sâmbătă, 25 august 2012

Cea mai veche mască din Europa, cea mai veche aşezare neolitică in situ şi cea mai mare colecţie ceramică in situ – toate descoperite la Cristian


Aproximativ 8.000 de ani are cea mai veche aşezare neolitică descoperită pe teritoriul României, în comuna sibiană Cristian. Dincolo de vechimea ei, aşezarea e importantă din alte două motive: a fost descoperită in situ şi în cele opt milenii ce au trecut nu a mai fost niciodată locuită. În cadrul acestei aşezări s–au descoperit, de asemenea, cea mai veche mască din Europa, una uimitoare prin artisticul ei, şi cea mai mare şi mai veche colecţie de ceramică din neolitic, ce are la bază peste 18.000 de fragmente ceramice.


"Un lucru pe care toată lumea îl considera ipotetic - cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiei Neoliticului în această parte a Europei - a devenit certitu­dine", declară Sabin Adrian Luca, direc­torul Muzeului Naţional "Brukenthal". S-a întâmplat în co­muna sibiană Cristian, acolo unde descărcarea arheologică de pe autostrada Sibiu - Orăştie s-a lăsat cu descoperiri uimitoare pentru specialiştii în domeniu.

O aşezare locuită în urmă cu 8.000 de ani

Peste 6.000 de aşezări Starcevo-Criş (datând din jurul anului 6.000 î. Hr.) au fost descoperite în diverse puncte ale Europei, iar România se poate lăuda cu câteva dintre cele mai vechi, dacă nu chiar cu cea mai veche. Aceasta a fost descoperită în comuna Cristian şi este mai veche decât cele din Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Cârcea etc., conside­rate de specialişti a se număra printre cele mai vechi momente în care au apărut purtă­torii tehnologiei neolitice. Toate au o vechime de aproximativ 8.000 de ani.
"Bănuim că atunci a fost o schim­bare majoră a climei, a vegetaţiei, a vieţii animalelor, iar oamenii au sesizat această schimbare şi au venit din Orient, din Anatolia - cea mai apropiată zonă de noi - spre Euro­pa. Au început să colonizeze acest spaţiu european şi s-au aşezat peste o populaţie de vânători şi pescari. Aceşti oameni au venit cu tehnologii de supravieţuire gata formate din Orient: ştiu să îşi ridice case la suprafaţa solului, vin cu o tehnologie de îngropare şi con­stituie primele necropole, primele cimitire. Aceşti oameni cunosc ceramica, aceşti oameni cunosc uneltele din piatră şlefuită, pe care vânătorii locali nu le cunoşteau, aceşti oameni au o plastică în lut, de la altăraşe la figurine, pe care vânătorii locali nu o cunoaşteau", spune Sabin Adrian Luca.
Pe teritoriul arondat astăzi comu­nei Cristian, oamenii Neoliticului şi-au construit case cu cuptoare, cu vetre, iar când au părăsit locul şi-au îngropat morţii în case, apoi casele au fost răsturnate peste morminte. Şi aşa s-a păstrat aşezarea neolitică timp de opt milenii, pentru că nicio altă populaţie nu a venit să se aşeze pe spaţiul în discuţie. Aşa se face că a fost posibilă şi descoperirea a opt schelete umane în interiorul aşezării.

Cea mai mare colecţie ceramică din faza foarte timpurie a Neoliticului

Odată sosiţi pe aceste meleaguri, oamenii au ales locul în care să-şi întemeieze aşezări, iar poiana pentru agricultură, izvorul şi pădurea au fost criterii în acest sens. Odată locul ales, acesta a fost consacrat pentru întemeierea aşezării. S-a făcut astfel un sanctuar, adică un câmp de gropi, în fiecare groapă aşezându-se una, două sau trei vase ceramice. În total, arheologii au înregistrat 18.000 de fragmente ceramice şi se estimează că în total vor fi reconstituite încă aproxi­mativ 60 de vase. Se constituie astfel cea mai mare şi cea mai veche colecţie din Eu­ro­pa din această fază timpurie a Neoliticului.
Piesa cen­trală a colecţiei de vase cera­mice este un vas cu două guri, pe fundul căruia a fost desco­perită cea mai veche vop­sea din lume: "Vase din neo­litic, cu gură dublă, triplă sau chiar cu patru guri s-au mai descoperit, dar sunt de dată mai recentă decât acest vas. Acest vas e unic, e cel mai vechi vas cu două guri cunoscut, iar înăuntrul lui s-a descoperit cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii. Asta au relevat analizele efectuate, că e vorba de o vopsea", precizează Sabin Adrian Luca.

O mască realizată de primul sculptor din zonă

A treia mare descoperire de la Cristian e dată de o mască, unică şi ea în Europa. Se ştie că populaţiile neolitice creau, în special, statuete, accentul fiind pus pe trup şi nu pe cap. Şi tocmai de aceea masca de la Cristian a uimit: pentru că trăsăturile chipului uman sunt foarte precis reliefate. "Această mască a fost, probabil, creată de primul sculptor din istoria acestei zone. Şi prin tipologia acestei măşti, e cert faptul că sculptorul, po­pulaţia provin din Anatolia, iar indiciul în acest sens este dat de ochii- boabă de cafea. Dacă ar fi pusă într-o expoziţie de marcă, această mască ar stârni cu siguranţă entuziasm", consi­deră directorul Muzeului "Brukenthal".

***
Lucrările pe şantierul arhe­ologic din nordul comunei Cristian au început anul trecut şi au durat vreo cinci luni, timp în care descărcarea a fost efectuată de şase specialişti şi şaizeci de muncitori, care au avut la dispoziţie trei excavatoare şi zece autobasculante..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu