Hood şi olarul”. În „Robin Hood şi călugărul” nu se vorbeşte deloc despre sprijinul acordat Regelui Richard, dar se spune că Robin era foarte violent şi arţăgos şi că l-a lovit pe tovarăşul său Micul John pentru că acesta l-a învins la o competiţie cu arcul. Doar în balada „Un gest al lui Robyn Hode" se menţionează că celebrul personaj i-ar fi împrumutat, nu dăruit, bani unui cavaler sărac. Versiunea conform căreia haiducul ar fi fost un susținător asiduu al Regelui Richard Inimă-de-Leu se încetăţeneşte abia în secolul al XVI-lea şi tot atunci apare în poveste şi frumoasa Marian.
Schimbări au apărut şi în ceea ce priveşte statutul social al lui Robin: primele variante ale baladelor indică faptul că el făcea parte din categoria yeomen, în care erau încadraţi meșteșugarii sau morarii. Abia după câteva secole a început să se răspândească o altă versiune conform căreia Robin ar fi fost nobil, ba chiar ar fi avut rangul conte de Huntington. Toate aceste poveşti cu Robin Hood au fost transmise din generaţie în generaţie, în cadrul unor jocuri obişnuite în Evul Mediu. Prima menționare a unui Joc al lui Robin Hood a fost înregistrată în anul 1426 în Exeter. Se ştie astfel că Lady Marian şi un călugăr voios, identificat ca fiind călugărul Tuck, au intrat în legendă în timpul Jocurilor de Mai.
Transformarea lui Robin Hood în erou naţional al englezilor se datorează romanelor şi producţiilor cinematografice, iar pe listă figurează filmul “Aventurile lui Robin Hood”, din 1938, cu Errol Flynn şi Olivia de Havilland în roluri principale. Acolo se spune că arcaşul i-ar fi condus pe saxonii asupriţi în revolta împotriva stăpânilor din Normandia, în timp ce Richard lupta în cruciade. O altă producţie din 1976, cu Sean Connery şi Audrey Hepburn, îi înfăţişează pe Robin şi Marian după ce eroul se întoarce acasă, din bătăliile purtate alături de rege. Altfel spus, Robin Hood s-a transformat, de-a lungul secolelor, dintr-un hoţ comun într-un nobil şi un conducător al maselor în lupta împotriva asupritorilor.
În căutarea adevăratului Robin Hood
Mult s-au chinuit cercetătorii să găsească dovezi ale existenţei lui Robin Hood. Ei bine, unele sunt cât de cât acceptate, în vreme ce altele sunt negate cu vehemenţă. Să vedem şi de ce. Păi, totul porneşte de la numele faimosului personaj: există voci care susţin că de fapt ar fi vorba de sintagma „robbing hood”, adică „tâlhărind în pădure” sau „tâlhării în pădure”, ceea ce face ca „Robin Hood” să nu se refere la o persoană anume, ci la bandele de tâlhari care îi jefuiau pe cei care traversau pădurile. O altă teorie spune că "Robin Hood" era numele sub care mai toţi hoţii „se prezentau” în acele vremuri. Alte voci susţin că după 1228, nume precum Robinhood, Robehod, Rabunhod sau Hobbehod apar în mai multe procese din Anglia, dar se pare că erau date hoţilor după ce erau izgoniţi. Altfel spus, numele a precedat legenda în formele pe care i le cunoaştem azi.
Pe de altă parte, unii cercetători au strâns dovezi care atestă existenţa unor bărbaţi care au purtat acest nume sau nume asemănătoare. Istoricul scoţian Julian Luxford a descoperit mai multe documente medievale care conţin critici dure la adresa haiducului din Nottingham. Primul document are în centru o carte din anul 1460, pe a cărei margine un călugăr a scris 23 de cuvinte care îl descriu pe Robin Hood drept un hoţ notoriu. Tot acolo se mai spune că tâlharul jefuia deopotrivă şi bogaţi şi săraci.
