miercuri, 15 august 2012

Apariţiile Fecioarei Maria



Dintotdeauna au avut oamenii nevoie să creadă în instanţe superioare, fie că au crezut în zei precum Zeus, Poseidon, Artemis, fie că acum cred în Dumnezeu sau Allah. Pentru mulţi credinţa în Dumnezeu sau în Allah a venit firesc, alţii au avut însă nevoie de dovezi, au avut nevoie de miracole sau apariţii miraculoase care să le demonstreze că Dumnezeu există. Astfel de apariţii miraculoase sunt cele ale Fecioarei Maria.


În urmă cu două milenii, Fecioara Maria, Iisus Hristos sau Sfinţii Apostoli călcau pe acest pământ pentru a aduce mântuirea omenirii, pentru a propovădui cuvântul Domnului. De atunci şi până acum, omenirea nu a încetat să vorbească despre icoane şi statuete vindecătoare sau făcătoare de minuni, despre faptul că din când în când Fecioara Maria se arată celor mai cuvioşi dintre noi: copiilor pe vârf de munte, unui păstor indian sau unor călugăriţe oarbe. Acestea sunt apariţii miraculoase ale Fecioarei Maria. Zece asemenea apariţii sunt recunoscute oficial de Biserica Romano-Catolică şi alte două - de Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt.
Pentru că am pomenit de apariţii acceptate de Biserică, trebuie spus că pentru recunoaşterea oficială a unei apariţii a Fecioarei Maria, există anumiţi paşi ce trebuie îndepliniţi, aşa că după recomandarea preotului şi a episcopului local, cazul intră în atenţia Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Se evaluează moralitatea şi buna-credinţă a persoanei care a avut revelaţia, iar apoi se examinează conţinutul revelaţiei. Durata unui proces de recunoaştere oficială e diferită. De pildă, apariţia Fecioarei în Laus a fost recunoscută de dioceza locală încă din anul 1665 , dar a primit recunoaşterea oficială papală abia în 2008. În schimb, apariţia Fecioarei Maria la Fatima a fost recunoscută de Papa Pius al XII-lea în 1947, adică la doar treizeci de ani de la eveniment.

Minunea de la Fatima

Istoria apariţiilor de la Fatima (Portugalia) începe în 13 mai 1917, când trei copii, de 7, 10 şi 11 ani se aflau cu oile la păscut. O furtună năprăznică izbucnită din senin şi i-a speriat pe copii care au început să se roage Fecioarei Maria. Deodată deasupra unui stejar au văzut o femeie învăluită în lumină "E Sfânta Fecioară, ne apără de furtună!", şi-au spus copiii. În lunile care au urmat, în aceeaşi zi de 13, copiii au revenit la locul apariţiei, pentru că Fecioara le promisese o minune. Iar minunea s-a întâmplat pe 13 octombrie 1917. Peste 70.000 de oameni au fost alături de copii în acea zi, dar nimeni, în afară de cei trei micuţi, nu a văzut-o pe Sf. Maria. Dar mulţimile au văzut altceva: ploaia a încetat deodată şi soarele a apărut dintre nori ca un disc de argint. Apoi soarele a început să tremure, lumina s-a făcut galbenă, verde, roşie, albastră, şi părea că soarele roşu va cădea pe Pământ. Căderea a fost oprită şi soarele şi-a reluat locul obişnuit pe cer. Era minunea Fecioarei, "minunea Soarelui" aşa cum a numit-o presa vremii.
Miracolul de la Fatima nu s-a încheiat aici pentru că cei trei copii au primit mesaje, adică trei secrete care dezvăluiau soarta lumii. Primul dintre ele era o viziune a iadului, al doilea- prevestea cel de-al doilea război mondial şi destrămarea imperiului sovietic comunist dacă URSS-ul nu se convertea. Al treilea mesaj a rămas secret până în 13 mai 2000. Atunci, reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice au declarat că cel de-al treilea secret vorbea despre împuşcarea unui monah îmbrăcat în alb. A fost făcută conexiunea cu tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea. Era tot o zi de 13 mai, dar în anul 1981, când turcul Mehmet Ali Agca l-a împuşcat pe Papa Ioan Paul al II-lea în Piaţa San Pietro din Vatican. Papa Ioan Paul al II-lea a mărturisit apoi că el credea că Fecioara Maria i-a salvat viaţa, aşa că glonţul cu care fusese împuşcat a fost aşezat mai târziu în coroana Fecioarei Maria de la Fatima.
Cel de-al treilea mesaj de la Fatima a dat naştere la destule controverse mai ales că el a fost dezvăluit abia în anul 2000, deşi Lucia, unul dintre cei trei copii, declarase că mesajul poate fi dat publicităţii după anul 1960. De asemenea, există voci care susţin că nu acesta ar fi conţinutul real al ultimului mesaj de la Fatima.
Mai trebuie spus că alături de Ioan Paul al II-lea, alţi trei papi şi-au mărturisit credinţa în apariţiile Fecioarei la Fatima, iar Biserica Romano-Catolică a recunoscut oficial această apariţie în 1930. Bazilica de la Fatima este vizitată anual de peste 4 milioane de pelerini, iar jumătate dintre ei vin aici pe 13 mai şi 13 octombrie.

Cinci milioane de pelerini la Lourdes

Apariţia Fecioarei Maria într-un mic orăşel din Franţa, a transformat localitatea Lourdes într-un important punct de atracţie al ţării. Cinci milioane de pelerini vin anual aici şi doar Parisul are mai multe hoteluri decât Lourdes, pe tărâm francez. Motivul? Pe 11 februarie 1858, lui Bernadette Soubirous, o fată în vârsta de 14 ani, i s-a arătat Fecioara Maria într-o peşteră. Fecioara i-a cerut să se roage pentru păcătoşi şi să-i îndemne la pocăinţă. De alte 17 ori i s-a arătat Fecioara lui Bernadette, iar după o astfel de apariţie fetiţa a povestit totul preotului din sat. Mulţimi de oameni au început să vină la Lourdes, locul unde Fecioara săvârşea vindecări miraculoase. Bernadette s-a călugărit şi a murit la doar 35 de ani, din cauza cancerului de care suferea. Astăzi, trupul ei se află într-o raclă de cristal în capela Mănăstirii din Nevers şi este intact.
Interesant este faptul că în Lourdes funcţionează un centru medical unde se constată vindecările miraculoase şi tot aici există una din importantele biserici catolice: Biserica Sf. Pius al X-lea, unde se pot ruga peste 25.000 de oameni.

La Zeitoun, Maria s-a arătat mulţimilor

Nu multe sunt apariţiile Mariei în faţa unei mulţimi de oameni. O astfel de apariţie este recunoscută de Biserica Coptă şi a avut loc în districtul Zeitoun din Cairo, Egipt. Prima apariţie din Zeitoun a avut loc în 2 aprilie 1968, iar apariţiile au continuat în următorii 2-3 ani. Mii de oameni, inclusiv preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, spun că au fost martori ai acestui eveniment, iar ziarele şi posturile de televiziune au prezentat imagini din timpul apariţiilor. Apariţiile au avut durate diferite: de la câteva minute la câteva ore şi au fost adeseori însoţite de corpuri luminoase în forme de porumbei. Apariţiile de la Zeitoun au avut ca rezultat convertirea la creştinism a multor oameni, mai ales că se spune că în timpul lor au avut loc şi vindecări miraculoase.
Mai trebuie spus că adeseori, apariţiile Fecioarei Maria au avut un impact mai mare asupra maselor decât asupra clericilor. Astfel, se spune că după ce Fecioara i s-a arătat indianului aztec Juan Diego pe dealul Tepeyac din Mexic, în anul 1531, peste opt milioane de persoane s-au convertit la catolicism în următorii şapte ani. În schimb, povestea lui Juan Diego şi a apariţiei Sf. Maria nu s-a bucurat la început nici de atenţia preoţilor locali, nici de atenţia prelaţilor de la Roma. Cum a reuşit Juan Diego să-i convingă pe preoţii ţinutului că nu minte? Se pare că la a cincea Sa apariţie în 12 decembrie, Fecioara l-a îndemnat să culeagă flori şi să i le ducă episcopului. Episcopul a fost convins de trandafirii culeşi în plină iarnă şi de imaginea ce apărea pe mantia indianului - "Sfânta Fecioară de la Guadalupe”. Juan Diego a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2002, iar biserica ridicată pe dealul Tepeyac este acum cea de-a treia mare biserică catolică din lume.

* Cel de-al doilea mare loc de pelerinaj al catolicilor, după Bazilica Sf. Petru de la Vatican, este Biserica din Aparecida, Brazilia. Peste şase milioane de credincioşi vin aici anual ca să se roage Fecioarei Maria. Importanţa aşezământului nu derivă dintr-o apariţie a Fecioarei Maria, ci este legată de o statuie a Fecioarei. Statuia a fost descoperită de pescari în apă în urmă cu mai multe secole şi se spune că are puteri tămăduitoare.
* Una dintre cele mai recente apariţii ale Fecioarei Maria a avut loc, se pare, în 1981 în localitatea bosniacă Međugorje. Fecioara s-ar fi arătat unor copii, spunându-le să ducă mesajul său omenirii. Cinci elemente cheie conturează mesajele de la Međugorje: rugăciunea zilnică a Rozariului, ajunarea în zilele de miercuri şi vineri, citirea zilnică din Biblie, spovedania lunară şi Sfânta Împărtăşanie.
* Devoţiunea Papei Ioan Paul al II-lea către Fecioara Maria a fost cunoscută lumii întregi şi recunoscută prin inserarea pe blazonul Papei a literei "M" şi a imaginii Fecioarei Maria lângă cruce. Motto-ul său, "În totalitate al tău", era închinat Fecioarei Maria, de asemenea. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat de mai multe ori locuri unde Fecioara s-a arătat oamenilor: Guadalupe, Lourdes, Licheń şi Knock, iar unii cercetători susţin că Fecioara i s-ar fi arătat Papei sau că Papa ar fi fost martor al unor minuni ale Soarelui la Fatima. Despre toate acestea, Papa Ioan Paul al II-lea nu a vorbit niciodată, dar în timpul ultimei sale vizite la Lourdes în 2004, Papa a spus: "Am simţit cu emoţie că am ajuns la sfârşitul pelerinajului meu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu