sâmbătă, 4 august 2012

Car de metal, unic în România, descoperit la Miercurea Sibiului


* Un tezaur cu 281 de monede romane şi greceşti, o aşezare care certifică primul nivel de colonizare – sunt descoperirile pe care arheologii sibieni le–au făcut la Miercurea Sibiului * "Cireaşa de pe tort" e însă un car din metal, car mortuar, unic în arealul celtic *


Construcţia autostrăzii Orăştie - Sibiu e cu folos mare pentru arheologi: des­cărcarea arheologică nece­sară pe traseul autostrăzii a dus la crearea unuia dintre cele mai mari şantiere ar­heo­logice organizate vre­oda­tă în România. Cercetă­rile au vizat diagnosticarea a 40 de kilometri de pe teri­toriul viitoarei autostrăzi şi s-a concertizat în identificarea a nouă situri arheologice ce însumează aproximativ 5 ki­lometri pe traseul autostrăzii.
Sute de oameni au fost angrenaţi în acest demers: peste 40 de specialişti în domeniu, dar şi muncitori zi­lieri şi deţinuţi. Coordonarea lucrărilor a fost asigurată de Muzeul Naţional "Brutkental". După un an şi patru luni de muncă, încep să fie date pu­blicităţii şi rezultatele cerce­tărilor.

Car reconstituit din 80 de fragmente

Miercurea Sibiului a fost unul dintre şantierele arheo­lo­gice cu mari surprize pen­tru arheologie. Aici fusese atestată o aşezare cu mai multe niveluri de locuire ce porneau încă din neolitic, dar la metri buni sub pă­mânt au mai fost comori de descoperit. Comori la pro­priu şi la figurat. Una dintre ele este un car din metal: "Avem o piesă superbă, unică în acest areal, un car din fier care la momentul pu­blicării va fi cert un cap de se­rie şi se va numi Tipul Mier­curea Sibiului pentru că este unic. În zonele celtice consa­crate se îngropa cu carul în mărime naturală, aici s-a pre­ferat ca într-o groapă să se de­pună acest obiect ex­traordinar, unic", a spus Sabin Adrian Lu­ca, directorul Mu­zeu­lui "Bru­kenthal".
La momentul descoperirii, carul era rupt în 80 de frag­mente, aşa că restaurarea a durat ceva vreme, iar pentru ea a fost necesară aparatură de ultimă generaţie: ”A fost ca un puzzle recompunerea a­ces­tui car. Restaurarea a du­rat în jur de trei săptămâni, lu­crând câte 8-9 ore pe zi”, a sub­liniat Dorin Barbu, restau­rator în cadrul muzeului sibian.
Cercetările de la Miercu­rea Sibiului au fost comple­tate şi de descoperirea unui adevă­rat tezaur: 281 de monede gre­ceşti şi dinari re­publicani romani. Tezaurul este unul de mărime medie şi se alătură unui şir lung de peste 150 de descoperiri similare de pe teri­toriul vechii Dacii, dar este unic prin modul în care a fost descoperit: "E importantă descoperirea acestui tezaur pentru că foarte rar se întâm­plă ca tezaurele să fie descoperite de arheologi in situ. În general sunt desco­perite întâmplător. E important de asemenea faptul că acest tezaur datează în mod cert, cred eu, unul din mo­mentele finale ale existenţei acestei uriaşe aşezări da­cice", a adăugat Luca.
În ceea ce priveşte banii necesari pentru acest imens şantier arheologic de pe au­tostradă, Sabin Adrian Luca a apreciat că sumele s-ar ridica în jurul a 5-6 milioane de euro, sume care în mod obişnuit se primesc în arheologia din România în câteva zeci de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu