luni, 30 aprilie 2012

Lecţia de demnitate umană la 98 de ani

În doi ani bate un secol de viaţă şi nu îl bate oricum, ci cu multă demnitate şi mult umor. Aşa e tanti Maria, la cei 98 de ani ai dumneaei. 60 de ani şi–a împărţit viaţa cu soţul ei, Ştefan Suma; împreună au avut patru copii, împreună au trecut peste cutremure, peste război, peste greutăţile unei vieţi în care apa pentru mâncare şi spălat era cărată cu mâinile de la kilometri buni distanţă. Care e secretul unei vieţi trăite în demnitate şi în pace familială? Chibzuinţa şi respectul: "O dată taci tu, o dată tace el".

duminică, 29 aprilie 2012

Damasc: oraşul lui Ioan Botezătorul şi Sf. Pavel sau cea mai bătrână capitală a lumii


Capul Sf. Ioan Botezătorul se găseşte în Moscheea Umayyad, pe drumul Damascului i s–a arătat Iisus Hristos celui care avea să devină Sf. Apostol Pavel; aici s–a născut Avraam şi aici l–a ucis Cain pe fratele lui, Abel. Vorbim de Damasc, oraşul pomenit în Sfânta Scriptură, oraşul care se laudă cu titlul de cea mai bătrână capitală a lumii şi oraşul în care vechiul patrimoniu architectural e în mare pericol.

vineri, 27 aprilie 2012

Apocalipsa vine în 2012?



Sfârşitul lumii vine în 1 ianuarie 2000, în 21 mai 2011 sau se amână pentru luna octombrie a acestui an... astfel de „profeţii” nu au lipsit din istoria omenirii şi, probabil, vom tot avea parte de anunţate apocalipse şi în viitor. Dar când vine vorba de 21 decembrie 2012, lucrurile se schimbă puţin dat fiind numărul mare al celor care cred în acest sfârşit şi dat fiind numărul mare al celor care profită de credulitatea altora. Credea civilizaţia maya în sfârşitul lumii din 21 decembrie 2012? Aceasta este întrebarea ale cărei posibile răspunsuri le căutăm astăzi.

luni, 23 aprilie 2012

Până la Antalya, mai bine vezi Alţâna



Da, ştiu. Nu credeţi că o veche biserică fortificată are farmecul plajelor bulgăreşti sau al staţiunilor turceşti. Da, ştiu că ograda noastră nu pare la fel de atractivă ca a altora, dar poate vă faceţi timp zece minute să cunoaşteţi, prin cuvinte şi imagini, unul dintre monumentele istorice ale Sibiului. Şi poate mai apoi veţi considera de cuviinţă să fiţi turişti acasă la noi, în judeţul Sibiu, în biserica fortificată de la Alţâna. Acolo se spun poveşti de acum şapte secole.

Sarea. Un fel de condiment banal sau aur alb?


Nici doi lei nu costă un kilogram de sare, aşa că ai putea avea impresia după preţul ei mic, că sarea e un element neglijabil în alimentaţia şi în existenţa omului. Ei bine, nu e chiar aşa. Ştiaţi, de pildă, că sarea asigură transmiterea impulsurilor nervoase de la şi către creier sau că tot sarea controlează contracţiile muşchiului cardiac? Ce e sigur e faptul că strămoşii noştri o preţuiau mai mult decât noi: în Imperiul Roman, soldaţii au fost plătiţi în sare, iar mai târziu sarea a ridicat oraşe şi a năruit imperii, şi tot sarea a deschis drumuri prin deşertul Sahara.

luni, 16 aprilie 2012

Muzeul Icoanelor pe Sticlă




Faima lor a depăşit demult graniţele României, aşa că turişti din Europa, America sau Asia vin aici să le admire. Sunt icoanele pe sticlă din Sibiel, icoane pictate de ţărani români în urmă cu 300 sau 200 de ani. Sunt icoanele pe sticlă pe care care părintele Zosim Oancea le–a strâns într–un muzeu, în cea mai reprezentativă colecţie de gen din lume.

duminică, 15 aprilie 2012

Paştile ortodocşilor, în lume



Îşi spun Hristos a înviat! Adevărat a înviat!, Khristos Voskrese! Voistinu Voskrese!, Christos Vozkrese! Voistina Vozkrese!, Christos Anesti , Alithos Anesti. Sunt ortodocşii care sărbătoresc duminică Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Câteva dintre obiceiurile de Paşti ale grecilor, ruşilor, ciprioţilor, bulgarilor şi serbilor le aflăm astăzi.

vineri, 13 aprilie 2012

Giganţi din piatră păzesc Insula Paştelui

887 de statui uriaşe locuiesc, alături de 4.000 de oamenii, vulcanii stinşi din Insula Paştelui. Statuile au primit şi un nume – moai – şi nu e de mirare avînd în vedere că se presupune că ele ar reprezenta zeii cărora se închinau băştinaşii din insulă, adică oamenii rapanui. Se presupune doar, pentru că misterul acestor uriaşi, al tăbliţele cu petroglife şi al peşterilor de aici, aşteaptă încă să fie dezlegat.

joi, 12 aprilie 2012

Mănăstirile de aur ale Bucovinei




De sute de ani, oameni de toate vârstele vin aici să se roage. Sunt loc de închinare, locuri de pelerinaj, mai ales în preajma marilor sărbători ortodoxe. Ele sunt, în acelaşi timp, şi obiective turistice: mii şi mii de turişti poposesc anual în mănăstirile din Bucovina, cunoscute şi recunoscute pentru frescele exterioare. Humor, Voroneţ, Arbore, Suceviţa şi Moldoviţa sunt cele cinci mănăstiri aflate în patrimoniul UNESCO şi premiate cu “Mărul de Aur” în 1975 de către Uniunea Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism.

miercuri, 11 aprilie 2012

Pe front, în bătaia katiuşelor


Abia le mijise mustaţa de câţiva ani, când Nicolae Veştemean şi Constantin Lotrean au lăsat în urmă şi satul, şi părinţii, şi fraţii, şi pământul pe care îl cunoşteau. Au dat coarnele plugului pe puşti şi tancuri, au lăsat pământul lor pentru al altora şi au plecat să lupte în cel de–al doilea război mondial. Şi–au văzut camarazii căzând, au răbdat de foame, au dormit în zăpadă, au tânjit după veşti de acasă, au înfruntat moartea venită de la katiuşe, tancuri şi branduri. Frică nu le–a fost: nu ar fi avut niciun rost pentru că oricum moartea pândea la orice pas şi numai bunul Dumnezeu i–a scăpat de ea.

marți, 10 aprilie 2012

Cercul de foc al Pacificului



452 de vulcani răspândiţi pe o zonă de 40.000 kilometri. Acesta este Cercul de foc al Pacificului, cel care se cutremură sub forţa a 90 % dintre cutremurele lumii. Muntele St. Helens, Tseax Cone din Canada, Muntele Fuji din Japonia sau Pinatubo din Filipine se numără printre vulcanii ce ţin şi acum lumea cu sufletul la gură în cercul de foc al Pacificului.

luni, 9 aprilie 2012

Cel mai bătrân locuitor al Terrei are 200.000 de ani

Ierburile Posidonia Oceanica -  200.000 de ani


Vă amintiţi, cu siguranţă, de seria "Greu de ucis” cu Bruce Willis… Ei bine, până şi invincibilul Bruce Willis ar putea să ia muuulte lecţii de supravieţuire de la plante, copaci sau oameni care au atins vârste matusalemice. Cel mai bătrân locuitor al Terrei aflat în viaţă este planta Posidonia Oceanica, regăsită în Marea Mediterană neîntrerupt de 200.000 de ani. Renumele de Matusalem se potriveşte însă ca o mănuşă şi unui molid ce are incredibila vârstă de 9.550 de ani sau, de ce nu, doamnei Besse Coooper a cărei vârstă de 115 ani şi vreo 220 zile este legal certificată, sau doamnei Juana Bautista de la Candelaria Rodríguez care se pare că are… 127 de ani.

vineri, 6 aprilie 2012

Marrakesh, oraşul roşu şi pământul lui Dumnezeu




Ziduri roşii, mirodenii, târguieli – sunt doar trei dintre lucrurile care pot sta la baza unei săptămâni de vis la Marrakesh. Sau, cel puţin, asta spun cei care au vizitat "oraşul roşu” din Maroc. Aşezarea a fascinat şi fascinează: se spune că, prin 1060–1070, descoperind ţinutul de vis, Abu–Bakr Ibn–Umar l–a vrut capitală, iar după 900 de ani, vechea citadelă exercită aceeaşi putere şi s–a transformat în Saint Tropez–ul African.

miercuri, 4 aprilie 2012

"Am 92 de ani şi port ia în fiecare zi"

Rareori se mai văd ii şi cătrinţe pe uliţele României: hainele zi cu zi ale bunicilor şi străbunicilor noştri s–au transformat în costume naţionale, bune de "etalat" la sărbători ale satelor şi de "momit" turiştii. Ia şi cătrinţa, cioarecii şi chimirul au fost înlocuite cu haine "domneşti" sau "nemţeşti", aşa că dacă în zi de lucru sau în vreo duminică vezi bătrânii din sate purtând haine cusute de mână, nu poţi să nu ai o tresărire. La fel s–a întâmplat deunăzi la Fofeldea, când lelea Paraschiva a purtat ie la biserică, aşa cum face în fiecare zi de altfel.

Reginele României




Patru regine a cunoscut România: Elisabeta, Maria, Elena şi Ana. Prin cercurile culturale pe care le–au construit, prin poeziile sau picturile sub care şi–au aşezat semnătura, prin grija arătată celor orbi sau răniţi în război, prin discreţie, fiecare dintre reginele României spune o poveste.

luni, 2 aprilie 2012

Beduinii, oamenii deşertului


Oameni, cai şi cămile străbătând deşertul, corturi din piei de capră ridicate lângă oazele de verdeaţă, robe lungi şi largi albe sau negre; bărbaţi luptând sau primind străinii cu deosebită ospitalitate. Secole de–a rândul, astfel de imagini au conturat portretul beduinilor, locuitorii deşertului. Astăzi, mulţi dintre ei lasă viaţa de nomad pentru condiţiile mai bune ale unei vieţi de secol XXI.

duminică, 1 aprilie 2012

Dubai, un vis cât un imperiu





Cum e să construieşti insule în ape sau să schiezi la 40 grade Celsius? Cum ar fi să dormi o noapte într–un hotel de şapte stele sau să citeşti poezii scrise în dialect de suveranul absolut, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum? Da, e posibil în Dubai, aşezarea transformată, într–o jumătate de secol, din orăşel în mega–metropolă.