duminică, 12 februarie 2012

Cele mai mari ciudăţenii arhitecturale




V–aţi întrebat vreodată cum ar fi să locuiţi într–o clădire ce pare că dansează sau în alta ce pare că a "crescut” direct din copaci, sau într–una care are o mare gaură, în alta care pare să fi căzut pe o altă casă? Şi dacă toate vi se par a fi construcţii ciudate, să ştiţi că nu am terminat. Vă mai spunem că puteţi vedea un meci de fotbal pe stadionul–cuib de pasăre, că vă puteţi caza în hotelul–piramidă sau în hotelul–Sfinx, că îi puteţi cunoaşte pe cei care locuiesc în casa–căpşune sau în casa–pantof. Sunt doar câteva dintre cele mai ciudate 50 de construcţii din lume. Pe câteva dintre ele le vom "vizita” astăzi.


Alcătuirea de topuri e un “sport” foarte răspândit în secolul al XXI-lea, dar topul pe care vi-l propunem azi este unul special şi a fost alcătuit de villageofjoy.com. Cele mai ciudate clădiri vă vor amuza, desigur, dar vă vor şi face să deschideţi ochii larg în faţa născocirilor arhitecturale, unele dintre ele de-a dreptul ingenioase.

Casa vrăjită

Cea mai ciudată construcţie a fost desemnată Casa vrăjită din Sopot, Polonia. A fost inspirată din poveştile ilustrate pentru copii ale lui Jan Marcin Szanger şi din desenele artistului suedez Per Dahlberg. Şi ca să vă mai dăm un indiciu despre cum arată vă mai spunem că privind-o ai impresia că această clădire tocmai a plecat din loc: nu are nici măcar o linie drepată, pentru că ferestrele, pereţii sunt concavi sau convecşi, iar în interior arhitectura se păstrează. Clădirea, inaugurată în 2004, face parte dintr-un mare centru comercial şi a devenit un punct forte pentru atragerea turiştilor.
Să descrii clădirea de pe locul doi ca fiind foarte colorată e prea puţin. Dacă mai adaugi că are turnuri în formă de ceapă, că pe acoperiş cresc copaci, că ferestrele sunt toate în forme neregulate, parcă ne mai putem face o idee despre cum arată Hundertwasser House, din Darmstadt, Germania. A fost concepută de celebrul architect austriac Friedensreich Hundertwasser şi aici se găsesc 105 apartamente locuite.

Dali şi Cheval

De numele lui Dali şi al lui Cheval se leagă clădirile de pe locurile 3 şi 4 din topul celor mai ciudate construcţii. Când vezi Torre Galatea din Spania te uimeşte linia de ouă imense de pe acoperiş. În rest, clădirea e dominată de roşu, dar ea mai are încă un motiv pentru a fi punct major de atracţie turistică: Dali şi-a petrecut aici ultimii ani din viaţă. El a achiziţionat această construcţie, care a făcut parte din zidul cetăţii Figueras, şi a denumit-o Turnul Galatea, după numele soţiei sale.
Cum arată un palat ideal? Nu doar că are turnuri şi turnuleţe, ci pare construit direct pe ramuri de copaci şi are pereţi formaţi din imense statui. Aşa a văzut poştaşul Ferdinand Cheval palatul său ideal pe care l-a construit în Franţa. Timp de 33 de ani a cărat piatră, în buzunar şi cu un coş, şi timp de două decenii a lucrat la ridicarea pereţilor. I-a conceput ca un melanj de stiluri arhitectonice, de la cele inspirate din Biblie la cele hinduse. Cheval a murit în 1924, la un an după terminarea construcţiei. Valoarea ei de monument a fost recunoscută în 1969 şi astăzi clădirea-muzeu poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Excepţie fac două zile: cea de Crăciun şi de Anul Nou.

De trei ori SUA

Ocupantele locurile 5, 6 şi 7 din topul ciudăţeniilor arhitecturale vin de la americani. Clădirea-coş se află în oraşul Newark şi are şapte etaje. A fost construită sub forma unui coş de cumpărături. De ce? Păi, este sediul unei companii care comercializează astfel de coşuri. La fel de evidentă este şi destinaţia unei clădiri din Kansas. Seamănă perfect cu un raft de cărţi şi este una dintre clădirile ce deserveşte Biblioteca Publică din Kansas.
Nu la fel de repede îşi trădează destinaţia o altă clădire ciudată, tot americană. Aici, în Wonderworks din Pigeon Forge, funcţionează un parc de distracţii, şi probabil abia aşteptaţi să-l vizitaţi mai ales că această construcţie are aspectul unei case care a căzut cu acoperişul în jos. Cum s-a întâmplat asta? Legenda spune că această construcţie ar fi adăpostit un laborator secret, localizat în Triunghiul Bermudelor, dar acesta a fost luat pe sus de o tornadă şi casa a aterizat peste un depozit.
Cuburi şi girafe
Până să ajungem la casele în formă de cuburi sau la cele în formă de cap de girafă, ne oprim puţin în Canada. Sau mai bine zis, în Montreal, pentru că aici există un complex de locuinţe ce par a fi mai degrabă piese de lego. Arhitecţii au renunţat la ideea de a construi pe verticală şi au conceput ansamblul de clădiri asemenea unui joc de lego, aşa că cei care locuiesc în Habitat 67 au parte de mai mult spaţiu şi chiar de curţi interioare. Traversăm oceanul şi ajungem la casele cubice din Rotterdam, Olanda. Acestea au fost concepute de arhitectul Piet Bloom şi sunt suspendate pe un pod. Neobişnuit e faptul că aceste case-cubice nu sunt aşezate pe laturi, ci pe muchie. Vă întrebaţi dace pot fi locuite? Da, fiecare cub reprezintă un apartament pe trei niveluri care îţi asigură tot comfortul unei case obişnuite. Top 10 al ciudăţeniilor arhitecturale este încheiat de Hang Nga Guesthouse. Inedita casă de oaspeţi din Vietnam are formă de cap de girafă.
***
Ciudăţeniile lumii arhitecturale nu se opresc aici şi în Top 50 mai sunt consemnate casa-pantof din Pennsylvania, SUA, stadionul în formă de cuib de pasăre din Beijing, templul în formă de floare de lotus din India sau casa gangsterului din Rusia. Aceasta chiar a fost construită la ordinul unui gangster şi are forma unei impozante dărăpănături din lemn. La fel de inedit e şi Turnul Capsulă Nakagin din Japonia: e construit din capsule independente din metal şi cum dimensiunile acestora sunt relative mici, oricare dintre ele poate fi eliminată fără a afecta structura de rezistenţă a clădirii.
Nu ar trebui să treceţi cu vederea casele în formă de OZN-uri din Sanjhih, Taiwan, casa cu gaură din Texas, Fashion Show Mall din Las Vegas, care are designul unei farfurii zburătoare, casa crăpată din Canada, sau casele în formă de navă (India), locomotivă sau ciupercă (SUA).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu