Se numără printre cele mai murdare fluvii din lume şi, cu toate acestea, indienii cred că apa lui este medicament, aşa că nu ezită să se scalde în ea, să o pună de pomadă pe răni sau chiar să o bea. Vorbim de fluviul Gange, considerat sacru de către hinduşi şi venerat sub forma personificată a zeiţei Ganga.
joi, 31 mai 2012
miercuri, 30 mai 2012
Prin nisipurile Saharei
Desene de 12.000 ani în peşteri, maraton de 42 kilometri, temperaturi de 58 grade Celsius, rute comerciale în plin deşert, munţi cu altitudini de 3415 metri. Toate se regăsesc pe cei 9.400.000 kilometri pătraţi ai Deşertului Sahara. Printre nisipurile Saharei, printre tuaregi şi triburile Beja, ne plimbăm astăzi.
luni, 28 mai 2012
sâmbătă, 26 mai 2012
Legendele Pământului
„La început Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul. Pământul era pustiu şi gol...” Astfel începe cea mai cunoscută legendă a creării cerului şi pământului, cea biblică. Poveştile naşterii pământului sunt însă mult mai multe şi se spun de mii de ani, aşa că în mitologie Pământul este susţinut de patru elefanţi ce stau pe o broască ţestoasă, este o insulă suspendată cu frânghii de ceruri sau se naşte din lupta Fârtatului cu Nefârtatul.
vineri, 25 mai 2012
Scrierea, invenţia de peste 7000 de ani
Se vorbesc aproape 7000 de limbi, dar modurile în care scriem sunt mult mult mai puţine. Cum a apărut scrierea? Unde? A fost invenţia oamenilor sau este un dar al zeilor? Care sunt cele mai vechi dovezi de scriere de pe Terra? Pot fi acestea descifrate? Sunt câteva dintre întrebările la care încercăm să răspundem azi.
miercuri, 23 mai 2012
Marea Piramidă din Giza, minunea de 4500 de ani
Au peste patru milenii şi nasc în continuare întrebări şi curiozităţi: cum au fost construite? De cine au fost construite? Sunt printre cele mai mari construcţii din lume şi sunt minuni ale lumii. Piramidele. Una dintre ele este singura dintre cele şapte minuni ale lumii antice vizibilă încă: Piramida lui Cheops.
luni, 21 mai 2012
vineri, 18 mai 2012
miercuri, 16 mai 2012
Atracţii turistice ciudate
Dacă vreţi o cafea veţi spune "Sunt fericit”, dacă aveţi chef de puţină distracţie puteţi îmbrăca un costum de clovn şi puteţi alerga ţinând în mână o tigaie cu clătite, dacă vreţi puţină relaxare vă puteţi bălăci în vin sau sake…şi dacă toate acestea vi se par puţin ciudate, să ştiţi că nu greşiţi deloc. Toate fac parte din topul celor mai ciudate atracţii turistice ale Pământului.
luni, 14 mai 2012
Despre bogaţii lumii sau cum să devii miliardar
342,2 miliarde de dolari. Vă vine să credeţi sau nu aceasta este suma pe care o deţin, împreună, cei mai bogaţi zece oameni ai lumii. Petrolul, telecomunicaţiile, oţelul, aluminiul sau domeniul financiar i–au transformat pe fiecare dintre ei într–un Cresus al secolului nostru. Dar nu uimesc doar prin asta, uimesc şi prin faptul că au pornit la drum fără un ban în buzunar, uimesc prin faptul că unii locuiesc în case ce nu costă mai mult de 30.000 dolari sau prin faptul că huzuresc în palate de 9 milioane de dolari.
sâmbătă, 12 mai 2012
Uriaşele apelor: balenele albastre
188 de decibeli care se aud de la 848 kilometri distanţă, 33 de metri lungime şi o greutate de 200 de tone, 3500 kilograme de mâncare pe zi şi o limbă de 3 tone, o inimă de 600 de kilograme şi un nou–născut de 2700 kilograme. Acesta este cel mai concis portret făcut gigantului Terrei: balena albastră. Astăzi, părăsim solul şi înotăm alături de ea în căutarea hranei şi cât mai departe de harpoanele braconierilor.
miercuri, 9 mai 2012
Amundsen şi Scott, în luptă pentru Polul Sud
Exploratori. Cuceritori ai unor pământuri necunoscute. Zeci de nume, sute de încercări reuşite sau nereuşite sunt consemnate în istorie. Hernan Cortes, Ferdinand Magellan, James Cook, David Livingstone, Edmund Hillary sunt câţiva dintre cei cărora le datorăm cunoaşterea Pământului. Astăzi ne oprim la Amundsen şi Scott, cei doi exploratori ce s–au luptat pentru Polul Sud.
luni, 7 mai 2012
Aurora. Spectacolul vântului solar pe Pământ
Să faci un copil, să construieşti o casă, să plantezi un copac. Acestea sunt lucrurile pe care un om ar trebui să le facă într–o viaţă, spune o vorbă bătrânească. Cine a văzut o auroră, măreşte lista pentru că spectacolul cromatic al vântului solar pe Pământ depăşeşte orice aşteptări. În consecinţă, astăzi vedem cum arată, cum se formează o auroră şi câtă fascinaţie exercită ea asupra omenirii.
vineri, 4 mai 2012
Amazon, o călătorie de mii de kilometri
Un estuar de 240 km lăţime, 300.000 metri cubi de apă vărsaţi la fiecare secundă în Oceanul Atlantic, peste o mie de afluenţi, 40.000 de specii de plante. Acestea sunt câteva dintre caracteristicile care transformă Amazonul în fluviul–mare, aşa cum este denumit adeseori. Dincolo de ele, Amazonul promite călătorii fascinante în natură, istorie şi civilizaţie de–a lungul celor peste 6.000 sau 7.000 de kilometri lungime.
miercuri, 2 mai 2012
Mistere pe Terra: lacuri ucigaşe, dealuri de ciocolată, gropi de diamante
O închisoare păzită de câini înfometaţi, un lac şi un canion a căror frumuseţe ucide, un vulcan ce erupe neîntrerupt de trei decenii, dealuri de ciocolată formate în urmă cu aproximativ 2,5 miliarde de ani... sunt doar câteva dintre misterele pe care Terra le păzeşte de sute, de milioane sau de miliarde de ani.
marți, 1 mai 2012
Cometele aduc sfârşitul lumii?
Multă teamă a produs în sufletele oamenilor de altădată apariţia pe cer a cometelor sau stelelor cu coadă. Sfârşitul lumii este aproape, credeau ei. Este oare îndreptăţit să considerăm cometele răspunzătoare de extincţia vieţii pe Pământ? Părerile sunt împărţite şi unii specialiştii spun că, mai degrabă ar trebui să ne temem doar de asteroizi, câtă vreme alţii cred că un sfârşit foarte apropiat – adică situat în anul 2182 – s–ar putea datora unui asteroid sau unei comete.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)