O altă dovadă, dar mult discutată e drept, e cea a mormântului lui Robin Hood. În Kirklees, ţinutul York, există o piatră funerară pe care stă scris că acolo zace Robert, conte de Huntingun, cunoscut în popor sub numele de Robin Heud, şi că a murit 24 decembrie 1247. Inscripţia funerară este dublată de nişte documente ce au aparţinut odinioară judecătorului din York. Dacă există o fărâmă de adevăr în ele, atunci Robin Hood a murit la venerabila vârstă de 87 de ani. Se pare că haiducul ar fi ajuns la o mănăstire unde ar fi fost îngrijit de o rudă a sa. Simţind că i se apropie sfârşitul, Robin a tras o săgeată de la fereastra mănăstirii cerând să fie îngropat în locul unde cade săgeata.
Oameni şi locuri
Pornind tot pe urmele istoriei, să ştiţi că există mai mulţi candidaţi la identitatea de Robin Hood, iar ei vin din secole diferite. Primul posibil Robin Hood este Robert Hod, un servitor care a ucis un nobil, iar fapta sa este pomenită la 1215. Un alt Robert Hod ar fi primit porecla de Hobbehod şi a fost acuzat pe la 1260 de câteva furturi. În secolul al XIV-lea ne întâlnim şi cu Robert Hod (închis în 1354 pentru fărădelegi) şi cu Robyn Hod (arcaş pe Insula Wight).
O altă posibilă identitate a lui Robin al Pădurii este aceea de ţăran din Wakefield, Yorkshire, care a luat parte la o răscoală împotriva ducelui de Lancaster în 1322. Acest om ar fi fost condamnat pentru că a încălcat „legile pădurii”, iar casa i-a fost luată, aşa că Robin Hood s-a refugiat în pădure. O altă teorie îl identifică pe Roger Godberd ca fiind Robin Hood, mai ales că faptele descrise în balade se potrivesc cu viaţa lui Roger.
Legendă sau realitate, Robin Hood a fost şi este legat de locuri reale. Bine marcat este, de pildă, stejarul unde se spune că arcaşul şi-ar fi avut ascunzătoarea. Apoi, mulţimi de turişti vizitează anual Biserica Sf. Maria din satul Edwinstowe, unde, spune legenda, Robin şi Marian s-au căsătorit; în pădurea Barnsdale, există fântâna lui Robin Hood.
Legenda este întreţinută şi de autorităţi: de pildă, până în 1992 un batalion al armatei britanice a purtat numele legendarului personaj, iar un aeroport din Yorkshire a fost botezat Robin Hood. Nici Universitatea din Nottingham nu se lasă mai prejos şi anul trecut a demarat un proiect prin care, cu ajutorul tehnologiei 3D, “va produce” vreo 450 de peşteri tocmai pentru a accentua amprenta de Robin Hood a acestei zone.
În cultura populară, Robin Hood este unul dintre eroii des întâlniţi. De pildă, este personaj în romane de Walter Scott, Alexandre Dumas, Henry Gilbert, Robin McKinley, iar în benzile desenate apare încă de prin 1936. Nici Lego nu s-a dat înapoi în a le oferi copiilor jucării cu Robin Hood şi ai săi tovarăşi, iar în jocurile video, arcaşul face carieră din 1985. În muzică, două opere, o operetă şi câteva cântece evocă legendarul personaj. Toate sunt întrecute însă de producţiile cinematografice. În zeci de filme Robin Hood a fost personaj principal sau a apărut în diferite episoade ale unor seriale. Primul film dedicat lui este unul mut şi a fost regizat în 1908, de Percy Stow. Producţii recente? „Robin Hood” (2010), un film regizat de Ridley Scott, cu Russel Crowe în rolul principal, şi „Robin Hood. Fantomele din Sherwood” (2012), în regia lui Oliver Krekel..
Este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale folclorului englez şi a devenit celebru datorită îndemânării cu care mânuia arcul şi sabia, precum şi datorită faptului că, împreună cu trupa sa de Merry Men, lua de la bogaţi ca să dea celor săraci. Nu ne sunt străine nici faptele vitejie făcute pentru a-l ajuta pe Regele Richard Inimă de Leu sau pentru a o salva pe frumoasa Marian. Toate aceste „întâmplări” se petreceau în Anglia medievală şi toate fac parte din imaginea lui Robin Hood, aşa cum ne este astăzi întipărită în minte. Şi totuşi, documentele arată că Robin Hood nu ar fi fost chiar „pita lui Dumnezeu”, aşa cum ne-au făcut să credem producţiile cinematografice, ba mai mult istoricilor le este cam greu să găsească dovezi care să ateste fără nicio îndoială că Robin Hood a trăit într-adevăr.
Baladele lui Robin Hood
Înainte de a fi văzută pe marile ecrane, povestea lui Robin Hood s-a spus în balade şi poezii. Astfel se povesteşte că eroul englezilor trăia în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire, alături de banda sa, sau în zona Barnsdale, aflată în vecinătate de Nottinghamshire. De fapt, astfel de inadvertenţe sunt multe în povestea lui Robin Hood şi ele privesc ba statutul său social, ba faptul că era sau nu un hoţ comun.
Prima referire clară la baladele lui Robin Hood se găsește în „Piers Plowman”, o poezie din secolul al XIV-lea, dar cele mai vechi copii ale baladelor provin abia de la sfârșitul secolului al XV-lea, începutul secolului al XVI-lea. Este vorba de: „Un gest al lui Robyn Hode”, “Robin Hood şi călugărul”, “Robin Hood şi olarul”. În „Robin Hood şi călugărul” nu se vorbeşte deloc despre sprijinul acordat Regelui Richard, dar se spune că Robin era foarte violent şi arţăgos şi că l-a lovit pe tovarăşul său Micul John pentru că acesta l-a învins la o competiţie cu arcul. Doar în balada „Un gest al lui Robyn Hode" se menţionează că celebrul personaj i-ar fi împrumutat, nu dăruit, bani unui cavaler sărac. Versiunea conform căreia haiducul ar fi fost un susținător asiduu al Regelui Richard Inimă-de-Leu se încetăţeneşte abia în secolul al XVI-lea şi tot atunci apare în poveste şi frumoasa Marian.
Schimbări au apărut şi în ceea ce priveşte statutul social al lui Robin: primele variante ale baladelor indică faptul că el făcea parte din categoria yeomen, în care erau încadraţi meșteșugarii sau morarii. Abia după câteva secole a început să se răspândească o altă versiune conform căreia Robin ar fi fost nobil, ba chiar ar fi avut rangul conte de Huntington. Toate aceste poveşti cu Robin Hood au fost transmise din generaţie în generaţie, în cadrul unor jocuri obişnuite în Evul Mediu. Prima menționare a unui Joc al lui Robin Hood a fost înregistrată în anul 1426 în Exeter. Se ştie astfel că Lady Marian şi un călugăr voios, identificat ca fiind călugărul Tuck, au intrat în legendă în timpul Jocurilor de Mai.
Transformarea lui Robin Hood în erou naţional al englezilor se datorează romanelor şi producţiilor cinematografice, iar pe listă figurează filmul “Aventurile lui Robin Hood”, din 1938, cu Errol Flynn şi Olivia de Havilland în roluri principale. Acolo se spune că arcaşul i-ar fi condus pe saxonii asupriţi în revolta împotriva stăpânilor din Normandia, în timp ce Richard lupta în cruciade. O altă producţie din 1976, cu Sean Connery şi Audrey Hepburn, îi înfăţişează pe Robin şi Marian după ce eroul se întoarce acasă, din bătăliile purtate alături de rege. Altfel spus, Robin Hood s-a transformat, de-a lungul secolelor, dintr-un hoţ comun într-un nobil şi un conducător al maselor în lupta împotriva asupritorilor.
În căutarea adevăratului Robin Hood
Mult s-au chinuit cercetătorii să găsească dovezi ale existenţei lui Robin Hood. Ei bine, unele sunt cât de cât acceptate, în vreme ce altele sunt negate cu vehemenţă. Să vedem şi de ce. Păi, totul porneşte de la numele faimosului personaj: există voci care susţin că de fapt ar fi vorba de sintagma „robbing hood”, adică „tâlhărind în pădure” sau „tâlhării în pădure”, ceea ce face ca „Robin Hood” să nu se refere la o persoană anume, ci la bandele de tâlhari care îi jefuiau pe cei care traversau pădurile. O altă teorie spune că "Robin Hood" era numele sub care mai toţi hoţii „se prezentau” în acele vremuri. Alte voci susţin că după 1228, nume precum Robinhood, Robehod, Rabunhod sau Hobbehod apar în mai multe procese din Anglia, dar se pare că erau date hoţilor după ce erau izgoniţi. Altfel spus, numele a precedat legenda în formele pe care i le cunoaştem azi.
Pe de altă parte, unii cercetători au strâns dovezi care atestă existenţa unor bărbaţi care au purtat acest nume sau nume asemănătoare. Istoricul scoţian Julian Luxford a descoperit mai multe documente medievale care conţin critici dure la adresa haiducului din Nottingham. Primul document are în centru o carte din anul 1460, pe a cărei margine un călugăr a scris 23 de cuvinte care îl descriu pe Robin Hood drept un hoţ notoriu. Tot acolo se mai spune că tâlharul jefuia deopotrivă şi bogaţi şi săraci.
O altă dovadă, dar mult discutată e drept, e cea a mormântului lui Robin Hood. În Kirklees, ţinutul York, există o piatră funerară pe care stă scris că acolo zace Robert, conte de Huntingun, cunoscut în popor sub numele de Robin Heud, şi că a murit 24 decembrie 1247. Inscripţia funerară este dublată de nişte documente ce au aparţinut odinioară judecătorului din York. Dacă există o fărâmă de adevăr în ele, atunci Robin Hood a murit la venerabila vârstă de 87 de ani. Se pare că haiducul ar fi ajuns la o mănăstire unde ar fi fost îngrijit de o rudă a sa. Simţind că i se apropie sfârşitul, Robin a tras o săgeată de la fereastra mănăstirii cerând să fie îngropat în locul unde cade săgeata.
Oameni şi locuri
Pornind tot pe urmele istoriei, să ştiţi că există mai mulţi candidaţi la identitatea de Robin Hood, iar ei vin din secole diferite. Primul posibil Robin Hood este Robert Hod, un servitor care a ucis un nobil, iar fapta sa este pomenită la 1215. Un alt Robert Hod ar fi primit porecla de Hobbehod şi a fost acuzat pe la 1260 de câteva furturi. În secolul al XIV-lea ne întâlnim şi cu Robert Hod (închis în 1354 pentru fărădelegi) şi cu Robyn Hod (arcaş pe Insula Wight).
O altă posibilă identitate a lui Robin al Pădurii este aceea de ţăran din Wakefield, Yorkshire, care a luat parte la o răscoală împotriva ducelui de Lancaster în 1322. Acest om ar fi fost condamnat pentru că a încălcat „legile pădurii”, iar casa i-a fost luată, aşa că Robin Hood s-a refugiat în pădure. O altă teorie îl identifică pe Roger Godberd ca fiind Robin Hood, mai ales că faptele descrise în balade se potrivesc cu viaţa lui Roger.
Legendă sau realitate, Robin Hood a fost şi este legat de locuri reale. Bine marcat este, de pildă, stejarul unde se spune că arcaşul şi-ar fi avut ascunzătoarea. Apoi, mulţimi de turişti vizitează anual Biserica Sf. Maria din satul Edwinstowe, unde, spune legenda, Robin şi Marian s-au căsătorit; în pădurea Barnsdale, există fântâna lui Robin Hood.
Legenda este întreţinută şi de autorităţi: de pildă, până în 1992 un batalion al armatei britanice a purtat numele legendarului personaj, iar un aeroport din Yorkshire a fost botezat Robin Hood. Nici Universitatea din Nottingham nu se lasă mai prejos şi anul trecut a demarat un proiect prin care, cu ajutorul tehnologiei 3D, “va produce” vreo 450 de peşteri tocmai pentru a accentua amprenta de Robin Hood a acestei zone.
În cultura populară, Robin Hood este unul dintre eroii des întâlniţi. De pildă, este personaj în romane de Walter Scott, Alexandre Dumas, Henry Gilbert, Robin McKinley, iar în benzile desenate apare încă de prin 1936. Nici Lego nu s-a dat înapoi în a le oferi copiilor jucării cu Robin Hood şi ai săi tovarăşi, iar în jocurile video, arcaşul face carieră din 1985. În muzică, două opere, o operetă şi câteva cântece evocă legendarul personaj. Toate sunt întrecute însă de producţiile cinematografice. În zeci de filme Robin Hood a fost personaj principal sau a apărut în diferite episoade ale unor seriale. Primul film dedicat lui este unul mut şi a fost regizat în 1908, de Percy Stow. Producţii recente? „Robin Hood” (2010), un film regizat de Ridley Scott, cu Russel Crowe în rolul principal, şi „Robin Hood. Fantomele din Sherwood” (2012), în regia lui Oliver Krekel..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu