vineri, 27 aprilie 2012

Apocalipsa vine în 2012?



Sfârşitul lumii vine în 1 ianuarie 2000, în 21 mai 2011 sau se amână pentru luna octombrie a acestui an... astfel de „profeţii” nu au lipsit din istoria omenirii şi, probabil, vom tot avea parte de anunţate apocalipse şi în viitor. Dar când vine vorba de 21 decembrie 2012, lucrurile se schimbă puţin dat fiind numărul mare al celor care cred în acest sfârşit şi dat fiind numărul mare al celor care profită de credulitatea altora. Credea civilizaţia maya în sfârşitul lumii din 21 decembrie 2012? Aceasta este întrebarea ale cărei posibile răspunsuri le căutăm astăzi.

Când şi cum se va sfârşi lumea? Umanitatea caută demult un răspuns la această întrebare, dar, probabil, nici un om nu-l va putea da cu siguranţă. Însă predicţii s-au tot făcut. Aşa se crede, de pildă, că pot exista cel puţin zece tipuri apocalipse, toate foarte des comentate. Prima dintre ele ţine de creşterea nivelui apei pe Terra, prin topirea gheţarilor; în acest caz, întregul Pământ ar fi înghiţit de ape. Al doilea scenariu previzionează o nouă eră glaciară; un altul – cataclisme generate de inversarea polilor, iar pe locul 4 se găseşte criza generată de lipsa apei potabile şi a hranei. Nici un posibil virus letal nu e trecut cu vederea, nici revolta roboţilor, extincţia Soarelui sau impactul cu un asteroid uriaş. Mult mai aproape pare însă 21 decembrie 2012, data pe care, spun unii, mayaşii au indicat-o drept sfârşitul lumii noastre.

De ce 21 decembrie 2012?

... pentru că această zi reprezintă data 13.0.0.0.0 din calendarul mayaş, iar 13.0.0.0.0 este ziua de final a celui de-al 13-lea baktun, ciclu al timpului. În calendarul mayaş, un baktun număra 144.000 de zile. De aici şi toată discuţia despre 21 decembrie 2012: deşi aceasta ziua în care se sfârşeşte un ciclu temporal, asta nu înseamnă că este şi sfârşitul lumii.
De unde a început nebunia lui 2012? De la Michael Coe, un cercetător al culturii mayaşe şi autor al cărţii „The Maya”. Volumul său a fost lansat în 1966 şi anunţa că mayaşii percepeau finalul unui ciclu temporal ca pe o apocalipsă. Ideile lui au prins în curentul New Age şi au fost promovate şi de alţii: José Arguelles, de pildă, a dus mai departe convingerile lui Coe şi a susţinut că, prin telepatie, aflase mai multe profeţii, toate indicând sfârşitul lumii din 2012. Apoi, s-a reuşit descifrarea inscripţiilor de pe Monumentul nr. 6 de la Tortuguero, inscripţii ce indică un mare eveniment în 21 decembrie 2012:  sărbătoarea zeului războiului Bolon Yok'te K'uh. Deşi în mare parte ştearsă, inscripţia în discuţie a fost interpretată astfel: „Bolon Yok'te K'uh se va pogorî”.
Cercetările specialiştilor şi descoperirea altor inscripţii care vorbeau de evenimente ulterioare acestei date au infirmat însă asemenea zvonuri. "Pentru mayaşi, atingerea momentului de final al unui ciclu calendaristic era un motiv de sărbătoare, iar a transforma 21 decembrie 2012 într-un moment apocaliptic este o ficţiune şi o şansă pentru anumite persoane să profite de pe urma credulităţii oamenilor", susţine Sandra Noble, directorul unei fundaţii ce susţine cercetările asupra civilizaţiilor mezoamericane.

Sursă de profit

Nebunia lui 2012 s-a transformat însă într-o adevărată afacere, pentru că cine speculează de pe urma temerilor oamenilor, face bani frumoşi. Astfel destule sunt editurile care au publicat şi au vândut cărţi dedicate acestui moment, iar filmul „2012” e unul dintre succesele financiare ale anului 2009. Filmul a fost regizat de Roland Emmerich, iar în unul dintre rolurile principale îl întâlnim pe John Cusack.  Doar în SUA, producţia despre apocalipsa din 2012 a avut încasări de peste 166.112.000 milioane şi a urcat pe locul 37 în topul celor mai bine vândute filme din toate timpurile.
Dincolo de cărţi şi filme, apocalipsa din 2012 rodeşte şi în turism: odată avansată ideea că satul francez Bugarach, din munţii Corbières, este singurul loc de pe Terra unde se poate supravieţui evenimentelor de anul viitor, mii de oameni şi-au achiziţionat bilete de transport pentru acest loc. Îngrijorarea oficialităţilor ţine însă de un alt aspect: există riscul ca în Bugarach să existe o sinucidere în masă a celor care cred în acest sfârşit. Cu asemenea reacţii, nu e de mirare că NASA a infirmat oficial zvonurile privind apocalipsa din 2012.

Explicaţii ştiinţifice

Trebuie să ne aşteptăm la evenimente în 21 decembrie 2012? Da, spun cercetătorii, pentru că în acea zi conjunctura planetară va fi una prea puţin obişnuită: la ora 11 GMT, Pământul se va afla într-un aliniament exact cu Soarele şi cu centrul Căii Lactee, iar un astfel de aliniament apare doar o dată la... 25.800 ani. Consecinţele acestui fapt? Păi, prima dintre ele ar ţine de inversarea polilor, fenomen ce poate duce la evenimente nedorite de tipul cutremurelor sau valurilor tsunami. Dar vom supravieţui, adaugă cercetătorii, mai ales că astfel de inversări au mai existat: în urmă cu 800 milioane de ani, Polul Nord se afla în mijlocul Pacificului, iar Alaska - la Ecuator.
Teoriile privind apropiatul sfârşit au fost infirmate şi de către urmaşii mayaşilor. Astfel, un bătrân lider, Apolinario Chile Pixum, subliniază că aceste idei nu au acoperire totală în relicvele vechii civilizaţii. De aceeaşi părere este şi Susan Milbrath, curator la Muzeul de Istorie Naturala din Florida, care a declarat că nu s-a descoperit vreun document care să ateste faptul că mayaşii previzionaseră apocalipsa din 2012. De asemenea, arheologii accentuează faptul că mult-discutata inscripţie de pe Monumentul nr. 6 este erodată şi probabil acesta este motivul pentru care în acel loc nu s-au mai găsit inscripţii referitoare la momente ulterioare lui 2012. Dar în alte locuri, astfel de inscripţii există: pe o tăbliţă de la Palenque apare menţionată ziua 1.0.0.00.8 5 Lamat 1 Mol, adică 21 octombrie 4772, dată la care un important eveniment mayaş îşi va sărbători a 88-a aniversare.

Civilizaţia Maya

Şi acum să vedem cine au fost cei care au prezis sfârşitul omenirii anul viitor, dacă e să dăm crezare unor voci. Civilizaţia Maya îşi are originile în Yucatan, în jurul anului 2600 Î. Hr, iar primele aşezări bine delimitate au fost fondate în jurul anului 1800 Î.Hr, pe coasta Pacificului. Mayaşii au trăit în regiuni din Mexic (statele Veracruz, Yucatan, Campeche, Tabasco şi Chiapas), în cea mai parte a Guatemalei şi, de asemenea, în regiuni din Belize şi Honduras.
De la întemeierea primelor aşezări până la ridicarea impunătoare construcţii specifice acestei civilizaţii a trecut ceva timp, iar apogeul culturii mayaşe s-a întins pe durata a vreo şapte secole (250-900), perioadă din care provin construcţiile la scară mare, inscripţiile monumentale şi dezvoltarea artistică. Arta maya este şi astăzi considerată de mulţi ca fiind cea mai sofisticată şi mai frumoasă din Lumea Nouă antică.
Secolul al IX-lea a adus cu sine şi începutul declinului pentru oraşele din zonele sudice, precum Tikal, Copan, Calakmul. Cauzele declinului sunt încă în dezbatere: suprapopularea invazii, revolta ţăranilor, prăbuşirea rutelor de comerţ, o secetă de două sute de ani. Totuşi, oraşele mayaşe din nord au continuat să se dezvolte, însă  odată cu declinul dinastiilor conducătoare s-au  transformat în oraşe concurente.
Civilizaţia mayaşă era formată din mici regate, aşa că spaniolii colonizatorii nu au avut o misiune prea uşoară. Au fost nevoiţi să cucerească fiecare regat  în parte şi au avut nevoie de nu mai puţin de 170 de ani până să deţină controlul asupra teritoriilor maya. Ultimul stat maya a fost subjugat de spanioli în 1697.
Sistemul de scriere folosit de civilizaţia Maya este singurul asemenea sistem cunoscut al lumii pre-columbiene care reuşea să reprezinte complet limba vorbită. Pentru a scrie, mayaşii combinau simboluri fonice cu logograme şi se estimează că ei au creat peste o mie de glife, deşi, în mod curent într-o anumită perioadă, se foloseau "doar" vreo 500. Din păcate, după cucerirea spaniolilor, ştiinţa acestei scrierii s-a pierdut încet-încet, iar cultura maya a mai avut de suferit o lovitură: codicele descoperite au fost arse de spanioli. Doar trei codice au rămas: descifrarea lor nu a fost uşoară, dar progrese majore s-au semnalat după 1950-1970, şi astfel, în prezent, cercetătorii pot înţelege majoritatea textelor maya. Până acum, peste 10.000 asemenea texte au fost descoperite: cele mai multe sunt inscripţionate pe monumente din piatră şi pe ceramică.
În panteonul maya erau divinizaţi cel puţin 166 de zei numiţi. Deasupra tuturor se găsea Itzamna, inventatorul scrisului, patronul artelor şi ştiinţelor. Soţia lui, Ix Chel, era protectoarea medicinei, a naşterii şi a Lunii..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu