luni, 9 aprilie 2012

Cel mai bătrân locuitor al Terrei are 200.000 de ani

Ierburile Posidonia Oceanica -  200.000 de ani


Vă amintiţi, cu siguranţă, de seria "Greu de ucis” cu Bruce Willis… Ei bine, până şi invincibilul Bruce Willis ar putea să ia muuulte lecţii de supravieţuire de la plante, copaci sau oameni care au atins vârste matusalemice. Cel mai bătrân locuitor al Terrei aflat în viaţă este planta Posidonia Oceanica, regăsită în Marea Mediterană neîntrerupt de 200.000 de ani. Renumele de Matusalem se potriveşte însă ca o mănuşă şi unui molid ce are incredibila vârstă de 9.550 de ani sau, de ce nu, doamnei Besse Coooper a cărei vârstă de 115 ani şi vreo 220 zile este legal certificată, sau doamnei Juana Bautista de la Candelaria Rodríguez care se pare că are… 127 de ani.

Besse Cooper - 115 ani
Pando sau Gigantul Tremurator - 80.000 de ani




Matusalemii Terrei – despre ei vorbim astăzi: despre organisme vii, care au trecut chiar prin ere glaciare. Nu ar fi rău ca, înainte să le discutăm vârsta şi existenţa, să vedem de unde şi-au căpătat renumele. De la personajul biblic Matusalem. Conform Vechiului Testament, se pare că Matusalem ar fi trăit nu mai puţin de 969 de ani, adică la fel de mult ca 10 oameni consideraţi longevivi astăzi. De ani buni însă, lumea ştiinţifică susţine  că odinioară anii nu erau măsuraţi la fel ca acum şi că, de fapt, Matusalem ar fi trăit doar 78, 81 sau 96 de ani. E drept că oamenii de ştiinţă nu au ajuns la un calcul comun, dar toate explicaţiile neagă o existenţă de un mileniu: “Prima ipoteză ce tinde să spulbere mitul vieţii de aproape un mileniu este pe cât de simplă, pe atât de plauzibilă. Anii respectivi ar fi în realitate luni şi, conform organizării calendarului actual, toate acele fabuloase vârste ar trebui împărţite la 12. Astfel, Adam ar fi trăit circa 77 de ani, adică 930 : 12; Noe, 79 de ani; Matusalem însuşi ar fi avut o existenţă terestră de numai 81 de ani”, scrie revistamagazin.ro.
O fi trăit sau nu Matusalem aproape un mileniu? Cel mai probabil nu, dar în conştiinţa omenirii el a intrat drept una dintre cele mai longevive persoane, aşa că nu este de mirare că din numele său s-a construit adjectivul matusalemic ce este astăzi aplicat celor mai longevive organisme vii de pe Terra.

Ierburi uriaşe şi bătrâne

Cea mai veche formă de viaţă de pe Terra este o plantă subacvatică numită Posidonia Oceanica. Se întinde sub forma de pajişti, în Marea Mediterană, din Spania până în Cipru, iar pajiştile acestea au fie 12.000 de ani, fie 200.00 de ani. Supoziţia că acesta ar fi cel mai bătrân locuitor al Terrei a fost certificată prin analize ADN chiar în luna februarie a acestui an, de către cercetători australieni.
Cum de a fost posibilă atingerea unei asemenea longevităţi? “Potrivit profesorului Carlos Duarte, de la University of Western Australia, planta poate atinge această vârstă deoarece se reproduce asexual, generând clone. Astfel de pajişti care se întind pe zeci de kilometri în Mediterana sunt practic identice genetic, fiind considerate un singur organism”, scrie Ziare.com, citând The Telegraph. Aceeaşi sursă informează că matusalemica plantă cântăreşte 6.000 de tone.
Cu o asemenea vârstă, ierburile gigantice au detronat recordul de longevitate al altor organisme vii precum planta Kings Lomatia, din Tasmania, a cărei vârstă este cuprinsă între  43.600 şi 135.000 ani.

Copaci veterani

Tot pe cale asexuată s-au format şi cei mai bătrâni copaci din lume, iar aici trebuie făcută distincţia între copaci – colonie şi copaci care trăiesc singuri. Pando sau Gigantul Tremurător, din statul american Utah, este, de fapt, o colonie formată dintr-un singur plop tremurător: adică toţi copacii cresc / se clonează dintr-o rădăcină comună, masivă. Greutatea colectivă a Gigantului Tremurător este estimată la aproximativ 6 milioane de kilograme. În ceea ce priveşte vârsta, cei mai mulţi cercetători susţin că această colonie ar avea în jur de 80.000 de ani, dar există şi voci care susţin că Pando ar număra de fapt un milion de ani.
Tot prin clonare s-a format şi cel mai vârstnic arbore care trăieşte singur: molidul poreclit “Bătrânul Tjikko”, din provincia suedeză Dalarna. Vârsta lui? 9.554 de ani.  Cum de a supravieţuit atâţia ani? Datorită rădăcinii foarte rezistente, din care copacul poate creşte sau, mai bine zis, poate prinde din nou viaţă, după ce a murit. Aşa se face, că trunchiul vizibil la suprafaţa pământului este relativ tânăr, dar rădăcina are 9.554 de ani.
Cel mai bătrân copac şi organism non-clonat a fost botezat chiar Matusalem, este un pin şi împlineşte în acest an vârsta de 4.842 ani. O mână serioasă de ajutor în atingirea acestei vârste se pare că l-a dat locul unde acest copac creşte: Munţii Albi din California. “Vârsta pare să se datoreze solului alb şi stâncos ce caracterizează lanţul muntos. Acest tip de sol se numeşte dolomita, mineral format din carbonat de calciu şi magneziu ce apare pe terenurile acoperite în trecut de mare. Se banuieşte că alcalinitatea dolomitei e motivul pentru care copacii cei mai bătrâni se găsesc aici. Există foarte puţină vegetaţie ce e capabilă să crească pe acest gen de sol. Datorită acestui lucru şi adaptabilităţii lor, pinii pot creşte într-un mediu lipsit de competiţie”, scrie descopera.org.

Femeia de 127 de ani

Da, aţi citit bine. Aceasta este vârsta pe care se pare că o are cubaneza Juana Bautista de la Candelaria Rodriguez. S-a născut pe 2 februarie 1885, în oraşul Ceiba Hueca, şi posedă un document ce susţine incredibila vârstă. În consecinţă, în urmă cu două luni s-au strâns să o sărbătorească membrii familiei sale, familie ce numără un stră-stră-nepot de un an, cincisprezece stră-nepoţi şi un fiu de 82 de ani. Şi presa internaţională a vuit la aniversarea Juanei, dar trebuie spus că vârsta femeii nu este recunoscută de Grupul de Cercetare în Gerontologie din SUA sau de Cartea Recordurilor. Mai mult, specialiştii în gerontologie spun că nu este posibil ca o persoană de 127 de ani să vorbească sau să meargă singură, aşa cum se întâmplă cu Juana.
Grupul de Cercetare în Gerontologie din SUA şi Cartea Recordurilor o recunosc însă pe Besse Cooper drept cel mai bătrân om din lume.  Besse s-a născut în 26 August 1896 şi a trăit în trei secole. De unde această forţă? “Mi-am văzut de treaba mea şi nu am mâncat junk food”, a spus odată Besse Cooper, iar New York Daily News i-a preluat declaraţia. "Încă îşi aminteşte lucruri şi are o logica şi vorbire coerentă. Dar nu are tot timpul zile bune. 80% din timp şi-l petrece dormind", a declarat fiul sau Sidney Cooper, în vârsta de 76 de ani.  Besse Cooper a fost profesoară, a fost căsătorită, a născut patru copii, are 12 nepoţi, mai mulţi strănepoţi şi un stră-strănepot.

Conform datelor recunoscute de Grupul de Cercetare în Gerontologie din SUA şi de Cartea Recordurilor, cea mai longevivă persoană din lume a fost franţuzoaica Jeanne Calment, care a trăit din 21 februarie 1875 până în 4 august 1997, adică 122 de ani  şi 164 de zile...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu