vineri, 18 mai 2012

Cum ne–au uimit…

Săptămână de săptămână, zi de zi, anumite veşti fac înconjurul lumii: s–a născut cel mai mic bebeluş, un om mănâncă metale, s–a creat cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă... şi lista poate continua. Sunt toate recorduri care au uimit lumea, iar despre câteva dintre ele vorbim astăzi.


Cine, cum şi când ne-a uimit – sunt întrebări care îşi găsesc răspunsul în Cartea Recordurilor, o carte care stabileşte ea însăşi un record: este cea mai bine vândută serie de carte care deţine drepturi de copyright. Este publicată anual începând cu 1955, când prima ediţie a fost comandată de fabrica de bere Guiness. Şi România se află pe harta recordurilor, aşa că aici se găsesc Nadia Comăneci care a obţinut şapte note de 10 la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, Iolanda Balaş, deţinătoare a 14 recorduri mondiale la săritura în înălţime, sau Octavian Belu în al cărui palmares se numără 16 medalii olimpice de aur şi un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale Europene şi la Jocurile Olimpice.

Mame şi copii

…au stabilit destule recorduri împreună, aşa că e cam greu să decizi care dintre ele ar trebuie să fie primul menţionat: să fie mama care a născut 69 de copii sau să fie bebeluşul care a cântărit doar 244 grame la naştere? Le luăm pe rand.
În 2004, numele unui bebeluş devenea cunoscut pe Terra: Rumasia Rahman. S-a născut în Chicago şi a reuşit să supravieţuiască în ciuda faptului că la naştere cântărea doar 244 de grame şi avea doar 25,5 cm lungime. Sora ei geamănă Hiba a cântărit puţin mai mult, 567 grame, iar un an mai târziu fetiţele au fost sărbătorite cu mare fast la prima aniversare. Erau deja mult mai mari: Hiba cântărea 7.6kg, iar Rumasia – 5,9 kg. La polul opus se găseşte cel mai mare bebeluş din lume: în 1879, canadianca Anna Bates dădea naştere unui bebeluş de 10 kilograme şi 800 de grame. Şi dimensiunile mamei erau peste cele obişnuite: se pare că avea o înălţime de 2.27 metri şi cântărea cam 159 de kilograme. Din păcate, uriaşul bebeluş a trăit doar 11 ore.
De mame eroine am auzit, dar nu oricine poate spune că a născut 69 de copii. Acest record îi aparţine doamnei Bernard Scheinberg (Austria) care a avut 69 de copii şi a murit la 58 de ani. Cazul ei a fost prezentat într-o revistă medicală şi a pornit chiar de la jurnalul mamei. Niciuna dintre naşteri nu a echivalat cu aducerea pe lume a unui singur copil: doamna Scheinberg a născut de patru ori cvadrupleţi, de şapte ori tripleţi şi 16 perechi de gemeni. După moartea soţiei (în 1911), Bernard Scheinberg s-a recăsătorit  şi a avut încă 18 copii cu cea de-a doua soţie. Astfel, la 76 de ani, era tată de 87 de ori. Se pare că şi doamna Feodor Vassilet, din Rusia s-a putut lăuda cu acelaşi număr de copii: 69.
Şi recordurile de la acest capitol pot continua: Jayne Bleackley a adus pe lume un băiat pe 3 septembrie 1999, iar pe 30 martie 2000 a născut şi o fetiţă; cea mai tânără mămică din lume este Lina Medina, din Peru, care a născut la doar 5 ani şi 7 luni; cea mai lungă sarcină din lume a fost dusă de Jacqueline Haddock care  după 398 de zile a născut o fetiţă de 1, 360 kg; Amillia Sonja Taylor este copilul care a supravieţuit celei mai scurte sarcini din lume: 153 de zile.

Ele şi ei

Cartea Recordurilor e plină şi de ciudăţenii. Francezul Michel Lotito (1950-2007) a uimit lumea cu o dietă mai puţin obişnuită: de vreme ce bananele sau ouăle îi faceau rău, a ales să consume… metale. Într-un singur an a mâncat 128 de biciclete, 15 cărucioare de supermarket, 6 candelabre şi 2 perechi de schiuri.  Nu s-a ferit să consume niciun avion – Cesna 150, dar e adevărat că a avut nevoie de 2 ani pentru asta. Şi toate aceste metale erau udate din plin cu multă apă. Chinezul Dong Changheng a stabilit un alt record şi dorind să dovedească ce pleoape tari are, a tras o greutate de 1,5 tone cu pleoapele.
Doamnele au dat dovadă de un alt fel de curaj: 3.541 de femei din Filipine şi-au alăptat simultan copiii la sân, iar Charin Yuthasastrkosol a dovedit că la 71 de ani are baletul al degetul mic. Charin s-a născut în 1930 în Thailanda şi a început lecţiile de balet la 47 de ani. A devenit o obişnuită a galelor de balet, iar la vârsta de 71 de ani şi 203 zile nu s-a sfiit să danseze în faţa Ambasadorului Thailandei în SUA. Şi pentru că v-am spus câte ceva despre artişti în vârstă, vă mai spunem că Mario Kreutzberger, din Chile, este gazda celei mai longevive emisiuni TV de divertisment: Sabado Gigante este difuzată din 8 august 1962 şi de la început până acum are aceeaşi gazdă: Mario Kreutzberger.

Giganţi şi pitici

Acum nu mai e vorba de oameni, ci de ce au construit oamenii sau de ce a făcut natura. În consecinţa vorbim de cel mai mare apartament dintr-un hotel, de cea mai mare lămâie sau de cel mai mic ziar.
Cum ar fi să locuiţi într-un apartament de hotel de 4.131 metri pătraţi? Pentru asta trebuie să faceţi o călătorie în Liban, iar apartamentul se găseşte în hotelul de cinci stele Grand Hills, un hotel renumit pentru gigantul apartament, dar şi pentru faptul că fiecare cameră şi fiecare apartament de lux sunt unice, recreând ambianţe din diverse colţuri ale lumii. Cu siguranţă într-un astfel de apartament ar trebui să aveţi grijă unde aşezaţi cel mai mic ziar din lume. Nu de alta, dar acesta măsoară 32 x 22 mm  şi a fost publicat de First News Newspaper, din Marea Britanie. Motivul? Pentru a celebra Ziua Recordurilor Mondiale, în 8 noiembrie 2007.
Călătoria prin lumea giganţilor şi uriaşilor continuă pentru că în mai 2007 canadienii au realizat cea mai mare monedă: cântăreşte 100 kg, are un diametru de 50 centimetri, iar valoarea ei este estimată la 1 milion de dolari canadieni. Japonezii au vrut să ajungă în Cartea Recordurilor cu cel mai mare kimono confecţionat vreodată, aşa că în marie 2001 au arătat lumii gigantul kimono care măsoară 12.80 metri - înălţime, 11.72 metri - lăţime şi cântăreşte 100 kg.
Chinezii au avut o altă ambiţie: să mute o clădire, dar nu una oarecare ci una care cântărea 15,140 tone şi măsura 34 metri înălţime. Şi au reuşit. Este vorba de clădirea Fu Gang, care a fost mutată 35.62 metri de la locul iniţial, iar reloacare au fost necesare 11 zile.
Vă mai spunem că cea mai mare lămâie a fost recoltată în Israel şi a cântărit 5.265 kg, că cel mai mare măr a crescut în Japonia şi avea 1.849 kg, că un designer de modă grec s-a gândit să facă cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă şi că ea măsoară 1,362 m..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu