miercuri, 16 ianuarie 2013

Schimbarea Gărzii Reginei şi Ceremonia cheilor – mândria londonezilor

Dacă ajungi în Londra nu rata schimbarea gărzii de la Palatul Buckingham şi ceremonia cheilor de la Turnul Londrei. E îndemnul pe care îl lansează orice agenţie de turism sau orice londonez pentru că cele două ceremonialuri sunt spectaculoase, se bucură de mare popularitate şi sunt o mândrie nu doar pentru localnici, ci pentru englezi. Aşa că dacă aveţi drum la Londra, printre toate minunăţiile capitalei britanice, faceţi–vă timp să–i cunoaşteţi pe soldaţii din Garda Reginei.



La palatele regale Buckingham şi St James's, precum şi la Turnul Londrei şi la Castelul Windsor vă întâlniţi cu ei. Cu soldaţii din aşa –numita Gardă a Reginei, care atrag anual privirile a milioane de turişti. Ei sunt “furnizaţi” de nu mai puţin de opt batalioane, de infanterie şi cavalerie, ale armatei britanice, fie că este vorba de cei din insulă sau din alte teritorii ale Coroanei. Cei care ajung cel mai greu să facă parte din celebra gardă sunt soldaţii din Infanterie, aşa că pentru astfel de batalioane este o mare onoare atunci când intră în Garda Reginei.
Soldaţii reuniţi în această gardă au o misiune simplă şi complicată deopotrivă: să păzească reşedinţele regale londonze, adică palatele Buckingham şi St James's, dar şi Turnul Londrei şi Castelul Windsor. Comandamentul lor se găseşte la Palatul St James's, care este încă reşedinţa oficială a Reginei Victoria a II-a. Atunci când suverana se află aici, garda numără trei ofiţeri şi alţi 40 de militari cu diferite grade.

Schimbarea Gărzii strânge zilnic sute sau mii de curioşi
Din aprilie până în iulie, schimbarea Gărzii, un ritual de 45 de minute, are loc zilnic la Palatele Buckingham şi Windsor, iar în restul anului se face o dată la două zile.
La Buckingham, schimbarea gărzii are loc în curtea din faţă a palatului şi este un ceremonial plin de muzică şi culoare, pentru că detaşamentul de la St. James's vine aici în frunte cu Corpul de tobe şi cu purtătorii de steaguri (steagul Reginei, dacă această se află în reşedinţă, sau al regimentului, dacă suverana lipseşte). În tot acest timp în cazarma Wellington se formează şi este inspectată garda de schimb. Nu mai puţin de 35 de fanfarişti conduc noua gardă spre Palatul Buckingham.
În curtea Palatului Buckingham, prezentarea a armelor vechii şi noii garde se desfăşoară lent, fără ca vreun amănunt al ceremonialului devenit ritual să fie uitat. Şi dacă vi se pare că spectacolul uniformelor nu este suficient, nu vă faceţi probleme, mai aveţi un punct de atracţie: fanfara aşezată în semicerc întreţine atmosfera. Ceremonialul se încheie cu predarea cheilor palatului, iar finalul este marcat de plecarea vechii garde spre cazarma Wellington.
Lipici la public au şi gărzile călare, care păzesc intrarările oficiale în cele două palate londoneze de mai bine de 350 de ani. Gărzile călare pot fi văzute zilnic, de la ora 10 până la ora 16, când sunt înlocuiţi cu gărzi de infanterie. La ora 22, porţile principale se închid şi fiecare dintre ele este păzită de un singur gardian. De acum intrarea se poate face doar dacă ştii parola. Şi încă un amănunt, dar de mare importanţă: doar membrii familiei regale şi gărzile de serviciu au permisiunea să folosească porţile principale ale celor două palate, oricine altcineva are nevoie de permisiunea suveranei.

Turnul Londrei e încuiat de Garda Yoman din 1340
Nici Turnul Londrei nu e mai puţin păzit, mai ales că este considerat reşedinţă regală oficială şi, mai mult, bijuteriile coroanei se găsesc aici. Garda de la Turnul Londrei numără 22 de militari, iar alături de ei se află două corpuri specială de gardă: Garda Yeoman şi Garda Bijuteriilor.
Şi aici există un obicei vechi, care este practicat fără încetare din… 1340 şi reprezintă închiderea simbolică a Turnului. Seară de seară, la ora 21.53 comandantul gărzilor Yeoman, îmbrăcat cu a sa tunică lungă roşie, purtând o bonetă în stil Tudor şi ţinând în mâini un felinar şi cheile turnului, iese din turn. Prima poartă pe care o încuie este cea exterioară, apoi porţile din stejar ale Turnului Mijlociu şi ale Turnului Byward. La Poarta Trădătorilor, comandantul Yeoman şi soldaţii care îl escortează sunt aşteptaţi de o santinelă, care, conform ceremonialului, îi întreabă ce duc. După ceremonialul de prezentare a armelor, comandantul Yeoman îşi ridică boneta Tudor în aer şi strigă: "Dumnezeu să o apere pe regină". Este ora 22 fix, iar ceremonialul se încheie, în timp cheile turnului sunt duse în casa Reginei.
O singură dată a fost întrerupt acest ceremonial: în timpul celui de-al doilea război mondial, când avut loc un raid aerian asupra Londrei şi mai multe bombe au căzut pe pod, chiar în timpul desfăşurării ceremoniei. Exploziile au întrerupt ceremonialul şi i-a aruncat la pământ pe soldaţii, dar aceştia şi-au reluat misiunea în scurt timp. În Turnul Londrei există o scrisoare în care gărzile de aici cer iertare regelui George al VI-lea pentru că ceremonialul a fost întârziat.
Şi mai există o curiozitate, chiar dacă turnul este închis vizitatorilor patru zile pe an (de Crăciun şi de anul Nou) ceremonialul cheilor are totuşi loc în spatele uşilor închise.
Doar 40-50 de persoane pot să vadă acest ceremonial de seară, fapt ce face ca lista de aşteptare să fie destul de lungă şi cu programări pe mari periooade de timp.

Anul 2007 a fost unul bogat în evenimente în rândurile gărzilor Reginei:
* în ianuarie, celebra gardă de Grenadieri (un regiment militar britanic vechi de 350 de ani) a primit în rândurile sale primul ofiţer de culoare din istoria sa: sublocotenentul Folarin Adeyemi Olatokunbo Olugbemiga Kuku.
* în aprilie, o femeie a fost aleasă – tot pentru prima dată în istorie - pentru a intra în corpul de gardă al Palatului Buckingham. Se numeşte Natasha Kurtinaitis şi este de aproape doi ani în Army Air Corps. -* luna iulie a adus şi primul cuplu din Garda Reginei: soldatul Stuart Chapman şi soţia sa Phan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu